OCAD 2019: Vývoj kupředu

od | 2. 5. 2019 | Mapařina, OCAD, Orientační běh

Na začátku loňského roku přestal OCAD vyvíjet svůj software tradičním způsobem, kdy postupně vydával nové verze, které se daly jednorázově koupit a byly podporované aktualizacemi do vydání nové celočíselné verze. Právě na počátku roku 2018 vydali verzi OCAD 2018, která již přešla na nový business model, tzv. SaaS (Software as a Service), česky „program jako služba“. Od té doby je možné si koupit OCAD pouze jako roční až tříleté předplatné.

Nicméně s tím OCAD slíbil řadu novinek a rychlejší vývoj, resp. častější tvorbu updatů, kterou by uživatelé ocenili. Co tedy vývojáři OCADu za rok zvládli? Projevil se nějak způsob přístupu na kvalitě programu? Zkusíme si to rozebrat v následujících řádcích.

Pro orientační běh nabízí OCAD celkem 5 variant produktů:

  • OCAD Viewer: Prohlížečka stávajících OCADových souborů. Nemůžete nic editovat, můžete pouze otevírat/zavírat symboly a přeukládat mapy (i do starších verzí). Hodí se hlavně do kombinace s OCADem Course Setting, ve kterém zase neotevřete mapu (nestavitelskou)
  • OCAD Course Setting: Jednoznačná varianta pouze pro stavitele tratí. Neumí otevřít jiné, než stavitelské soubory. Využití by mělo být pro trenéry, stavitele a rozhodčí
  • OCAD Starter: Osobně si tuto verzi představuji pro využití „nováčky v rozvojových zemích“. Otevřete v ní sice i mapu, ale musí mít do 10 000 objektů. Neumí však třeba využívat WMS či DEM, což je v dnešní době docela základ. Výrobce udává, že využití by mělo být zejména mezi začínajícími kartografy či studenty
  • OCAD Orienteering: Pro kluby asi nejuniverzálnější verze – umí v zásadě vše potřebné, od stavby tratí, přes používání souřadnicových systémů a jejich transformace až po implementaci funkcionality laserového dálkoměru.
  • OCAD Mapping Sollution: Nástupce dřívějšího OCADu Professional. Zahrnuje vše, co OCAD nabízí a vyvíjí. Hlavní nadstavbou jsou tematické mapy pro kartografy, což však není pro orienťáky až tak zajímavé.

Pro porovnání doporučuji omrknout graf funkcionality.

Nové pomůcky pro stavitele

Nové klíče, nové popisy

V OCADu se již dají mapy tvořit v novém ISSprOMu, ale i třeba v revizované verzi ISOMu2017-2

Jednou z největších výhod SaaS přístupu OCADu je velmi rychlá implementace mapových klíčů. Poměrně nedávno nám vznikl nový klíč pro lesní disciplíny a s platností od příštího roku bude i nový sprintový klíč. Do toho vznikly i nové popisy. To vše již OCAD stihl doimplementovat.

Jednodušší stavba tratí

Tratě nyní můžete mnohem rychleji postavit. OCAD totiž nově obsahuje horní menu, při kterém můžete trať postavit v podstatě jedním tahem.

Takový způsob je výhodný zejména při volbě postupu, vidíte totiž ihned i spojovací čáru mezi dvěma zamýšlenými body a tedy vybalancovat postup, který se zdá jako zajímavý. Navíc by taková stavba tratí, vhodná zejména při rychlé stavbě jedné trati, měla výrazně ušetřit čas.

Štafetové sledy kontrol

OCAD po dlouhé době přidal možnost exportu „pavouka“ štafet. Esteticky je výstup sice poněkud nevábný (stejný jak vypadá pavouk při stavbě vpravo dole), navíc lze vyexportovat pouze jako .ocd soubor (chudáci stavitelé s OCADem CS), ale je. Snad se tato funkcionalita časem rozvine.

