O-Gala: Král potřetí ovládl anketu v pěším OB

od | 27. 11. 2018 | LOB, MTBO, Orientační běh, Trail O

V sobotu 24. listopadu byli v Plzni vyhlášeni nejlepší orientační běžci, bajkeři, lyžaři a sportovci trail-o roku 2018. Po slavnostním vyhlášení v elegantně industriálním areálu DEPO 2015 následovala tradiční plesová zábava s živou kapelou.

Král kraluje již 3 roky

Letošní anketa o nejlepšího orientačního běžce byla letos po dlouhé době velmi vyrovnaná. V kategorii pěšího OB se rozhodovalo mezi pěti nominovanými kandidáty. 47 expertů nakonec zvolilo jako vítěze ankety Vojtěcha Krále (SK Severka Šumperk), když získal dohromady 156 bodů. Vítězství to bylo rozhodně zasloužené, neboť Vojta dokázal zvítězit v závodě SP v knock-out sprintu v Praze a výborné výkony podával i na všech světových akcích. “Vítězství ve světovém poháru v knock-out sprintu považuji za svůj největší úspěch, bylo to na domácí půdě. Hodnotím svůj výkon lépe než při loňském vítězství na sprintu v Lotyšsku. Před sezónou jsem byl hodně nervózní, jestli vůbec dokážu to celkové páté místo ve světovém poháru obhájit, obhájit 5. místo je velmi těžké a docela mě to na konci sezóny překvapilo, že se to dokonce povedlo. Atmosféra byla výborná, všem, co tam byli a fandili moc děkuju, hnalo mě to dopředu. Tuto disciplínu také hodnotím velmi kladně, rád bych se jí zúčastnil na dalších akcích, hlavně na Mistrovství světa 2020 v Dánsku,” prozradil Vojta při vyhlášení. Druhý skončil Miloš Nykodým (SK Žabovřesky Brno) s odstupem 26 bodů na Krále, třetí místo si z Plzně odvezla Jana Knapová (OK Lokomotiva Pardubice). Loni druhá Vendula Horčičková (OOB TJ Slovan Luhačovice) letos skončila na 4. místě, 5. místo obsadil po velice úspěšné sezóně Pavel Kubát (OK 99 Hradec Králové). Nechybělo ani ocenění nejlepších juniorů a dorostenců v pěším ob – vítězství očekávaně získala juniorka Tereza Janošíková (SK Severka Šumperk, která sklízí úspěchy nejen ve své věkové kategorii, ale i v dospělé reprezentaci (3 medaile z JMS 2018, 3 zlata z MČR 2018). Nejlepším dorostencem se stal Šimon Mareček (OS Nové Město na Moravě), který letos zazářil ziskem dvou medailí na MED (stříbro ze sprintu a zlato ze štafet).

Vojtěch Král a jeho hattrick při Vyhlášení nejlepších sportovců ČSOS (foto: Petr Kadeřávek)

MTBO zažívá zlatý věk

Naši reprezentanti MTBO předváděli po celý rok skvělé výkony, ze všech velkých mezinárodních akcí odváželi početnou sbírku medailí jak v kategorii dospělých, tak mezi dorostenci a juniory. V Anketě mezi dospělými získala za své výkony nejvíce bodů Martina Tichovská (USK Praha), která dokázala na letošním MS získat neuvěřitelných 5 medailí, z toho 2 zlaté. Druhé a třetí místo obsadili novoborští závodníci Kryštof Bogar (OK Jiskra NB) a Vojtěch Ludvík (TJ Stadion NB). V mládežnických kategoriích bylo nejlepšími sportovci vyhlášeni Jan Hašek (KOS Slavia Plzeň) a Richard Wohanka (SKOB Slaný).

Martina Tichovská letos vybojovala neuvěřitelné množství medailí a zaslouženě byla vyhlášena nejlepší sportovkyní MTBO (foto: Petr Kadeřávek)

Vítězství v LOB pro Škodu

Lyžařští orientační běžci měli letos vrchol sezóny v podobě Mistrovství Evropy v Bulharsku, neboť mistrovství světa se letos nekonalo. Skvělých výsledků na evropském šampionátu dosahoval Jakub Škoda (Slavia Liberec orienteering), který právem získal vítězství v letošní Anketě. O 10 bodů v hodnocení porazil Lenku Mechlovou (OK Slavia Hradec Králové), na třetím místě skončila Petra Hančová (OK Lokomotiva Pardubice). Nejlepším juniorem se stal stejně jako v MTBO plzeňský Jan Hašek, kategorii dorostenců ovládla Rozálie Kuchařová (Sportcentrum Jičín).

Nejlepší závodník LOB Jakub Škoda, cenu mu předával jeho otec Přemek (vlevo) (foto: Petr Kadeřávek)

Trail-O

Nejlepšími sportovci v Trail-O byli vyhlášeni Jana Kosťová (kategorie PARA) a Tomáš Leštínský (kategorie OPEN).

Speciální poděkování

Kromě vyhlašování nejlepších orientačních běžců se v Plzni udělovalo i zvláštní poděkování Radku Novotnému, který až do letošní sezóny po dobu úctyhodných 16 let vedl českou reprezentaci. Kormidlo na podzim předal bývalému českému reprezentantovi Janu Šedivému, který má podepsaný kontrakt na tříleté období. V roce 2021 se koná Mistrovství světa v OB v České republice, a to by měl být jasný vrchol českých reprezentantů v následujícím období. Do síně slávy byl uveden první československý medailista v OB, který získal v individuální disciplíně na Akademickém mistrovství světa medaili – Zdeněk Zuzánek.

Fotky a výsledky

Loučení českých reprezentantů s Radkem Novotným (foto: Petr Kadeřávek)

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.