Nové Garminy jsou i pro orienťáky

od | 27. 4. 2022 | Fenomén, Komentáře, Orientační běh

Není to tak dlouho, kdy Garmin odhalil další nové modely chytrých sportovních hodinek. Veřejnosti byly představeny dvě vrcholové zařízení – Fénix 7 a Epix 2. Dostali jsme šanci si je vyzkoušet na vlastní kůži. A to doslova.

Co je to za modely?

Hodinky Fénix 7 a Epix 2 se staly novou vlajkovou lodí Garminu. Jedná se o téměř stejné modely, ale mají několik zásadních rozdílů. Určené jsou k všestrannému sportovnímu použití i celodennímu nošení jako chytré hodinky. Oba modely disponují velkým množstvím funkcí jako je základní zobrazení času na různých vzhledech ciferníku, budíky, stopky, záznam GPS aktivity, zobrazení oznámení z mobilu, krokoměr, nebo měření srdečního tepu a spánku. Mezi pokročilejšími pak mapy, navigace, barometr, kalendář, počasí, měření okysličení krve, funkce prozvonění mobilu, bezkontaktní platby, LiveTrack (vaše kontakty vidí živě vaši polohu při sportu), detekce nehod (v případě pádu při aktivitě hodinky automaticky rozešlou nouzovým kontaktům zprávu s vašimi souřadnicemi) a mnoho a mnoho dalších, které ani za rok používání hodinek neobjevíte.

Fénix 7 se prodávají ve 3 velikostech – od nejmenších 7S, 7, 7X, zatímco Epix seženete jen v jedné velikosti (stejné rozměry jako prostřední Fénix 7). Všechny modely hodinek si také můžete zakoupit v odolnějším provedení Sapphire, které kromě safírového sklíčka a titanové lunety nabízí i větší paměť na mapy a hudbu (32 GB místo 16 GB) a vícepásmovou GPS, o které se dočtete níže. Fénix 7 se zároveň nabízí i se solárním nabíjením.

Fénix 7X vlevo a Epix 2 vpravo

Dotykové ovládání

Moje první Garmin hodinky byly dotykové. Tenkrát mi to šíleně vadilo, nedalo se to pořádně ovládat, při sportu to zlobilo a o běžkování a rukavicích radši ani nemluvím. Když jsem po nějaké době přešel na řadu Forerunner, která má k ovládání pouze tlačítka, byl jsem o dost spokojenější. 5 tlačítek po bocích hodinek je daleko spolehlivějších než miniaturní dotykový displej. Ale stále byly situace, kdy bych byl radši, kdyby hodinky fungovaly dotykově. Tlačítka jsou přece jen docela hrubá a nebavilo mě je pořád mačkat i ve chvílích, kdy by stačil dotykový displej. Na tohle přesně Garmin myslel a v obou mnou testovaných hodinkách přišel s novinkou. Dotykový displej i tlačítka zároveň. Pro mě osobně to je největší posun. Doma, v klidu můžu používat dotyk, zatímco při sportu, nebo kdykoliv jindy si ho můžu naprosto jednoduše vypnout a používat jen tlačítka.

Boční pohled na tlačítka hodinek Fénix 7X

Displeje

Displej je ta hlavní věc, v čem se dva testované modely zásadně liší. Celá řada Fénix využívá pro Garmin “tradiční” transreflektivní displej, který je známý pro svou velmi nízkou energetickou náročnost (vyšší výdrž baterie) a skvělou čitelnost i na slunci. Zatímco novinka Epix dostává AMOLED displej, který známe ze všech dalších chytrých zařízení jako jsou například mobily. Na rozdíl od transrefelktivního displeje umí zobrazit přibližně 1000x víc barev a má větší kontrast i rozlišení. Spotřebuje ale mnohem víc energie, protože musí být zapnutý pořád. Na následujících fotkách je vidět, že displej Epix se venku leskne, ale zase zobrazuje hezčí barvy. Na druhou stranu displej Fénix se tolik neleskne a je čitelný i z bočního úhlu.

Svítilna

Další zajímavou novinkou se stala vestavěná svítilna, kterou nabízí pouze největší model Fénix 7X. Za mě jedna z nejlepších inovací. Kdykoliv potřebujete, máte na ruce docela slušnou baterku, která je dvojitým zmačknutím tlačítka na boku hodinek daleko dostupnější než svítilna v mobilu. Umí měnit intenzitu světla a přepnout na červenou barvu. Doma vám v pohodě dosvítí na vše, co potřebujete, ale dokážu si představit s ní nouzově odběhnout celý nočák, když se vám vybije čelovka.

Výdrž baterie

Výrobce udává mnoho hodnot výdrží baterie za různých podmínek. Podrobně si je můžete prohlédnout v následující tabulce, kde jsou pro všechny modely při různých situacích – normální používání jako chytré hodinky, úsporný režim, použití s GPS, hudbou, nebo expediční režim. Uvedeny jsou i hodnoty při používání solárního nabíjení. U hodinek Epix se srovnává výdrž při neustále zapnutém displeji (always-on) a displeji, který se zapíná jen při gestu zvednutí ruky (gesture).