Ukázka štafetového pavouka

Statistiky tratí

Je to sice funkcionalita, kterou najdete i ve starších OCADech, ale postupně se vyvíjí. Lehce tak poznáte, jestli náhodou nemáte kontrolu, která není součástí žádné trati či zda nemáte protiběhy. Při zadání počtu závodníků (většinou se dá nastřelit z podobného předchozího závodu) navíc můžete zjistit předpokládané využití kontrol.

OCAD vám pohlídá jak blízké kontroly, tak i protiběhy či například identické tratě.

Route Analyzer (beta)

V posledním updatu se objevila v testovací verzi nová funkcionalita, která by měla pomáhat stavitelům vyvažovat hlavně sprintové postupy a předchystávat jim následné analýzy. Doporučuji však počkat na další vývojové verze této funkce, protože zatím při testováních spíš propadla, než cokoliv jiného.

Route Analyzer zatím dává velmi rozpačité výsledky. Sice nabídne varianty postupů, ale ty vedou poněkud zvláštním způsobem…

Tvorba o-map

Rychlá tvorba „automatizovaných map“

Pokud si chcete vytvořit rychlou mapu nějakého neznámého prostoru, OCAD nově nabízí možnost tvorby nové mapy pomocí map wizardu. Je to vlastně tvorba nové mapy v pár krocích. Můžete třeba využít stávající mapy OSM, které umí ocad převést do o-klíče. Například pokud jedete někam na soustředění a není tam ve městě/obci o-mapa, můžete si ji díky této funkci snadno vytvořit. Samozřejmě ideální je i kombinace s vrstevnicemi (koupit si laserscan či aspoň stáhnout SRTM či nějaký jeho derivát).

Ukázka tvorby map z OSM. Mapa se umí i natočit podle magnetické deklinace a přehodit se do orienťáckého klíče!

Reshape ano, keyline ne

Pokud jako kartografové používáte nástroj „Reshape“, tak ve verzích Orienteering a Mapping Solution budete nadšeni, v nižších verzích jásat nebudete. Typicky pokud chcete ve verzi „Course Setting“ zlomit spojovací linii mezi kontrolami, bude to pouze za pomocí lomových bodů. Pokud jste si ve starší verzi OCADu navykli na používání funkce „Keyline“, která zobrazovala pouze středové čáry linií a okrajové čáry u ploch, tu najdete opět pouze v nejvyšší verzi OCADu. Nižší verze se musí spokojit se starým dobrým „Hatch Areas“.

Magnetická deklinace

Pokud vytváříte mapu pomocí průvodce, či ji chcete při normální tvorbě otočit k magnetickému severu, má OCAD novou funkci, která deklinaci spočítá a mapu vám natočí. Odpadá tak hledání správné deklinace na Mapovém portálu ČSOS. Navíc OCAD umí deklinaci počítat pro výrazně větší počet souřadnicových systémů a také pro rozsah celého světa.

Lepší práce s rastrovými logy

Pracujete často s rastrovými logy? Tvoříte layout mapy? Pak jistě oceníte novou funkci, která umožní rychlejší operace s rastrovými logy (JPG a PNG) v Layout Menu, které je již standardem. Pracovat s ním můžete v podstatě jako vektorem – tedy různě roztahovat, zmenšovat nebo zvětšovat a hlavně libovolně měnit polohu. Už tak nemusí pokaždé úpravě nově otevírat rastr a nastavovat menší/větší rozlišení podle toho, jak logo by mělo být velké.

Novinek v OCADu je však daleko víc. Některé jsou kosmetické, některé jsou větší, avšak člověk si na ně zvykne tak rychle, že už mu jako novinky nepřijdou. Kompletní vývojový changelog je pak k nalezení na webu OCADu.

Více informací:

Švýcarská společnost OCAD je oficiálním partnerem MS 2021, které se uskuteční v ČR.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.