Netradiční zimní ligy o víkendu

od | 27. 2. 2017 | OB v ČR, Orientační běh

Velmi netradiční zimní ligy se udály tento víkend. Ať už jde o trať v dunách, která měřila 33,3km vzdušně, nebo závod v maďarské pustě. Nechybělo ani běhání po skládce, v průmyslové zóně a terénech, které u nás jen tak nenajdete… a jak to dopadlo s indickým závodníkem?

Zlínský orientační maraton

Společně se závodem Valašské a Moravskoslezské zimní ligy se ve Vracově konal i Zlínský orientační maraton. Pořadatelé využili 3x větší prostor, než který byl předloni na MČR štafet, a tak mohly tratě narůst až do délky 33,3 km. Na tuto nejdelší distanci se vydali pouze dva odvážlivci – oba dokončili a lepší z nich Radovan Čech doběhl v čase 198:07.

Nejdelší trať byla při závodě kvůli lepší čitelnosti rozdělena na 2 mapy.

Vetošův sněhulák

U obce Dolní Pěna byla zmapována rekultivovaná skládka, na které se odehrál 4. závod Sněhulákova kufru. Krátká trať s vloženým volným pořadím kontrol byla v nezvyklém terénu pro všechny zážitkem.

On přijede borec z Indie? Takovou otázku řešili pořadatelé před závodem: Když přišla přihláška se jménem Rachata Rattanathada, tak jsme usoudili, že se jedná o borce z Indie… Nicméně po zveřejnění startovní listiny jsme byli důrazně upozorněni, že Rachata reprezentuje Thajsko. Následovala omluva při prezentaci a vysvětlení, že podobné nedopatření se nám stává maximálně jednou za 10 let, bylo vše přijato oboustranně s úsměvem. 

 

8. Borcup

Finálový závod Borcupu pořádal Petr Pekka Karvánek, který se svou cestovní kanceláří zavedl závodníky do šesti orienťáckých zemí (do Norska, Švédska, Finska, Turecka, Španělska a Portugalska). Terény to byly vskutku luxusní, zpestřením byly průběhy průmyslové zóny a temná zákoutí. Se scorelaufem si nejlépe poradil Pavel Kubát, který sice nešel na všechny kontroly, ale vzhledem k bodovým odpočtům mu to těsně stačilo na první místo. Celkovým vítězem Borcupu se stal Dan Pavlovec.

O-mikron

Další závod brněnské OB ligy O-Mikron zavedl stovku závodníků do nově zmapovaného terénu mezi Líšní, Maloměřicemi a Velkou Klajdovkou. Celý závod se odehrával v terénu zarostlé louky s mozaikou nepřekonatelných keřů a náznaků lesa. Přidat více terénních prvků a mohli bychom si připadat jako v maďarské Pustě. Každopádně zpříjemnění a milá změna od zimních lig převážně “mezi domy”. Rozhodovala tedy nejen rychlost, ale i buzola. Mapa nepokrývá celý prostor nevyužitého místa, takže se můžeme těšit na zvětšení mapy do budoucna.
Na tratích hlavních kategorií připravil Jirka Zelinka fintu se zkrácením tratě, menší formu paměťáku. Ale obě možnosti vyšly skoro na stejno – vítěz H Vladimír Kelbl ji využil, kdežto vítězka D Barbora Hrušková ji nevyužila.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.