Ohlasy Jany Knapové a Vojty Krále po sprintu

od | 2. 7. 2017 | OB ve světě, Rozhovory

Ještě než se zaměříme společně na sledování sprintových štafet, které startují v estonském Viljandi v 16:05 českého času, tak Vám přinášíme ohlasy nejlepší české ženy a nejlepšího muže ve včerejším sprintu. Tedy 17. Jany Knapové a 6. Vojty Krále.

Jana Knapová: “Pěkný výsledek! Ale mířila jsem výš.”

Tento rozhovor vedla Lenka Klimplová s Janou krátce po doběhu sprintového závodu, tedy v době, kdy Jana ještě nevěděla, že trenéři změní nominaci na nedělní sprintové štafety a po sobotním dobrém výkonu nasadí místo Terezy Jánošíkové na první úsek právě ji. Mrzelo ji, že nebyla původně nominována? A jaké ambice má česká štafeta žen? I o tom je následující mini-rozhovor z dějiště šampionátu.

Jana Knapová na doběhu sprintu na MS 2017 (Foto: Dmitri Potchepko).

Gratuluji k 17. místu. Jak jsi spokojená s výsledkem a výkonem?

Ani s výsledkem, ani s výkonem… (smích). Ale jo, 17. místo, pořád je to v TOP20, poměrně blízko k TOP15, takže je to myslím pěkný výsledek. Ale mířila jsem výš. Výkon však nebyl optimální, proto je to 17. místo. Na začátku nevím, zda jsem volila dobře volby, tam jsem byla taková nejistá. Hned na jedničku mi chvíli trvalo se srovnat, nebylo to úplně optimální. A pak jsem udělala pár myšek u zakázaných prostorů, že jsem si jich nevšimla hned. Bylo to včera trochu trhaný.

Nemrzí tě trochu, že nejsi nominovaná do sprintových štafet? Dneska jsi předvedla nejlepší výkon z českých závodnic…

Když budu úplně otevřená, tak i ta nominace je sport, i to k tomu patří, a teď jsme s holkama poměrně vyrovnané, takže určitě to bylo pro trenéry těžké rozhodnutí. Už je to nějakou dobu – dozvěděly jsme se to před víc jak měsícem – ale když jsem se to dozvěděla, tak jsem z toho samozřejmě nadšená nebyla a mrzelo mě to. Mrzela mě ta sprintová štafeta na MS, stejně jako mě mrzela neúčast na Světových hrách. A ještě o to víc mě mrzelo, že aktuální forma, co jsem měla na nominačkách, byla ovlivněná tím, že jsem měla nedostatek železa, což se projevilo tím, že jsem se necítila dobře ani při závodech, ani při tréninku. Na druhou stranu jsem hrozně ráda, že jsem to zjistila a zvládla jsem to spravit. A opravdu mám teď na mistrovství běžeckou formu dobrou, proto mě možná i trošku mrzí, že jsem to dneska úplně neprodala.

Pozn. redakce: Realizační tým nakonec sestavu sprintové štafety poměrně překopal a nastoupí dnes po 16 hodině českého času ve složení Jana Knapová – Miloš Nykodým – Vojtěch Král – Denisa Kosová. Jana si tak nominaci možná nevyběhla na nominačkách, ale včerejším výkonem přesvědčila realizační tým.

Jak budou vypadat následující dny po sprintovém víkendu? Běžíš potom až páteční štafety, takže máš skoro týden volno…

Určitě si chvíli orazím, odpočinu a pak se půjdu znovu podívat na nějaké tréninky do lesa, protože ten les tady je specifický, hodně zelený.

A jaké máte se štafetou ambice?

To je vždycky ošemetné takhle říkat, ale už jsme ukázali, že na dobré výsledky máme. Před dvěma lety ve Skotsku šesté místo, to byl perfektní výsledek, takže když se podaří něco takového zopakovat, tak to bude super.

Vojta Král: „Trénink spěje dobrým směrem“

I tento rozhovor vznikal v době, kdy jsme neměli úplně aktuální informace. Krátce po doběhu Matthiase Kyburze (SUI), který se zařadil místo před Vojtu, komentátor Per Forsberg ohlásil, že Kyburz je disk, že nemá v pořádku ražení (prý se mu nezaznamenala jedna kontrola), ale nakonec byla tato diskvalifikace odvolána. Vojta tedy nakonec skončil šestý, ale my rozhovor ponecháváme v původním znění.

Vojta Král na doběhu pro 6. místo ve sprintu na MS (Foto: Dmitri Potchepko).

Jak hodnotíš svůj dnešní výkon?

Já jsem velice spokojený. Po včerejšku, kdy jsem sotva postoupil z kvalifikace, se mi nestartovalo úplně lehce, ale po mnoha rozhovorech s našimi kouči a Denčou (Denisa Kosová, Vojtova přítelkyně – pozn. red.) jsem si začal víc věřit, takže jsem do toho závodu šel jako třeba loni nebo na předchozích úspěšných závodech, a podařilo se mi udržet nervy na uzdě, takže jsem začátek proběhl v klidu a pod kontrolou. Ta příprava, co jsme si udělali, byla celkem hodně podobná, takže nebylo proč být nervózní – postupy jsme měli připravené. A krom toho, že jsem asi pokazil jednu zásadní volbu po výměně mapy, tak jsem většinu postupů zvolil dobře. Bylo tam pár zaváhání, napočítal bych to na šest, sedm, osm vteřin maximálně, maličký zaváhání, jenom jsem udělal pár kroků jedním směrem a pak jsem to změnil, ale nic velkého to nebylo, takže spokojenost velká.

A jak hodnotíš páté místo?

Páté místo je super, je to moje dosavadní maximum. Loni jsem byl šestý, tak je vidět, že trénink spěje dobrým směrem. Ještě pár let a možná to bude i nějaká medaile.

Pozn. red.: Vojta nakonec skončil šestý. I tak je to dorovnání jeho dosavadního maxima na MS a velká bedna.

Jak na tebe závod působil?

Dneska to bylo mnohem lepší než včera. Bylo co řešit, bylo víc voleb. Člověk si to opravdu musel načíst dopředu, aby se nenachytal. Byl to zajímavý sprint, i když se mohlo zdát, že to bylo víc o fyzičce, protože tam byly výběhy strmých svahů a seběhy, ale to zas ten závod dělalo zajímavějším.

Takže spíš atletika dneska?

Tak půl na půl, řekl bych. Běžel jsem i orientačně složitější sprinty, ale tohle bylo dobré.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.