Zrdoj: dcrainmaker.com

Hodnoty jsou jako u všech elektronických zařízení samozřejmě reálně téměř nedosažitelné, nicméně se k nim dá přiblížit docela blízko. Při krátkém testování (1 měsíc) se nedá baterka tak dobře vyzkoušet, ale představu jsem si udělal. Často jsem zapínal GPS, která výdrž zkracuje, takže jsem nemohl zjistit, jak dlouho vydrží v režimu hodinek. Na displeji ale se ukazuje kapacita baterie v počtu zbývajících dnů, která je spočítána na základě aktuální spotřeby. Z toho lze vyčíst reálnou výdrž. U hodinek Epix jsem měl přes den stále zapnutý displej (always-on) a s vypočtenou výdrží jsem se dostal klidně na 5 dní. U Fénix 7X Solar se hodnota pohybovala okolo 25 dní (při občasném pohybu na slunci).

Solární nabíjení

Vybrané modely hodinek mají v displeji zabudovaný solární panel, který je schopný zařízení drobně dobíjet. Tuto funkci jsme mohli najít už v předešlé verzi Fénix 6, nicméně Fénix 7 by měly mít solární nabíjení opět vylepšené. Vzhledem k počasí jsem neměl šanci dobíjení zkoušet moc dlouho, takže nebudu hodnotit jeho účinnost. Podle recenzí z internetu a výše uvedené tabulky výdrží baterie ale lze říct, že se hodinky opravdu dokážou dobíjet ze sluneční energie. Při hodinovém běhu v lese to asi moc nevyužijete, ale při cestování na kole, kdy jsou hodinky otočené v podstatě celý den směrem ke slunci to může být užitečné. Garmin dokonce u modelu Fénix 7X Solar udává hodnotu výdrže 1 rok v režimu spořiče baterie při každodenním používání na slunci. O reálnosti se ale zatím asi nikdo nedokázal přesvědčit.

Vícepásmová GPS

V modelech ve verzi se safírovým sklem najdete funkci tzv. Multi-band GPS. Jedná se o čip GPS, který komunikuje ve dvou pásmech a měl by být přesnější. Testoval jsem Epix s Multi-band GPS a Fénix 7X bez a v praxi se mi to nepotvrdilo tolik, jak bych očekával, ale rozdíl tam je. Především v místech, kdy nebyl tak dobrý výhled na satelity měla Multi-band verze o něco navrch.

Srovnání v zarostlém a kopcovitém terénu. Podklad OpenStreetMap. Nutno říct, že cesty na mapě taky nemusí být 100% přesné.

Pro objektivitu měření přikládám dva gpx soubory z únorového Liberec City Race, aby každý mohl porovnat rozdíl:

Během měsíce testování jsem s hodinkami nahrál desítky hodin aktivit a obecně lze říct, že obě verze GPS jsou velmi přesné.

Barometr

Barometr není pro tyto modely rozhodně novinkou, ale je dobré ho taky vyzdvihnout. Měření nadmořské výšky se hodí při všech druzích sportu. Testoval jsem ho při lyžování v Alpách, kde jsou velké výškové rozdíly a zároveň máte možnost u každé stanice lanovky podle kóty zkontrolovat přesnost nadmořské výšky. Občas jsem ho zkalibroval a výkyvy na vrcholech byly v jednotkách metrů, což je naprosto dostatečné. Barometr umí krom nadmořské výšky zobrazit i změřený tlak.

Mapy

Oba testované modely jsou vybaveny velkou pamětí pro uložení map. Do hodinek lze z eshopu za pár korun koupit různé mapy ze všech koutů světa. Turistické mapy České republiky dostáváte zdarma. Oproti předchozím modelům vidím ve využívání mapy na hodinkách daleko větší potenciál, a to především kvůli dotykovému displeji, pomocí něhož se mapa ovládá daleko lépe. Vyzkoušel jsem zmíněné Topografické mapy ČR a mohu potvrdit, že jsou velmi detailní a v neznámém terénu se s nimi neztratíte. Jasně, Mapy.cz to nejsou, ale jsou si velmi blízko. Při zobrazování mapy hraje roli i model hodinek – Epix, které mají kvalitnější displej (jak bylo vysvětleno výše) dokáží zobrazit větší detaily při menším přiblížení, zatímco Fénix se svým menším rozlišením nezobrazují mapu tak detailně.

A co orienťák?

Ptáte se, k čemu vám budou tyto hodinky při orienťáku? Drtivou většinu jejich chytrých funkcí při čistém závodě nepoužijete. Hodit se vám může svítilna při nočáku, výdrž baterie při některých extrémních závodech a zobrazení některých informací jako je vzdálenost, čas, ale třeba i srdeční tep a další (což ale umí většina GPS hodinek). Vícepásmovou GPS a barometr určitě využijete při pozdější analýze, kdy vám poskytnou přesnější údaje.

Závěrem tedy je, že při závodění si v pohodě vystačíte s mnohem levnějšími modely hodinek. Je ale nutné říct, že většina z nás neběhá jen a pouze závody v orientačním běhu. Orienťáci jsou sportovci i bez mapy. Běžky, kolo, lyže, běh, turistika… a spoustu dalšího. To jsou přesně ty sporty, ve kterých lepší hodinky využijete. Při dlouhých túrách, nebo na běžkách se mi osvědčilo hlavně používání mapy a navigace. Nemusím pořád vytahovat z kapsy mobil, což je zvláště v zimě opravdu užitečné. Dlouhá výdrž baterie je pro několikadenní výlet na kole s přespáváním “pod širákem” taky přínosem. Při lyžování v Alpách se mi líbily funkce barometru, hodinky mi samy počítaly sjezdy a cesty lanovkou.

Menu aktivit v hodinkách Epix

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.