Nová éra orienťáku právě teď!

od | 1. 4. 2024 | Hustník, Komentáře

Orientační běh tak, jak ho známe, byl vždy přírodní sport. Sport v lese, na louce, ve skalách, v hustníku, bažině, a tak dále. To se ale brzy změní. S novým rozhodnutím IOF se totiž od roku 2025 tradiční orienťák ruší a přesouvá se do digitálního prostoru. Pojďme si na to posvítit do detailu!

V průběhu celosvětové krize se každý snaží ušetřit co se dá. To se týká i Mezinárodní federace orientačního běhu. V rámci rozpočtových opatření bylo vydáno nařízení č. 0401/2024, které podle všeho kompletně ruší orientační běh tak, jak ho známe. Místo něj zavádí novou sportovní disciplínu – a to virtuální orientační běh. Podle našich informací se má jednat o závody v orienťáku, za pomoci tzv. virtuální reality. To jsou takové brýle s displejem, které když si nasadíte na obličej, ocitnete se rázem uvnitř svého počítače a vše vidíte naprosto živě. Můžete tak sledovat filmy, hrát hry, dnes už dokonce i pracovat a vyřizovat online schůzky a od příštího roku i běhat orienťák.

IOF si od novinky slibuje velké úspory v pořádání závodů (tvorba map, toi-toi, atd…), ale i v nákladech na cesty na závody, které se se zdražujícími pohonnými hmotami stávají pro většinu běžných orienťáků neúnosné. Podle předsedy IOF toto opatření přinese krom úspor i spoustu výhod. Například možnost závodit v jakémkoliv terénu na světě bez nutnosti na toto místo cestovat, nebo třeba věší bezpečnost při provozování našeho sportu. Při nekonečném sledování obrazovky vám totiž nehrozí například vypíchnutí oka větvičkou a následná ztráta zraku. Mezi další výhody patří taky naprosto nulová emisní stopa při organizaci závodů. Přínos si slibují taky ochránci přírody, jak nám sdělil jeden nejmenovaný myslivec: “Konečně mi tady nebudou běhat po lese a rušit zvěř!”

Marketingový obrázek od IOF

Na Českém svazu orientačních sportů tedy od zítra velmi rychle vzniká nová Komise pro virtuální orientační běh, která bude mít za úkol se podílet na plynulém a bezproblémovém přechodu na tento nový sport. Budoucí předseda této komise, Šimon Patnáct, nám prozradil, že příští rok se můžeme těšit na všechna mistrovství republiky již ve virtuální realitě. Oblastní žebříčky budou přecházet pomaleji a ještě do poloviny roku 2025 budete moci na vašem oblastním závodě běžet venku, v lese.

A jak to bude vlastně fungovat? Závodník si nasadí brýle virtuální reality a stoupne si na běžecký pás. Po startu závodu se pás rozjede a bude udržovat rychlost podle kroků. Vývojáři ale stále řeší, jakým způsobem se bude zatáčet. Pro několik prvních závodů bude tedy možná nutné postavit pouze rovné tratě, které lze proběhnout bez změny směru.

Na technickém provedení se již teď podílí tým programátorů a grafiků z liberecké technické univerzity, který intenzivně spolupracuje s vývojáři populární hry Minecraft. Ti mají velké zkušenosti s tvorbou grafiky reálně vypadajícího světa.

Ukázka grafiky z vývoje

Ptali jsme se pro vás na svazu, jak se budou řešit oddílové tréninky pro děti i dospělé. Bylo nám vysvětleno, že úplně stejně, jako závody. Trenér místo kontrol v lese rozmístí kontroly v digitálním prostoru. Již 31. dubna 2024 proběhne první školení T3 a R3, kde se první zájemci dozví, jak se takové tratě staví. I přes velký nesouhlas v klubech, nás Patnáct ujistil, že budou všichni nařízení dodržovat: “Aby se zamezilo klasickému trénování v lese, budeme od roku 2026 přísně pokutovat každý oddíl, který trénink v lese uspořádá.” Na otázku, jak to má svaz šanci kontrolovat, dodal: “Máme dnes již velmi pokročilé technologie, které dokážou naše závodníky sledovat na každém kroku,” a uvedl například aplikaci Jídlo, která se mimochodem trénování ve virtuální realitě také plánuje přizpůsobit.

My děkujeme autorům této novinky za konečně revoluční řešení problémů orientačního běhu a našim čtenářům za přečtení tohoto článku. Těšíme se na vás 1. dubna 2025, kdy se společně setkáme na závodech Czech-VO-Tour.

1 komentář

  1. Avatar

    Přeji hezký první duben😁

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.