Návrat do divočiny! Český pohár v Krušných horách

od | 26. 5. 2022 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh, Reportáže, Závody

Od roku 2020 až do teď čekali pořadatelé, než budou moci Český pohár a áčka v Oldřichově u Nejdku uspořádat. A stejně tak napjatá byla také řada závodníků, kteří očekávali skvělý terén, který jinde v Česku jen stěží najdeme. A nemýlili se.

Po závodech zaznívalo třeba toto:

Tohle je to, kvůli čemu dělám orienťák

Nádherný terén, k tomu hodně náročná trať 

Terén 11/10

Krušné hory ve vší kráse a tvrdosti!

Krušnohorský survival

Nejlepší orienťák, co jsem v Česku běžel

Ale nepředbíhejme a pojďme se podívat na oba závody. V sobotu se běžel middle, který startoval nedaleko přírodní rezervace Oceán. A už od prvních kontrol si závodníci mohli užít bažiny, vysoké borůvčí a otevřené či polootevřené bažiny. Závěr trati se z roviny přesunul do svahu, který byl posetý balvany a srázy. Krásná různorodost terénu na trati. Jediné, co závodník během závodu téměř nepotkal byly cesty. V žeské elitě zvládla skvěle úvod trati Denisa Kosová, tu ale následné chyby srazily pořadím dolů, stejně tak Karolínu Teplou, která ještě na 6. kontrole vedla. Plynule a bez chyb se povedlo jít Vendule Horčičkové, která o dvě minuty zvítězila. Až do 11. kontroly to vypadalo na 2. místo pro Patricii Nieke, tu ale také zastavila velká chyba. Druhá tak skončila Jana Stehlíková a třetí Anna Štičková. Nejlepší muži se chyb nevyvarovali. Tomáš Křivda chyboval hned v úvodu tratě a na K12 ho doběhl Miloš Nykodým. Závodníci běželi spolu, ale Tomáš Křivda našel lépe 18 kontrolu, Miloš Nykodým na ní hodně ztratil a na drama bylo zaděláno. Až do posledních metrů nebylo jasné, kdo zvítězí. Nakonec byl o 4 vteřiny rychlejší Tomáš Křivda. Třetí místo bral se ztrátou minuty Tomáš Kubelka.

Pódium závodnic W21E sobotního závodu (1. Horčičková, 2. Stehlíková, 3. Štičková)

Na nedělní klasice se nepředstavili reprezentanti, kteří startují tento týden na sprintových závodech Světového poháru ve Švédsku, a tak byla cesta na stupně vítězů otevřenější širšímu závodními poli. Nicméně těžký terén, dohledávky a přepálené směrné časy znamenaly závod pro houževnaté běžce. V mužích se pod 110 minut dostal jen vítěz – a tím byl Miloš Nykodým, který o dvě minuty porazil druhého Tomáše Kubelku i přes 5minutovou chybu v kleči. Třetí místo vybojoval Osvald Kozák, i když jeho ztráta již byla přes 10 minut! Tak náročný to byl závod. Ženám opět vládla Vendula Horčičková, která udělala jen jednu chybku na předsběrku. Druhé místo obsadila Tereza Čechová a třetí Zdenka Kozáková, obě se ztrátou přes 6 minut.

A právě nedělní mužskou trať si teď vezmeme trochu pod drobnohledem!

Po krátkém rozkoukání se v mapě následovala první volba terénu. Na první pohled sprintový postup pravá-levá, který ale obsahoval další podvarianty podle toho, jak moc si závodníci chtěli pomoci cestama. Nakonec byla nejrychlejší pravá varianta, kterou nejrychleji zvládl Tomáš Kubelka. Levý postupy Miloše Nykodýma znamenal ztrátu minuty a půl.
Následovala série kratších postupů, které byly zaměřeny spíš na realizaci, než na volbu postupu. Na nenápadném postupu na čtvrtou kontrolu se ale daly ztrácet i cenné minuty.
Po dalších dvou kratších postupech následoval jeden střední. Ten v zásadě nabízel mapově náročnější variantu “rovně” a variantu pravé obíhačky. Pohledem do mezičasů je jasné, že časově to vyšlo na stejno. Snad jen s tím rozdílem, že zprava to bylo víc na jistotu.
Hned následující postup nabídl nenápadnou volbu postupů, ale jak vidno, chlapi vymysleli spoustu variant. Nakonec byla nejrychlejší levá varianta po průseku Miloše Nykodýma. Nejednoho závodníka pak rozhodila chybějící oplocenka uprostřed postupu.
I následující devátá kontrola nabízela zajímavou volbu postupu. Nejsvižnější variantou se ukázala ta skoro nejpřímější Tomáše Kubelky. Varianta zprava po cestě znamenala minutovou ztrátu.
Postup na K10 začínal solidním kopcem na občerstvovačku. Hned za ní se varianty ale rozdělují. Miloš Nykodým tam posílá obíhačku zprava a je na ní o 18 vteřin rychlejší než Tomáš Kubelka běžící rovně. Ostatní varianty jsou o 2 minuty pomalejší.
Po krátkém probíjení se klečí následoval další postup, kde se dalo volit. Důležité bylo mít čich na dobrou rychlou stopu, což se ale z mapy nedalo moc poznat. Nejrychleji vše zvládl opět Miloš Nykodým, tentokrát s přehledem, protože druhému Jeronýmu Kamenickému naložil 40 vteřin.
Kleč, kleč, kleč, plaz sel, plaz se, plaz se. I tak se dá nazvat to, co museli dělat závodníci při postupu na 14. kontrolu. Vítěz Miloš Nykodým tady udělal největší chybu celého závodu (+5:40).
Průseková show: Kontrola 15 byla o doběhnutí průsekem na velkou cestu a najití správného průseku na 15. kontrolu
Rovně nebo jako na bajku? Miloš to vzal lehce zleva průsekem s přímým závěrem, kde si zajistil nejrychlejší postup. Ale ani pravá varianta nebyla vůbec pomalá. Jen bylo potřeba správně odbočit.
17. kontrola byla opět spíš o dobré volbě stopy. Miloš to vzal téměř rovně a zbytku startovního pole nadělil aspoň 50 vteřin.
Královský postup? Délkou určitě! Nejrychleji ho zvládl opět Miloš Nykodým, který se nebál terénu a jeho modrá varianta valila skoro pod čarou. Zhruba 20 vteřin ztratil zleva Honza Mrázek, který naopak bouchl postup zleva (červená) a dal si asfaltovou vložku.
Po krátkém vrstevnicovém přesunu následoval delší postup na 20. kontrolu. Nejrychleji šel opět zleva Nykodým. Pravá varianta s velmi kopcovitým úvodem znamenala ztrátu.
Předposlední delší postup byl opět spíš o volbě stopy (a stoupání). Nejrychleji šel opět Nykodým, jeho tempu na stejném postupu stačil jen Hirš, ten ale běžel právě s Nykodýmem. Pravé varianty přes kopec byly docela ztrátové. Nicméně na tomto postup hodně rozhodovala i kumulativní únava závodníků.
Závěrečný nepříjemný postup šel nejrychleji Ota Hirš. Jeho postup téměř pod čarou s dobrou dohledávkou byl velmi rychlý. Následoval jen krátký seběh na sběrku a doběh.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.