Noční tituly pro Křivdu a Horčičkovou

od | 12. 4. 2022 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Nezvykle brzy po posledním nočním českém šampionátu tady byl další. Obhájci z loňska, Miloš Nykodým a Šárka Sokolářová si tak na nočním trůnu poseděli ani ne půl roku. Letošní vítězové, Tomáš Křivda (CHC) a Vendula Horčičková (LCE) si oba přinesli do cíle zhruba dvě a půl minuty náskoku.

Už v půlce týdne bylo jasné, že předpověď nebude lákat na zrovna jarní počasí a dalo se tušit, že teploty v noci budou padat až na bod mrazu. Postupně z toho ale vyplynulo, že Apríl má letos něco málo přes týden zpoždění, a tak se krom mrazu přidaly občasné sněhové bouře střídané s krásným pohledem na měsíc a hvězdy.

V ženách se bojovalo hlavně o stříbro

Medailistky kategorie D21: 1. Vendula Horčičková, 2. Adéla Finstrlová, 3. Jana Stehlíková

Jak už jsme napověděli v úvodu, pohledem do výsledků to vypadá na pohodlné vítězství Venduly Horčičkové. Pokud si ale rozklikneme mezičasy, začne se nám to v ORISu červenat. A najednou to vypadá, že u žen rozhodoval zejména počet větších chyb. Vendule Horčičkové se moc nevydařil vstup do závodu, když na jedničce a pětce úhrnem nechala zhruba minutu a půl. Postupně se ale dostávala zpátky do závodu a na 12. kontrole už byla ve vedení, kde si postupně vytvářela náskok. V závěru to sice zdramatizovala padesátivteřinovou chybkou na sběrku, ale už měla takový náskok, že ji nikdo nemohl vzít titul.

Souboj o druhé místo sváděly Adéla Finstrlová (ZBM) s Janou Stehlíkovou (LPU). Obě na začátku chybovaly, ale Stehlíková přeci jen více. A najednou na deváté kontrole ztrácela na Finstrlovou 3 minuty. Jana sice začala stahovat a po chybě Adély na předsběrku se dokonce před ní dostala, následně ale udělala chybu cestou na sběrku, což nakonec Adélce stačilo na udržení druhého místa. Holky na pomyslné velké bedně ještě doplnily 4. Monika Doležalová (KAM), 5. Jana Peterová (LPU) a Klára Nechanická (TBM).

Vítězství pro Křivdu stylem start-cíl

Medailisté kategorie H21: 1. Tomáš Křivda, 2. Miloš Nykodým, 3. Daniel Wolf

Už prvním pohledem na mezičasy u mužů je jasně vidět, že Tomáš Křivda neponechal nic náhodě a šel si za svým cílem už od startu. A i přesto, že nám motýlek trošku rozhodil mezičasy, je patrné, že Tom si stále držel v čele aspoň dvouminutový náskok.

V cíli druhý Miloš Nykodým (ZBM) udělal hned na dvojku minutovou chybku, která ho v úvodu shodila do horších pozic, ale postupně začal stahovat a před motýlkem se už ocitl na třetím místě. Ani v motýlku se (stejně jako spousta dalších mužů) nevyvaroval chybky na K40, ale i tak se z motýlku vrátil na druhém místě přes Jonášem Gottsteinem (JIL), zato však s Danem Wolfem (TUR) na zádech. Pánové pak vytvořili velmi rychlý tandem, a doplnili tak Toma Křivdu na stupních vítězů. Na Jonáše tak zůstalo čtvrté místo. Pátý skončil Vojtěch Sýkora (LCE) a velkou bednu doplnil Roman Zbranek (TZL).

A kdo si doběhl pro mistrovské tituly v dorosteneckých a juniorských kategoriích?

  • D16 Barbora Holasová (AOP)
  • D18 Lucie Dittrichová (SKM)
  • D20 Michaela Dittrichová (LCE)
  • H16 Tomáš Kučera (ZBM)
  • H18 Jiří Donda (ONO)
  • H20 Jakub Chaloupský (PHK)

Nedělní middle pro Finstrlovou a Křivdu

Po krátké noci závodníci pokračovali závodem Českého poháru na krátké trati. Teplota tentokrát vystoupala lehce nad nulu, ale jinak se, co se týče počasí, opakoval noční scénář. Snad jen s tím rozdílem, že sem tam nevylezl měsíček, ale vysvitlo sluníčko.

V mužském závodě potvrdil víkendovou dominanci Tomáš Křivda, který porazil o 20 vteřin sprintového specialistu Kubu Glonka (KAM), pány na bedně doplnil Otakar Hirš (ZBM). V dámské elitě byla tentokrát nejrychlejší Adéla Finstrlová před Annou Štičkovou (SSU) a Barborou Matějkovou (TUR).

Zajímavostí nedělních tratí je jistě shodná trať H21L pražského žebříčku, kde si šéftrenér dospělé repre Jan Šedivý střihnul stejnou trať se svými svěřenkyněmi v D21E Českého poháru. Co myslíte, dostal naloženo? 🙂

Trať nedělního závodu kategorie H21E

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.