Nahlédnutí do (tréninkového) deníčku staršího dorostence

od | 17. 1. 2017 | Orientační běh, Rozhovory

Připravili jsme pro vás další díl našeho miniseriálu. Tentokrát odpovídalo pět starších dorostenců, kteří nás loni reprezentovali na mezinárodních akcích (4×MED, 1×JMS) a pro tento rok jsou členy juniorské reprezentace.

  1. Můžeš se s čtenáři O-news podělit o čísla ze svého čerstvě uzavřeného tréninkového deníku (celkový čas, km, počet závodů, tréninků, fází obecně)?
  2. Co se Ti letos v orienťáku nejvíc povedlo…?
  3. … a mimo OB?
  4. Máš ve svých plánech nějaký obzvlášť oblíbený/nadmíru efektivní trénink?
  5. Jak vidíš sebe a OB do budoucna? Máš nějaké určité cíle?

 

Jan Bendák (OK 99 Hradec Králové)

  1. No popravdě se mi moc nechce. Je to takové moje tajemství (smích – pozn. red.). Ale něco málo: 267 h, 1694 km (měl jsem 2 měsíce bolavou nohu, fakt), 47 závodů, nepočítaně tréninků
  2. Konkrétní výsledek mě nenapadá, bylo toho víc. Splnil jsem si před sezónou dané cíle – dostat se na MED a něco tam zaběhnout. Běhat obecně tak, abych už nebyl jen černý kůň závodu, ale aby se se mnou vždycky počítalo. Cením si hlavně vyrovnaných výsledků po celou sezónu. V tom je oproti minulému roku zlepšení.
  3. Studuju uměleckou střední, tam se úspěchy úplně zapsat nedají. Úspěch je ten, že ke sportu zvládám i tenhle zájem úplně jiného rázu, kterému se věnuju s podobným zápalem.
  4. Rozhodně rychlé intervaly v tom nejtěžším, nechutném, prasáckém terénu. To je skvělý.
  5. Chtěl bych se zlepšit, pochopitelně. Ne, hlavním cílem je věnovat se orienťáku, co to jen půjde, ale bude to hodně těžké. Jsem trochu rozdvojená osobnost a snažím se věnovat na 100 % i škole, což prostě nejde (ale půjde) dohromady. Konkrétní cíle mám taky, ale to se neříká (smích – pozn. red.).

 

Otakar Hirš (SK Žabovřesky Brno)

  1. Velice rád bych se o ně podělil nebo aspoň předstíral, že je to klubové či osobní tajemství, ale pravdou je, že tréninkový deník byl od ledna prázdný. Ne že bych neběhal, ale nenašel jsem nikoho, kdo by ho za mě dobrovolně psal. Tento rok se toho ujmu sám a třeba příští rok se o svůj trénink podělím.
  2. Nejtěžší kus kovu jsem ulovil na MEDu v Polsku. I když osobně jsem se svým výkonem moc spokojen nebyl a někteří si ještě pamatují hlas komentátora vykřikující „7 minutes behind”, tak musím uznat, že stříbrná medaile mě potěšila.
  3. Dnešním rokem jsem dosáhl milníku, kdy už můžu neohroženě – s volantem v ruce a dvanáctibodovou kartičkou v kapse – ohrožovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.
  4. Kdybych znal nějaký nadmíru efektivní trénink, neběhal bych nic jiného. Můžu prozradit aspoň ten oblíbený, a to je jakýkoli mapový trénink. Takový mapový trénink se stane obzvláště oblíbeným, koná-li se někde na Severu.
  5. Budu rád, když se neztratím ve své nové kategorii. Poprvé se budu muset poprat s velkýma kluky na štafetách. Rád bych se také viděl na velkém počtu svých obzvláště oblíbených tréninků, nejlépe týkaly by se přípravy na JWOC.

 

Tomáš Křivda (KOB Choceň)

  1. Těch kiláků je asi 2000, což vím, že není moc, ale je to tak. Jinak se musím omluvit, ale minulou sezónu jsem psaní TD dost flákal. Každopádně toto letos nedopustím.
  2. Když to vezmu výsledkově tak asi MČR sprint, kde jsem vyhrál, každopádně toto určitě nebyl asi můj nejlepší výkon sezóny. Za ten bych asi považoval áčkovou krátkou v Hraběticích.
  3. Těžko říct, já toho mimo OB zas tolik nedělám, ale možná by se zde dalo napsat, že jsem po pár letech opět obnovil spolupráci s atletama. Což vlastně s tím OB taky trochu souvisí.
  4. Nevím jak hodně tento trénink je efektivní, ale obzvláště rád běhám se závažím přibližně 4minutové kopce.
  5. No, chtěl bych se alespoň do juniorů držet na předních příčkách na české scéně a určitě bych se rád podíval někdy jako závodník na JWOC.

 

Vojtěch Sýkora (OOB TJ Slovan Luhačovice)

  1. Podělit se můžu, ale od závěrečné přípravy jsem přestal pilně vyplňovat a dopisoval tak zpětně 4 měsíce až někdy v listopadu, takže má dost děr, hlavně z prázdnin. Kilometrů může chybět tak kolem 200, fází chybí cca 80 (při doplňování jen z hodinek jsem byl líný psát jedničky za dny a fáze).
  • 247,4h celkem
  • 227,3h běh
  • 2224,7 km
  • 196 fází
  1. Největší radost jsem si udělal asi štafetami na juniorském, to byl zážitek (třetí místo na prvním úseku – pozn. red.).
  2. Se ctí (snad) jsem absolvoval druhý cyklus klavíru, konečně zdolal první třítisícovku (Piz Julier 3380 m n. m.) a nic si nezlomil při fotbale.
  3. Hromaďáky na soustředěních a dlouhé laufy s více lidma.
  4. Tak na příští dva roky jsou cíle celkem jasné, nominovat se a zlepšit umístění na JWOCu. Co potom, to je teď ve hvězdách.

 

Daniel Vandas (OK 99 Hradec Králové)

  1. Koukal bych na to trošičku s přimhouřeným okem. Asi každému se stává, že se nějaká chybka nebo nedoplnění vyskytne, tudíž to může být i malilinko zkreslené. Jinak mé součty:
  • Celkový čas – 320 hodin
  • Celkem km – 1880 kilometrů
  • Počet závodů – 49 závodů
  • Počet tréninků – 211 tréninků
  • Počet fází – 68 fází
  1. Tak když bych tak nějak shrnul, co se mi nejvíce povedlo, tak je to asi nečekaný EYOC v Polsku. Jak klasika, tak štafety i sprint. Ano chybky tam byly, ale fyzička mě podržela. Dále také MÉ PRVNÍ ZLATO Z MČR na klasice, kde se do toho muselo pěkně šlapat, no a velmi se mi letos dařilo na finiších štafet. A jako poslední nečekaný čas na 3 000m (9:03 – pozn. red.).
  2. Nejvíce si cením asi toho, že jsem začal plavat. Člověka to posune úplně jinam.
  3. Spíš ne. Ale pár tréninků, co mě baví, bych asi našel. Např. „směrový čtverec“, kdy držíte 8 minut směr na sever, poté východ, jih a nakonec západ. A schválně o kolik metrů to nevyjde (smích – pozn. red.). Je to sranda. No a jinak asi běhání v nějakých větších kopcích.
  4. No já a budoucnost OB je taková, že zatím to jde, ale uvidí se podle vysoké. Ale tak letos je plán se nominovat na JWOC, no a pokud to klapne, tak tam trošičku konkurovat.

 

foto: Anička Auermüllerová, Jirka Čech, Jan Polášek

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.