Na slovíčku s Honzou Drábkem

od | 10. 12. 2023 | Orientační běh, Rozhovory

Odjakživa běhá v Žabiňáckých barvách, ve kterých zažil Tiomilu i Jukolu. Vrcholem sezóny jsou pro něho družstva, kde nebojuju jen za sebe, ale za tým. Tuto atmosféru má nejradši, a proto se pustil do pořádání Krátkého dne. Kromě pořádání v klubu vede stále se rozrůstající tréninkovou skupinu hobíků. Honza Drábek.

V lednu nás čeká již třetí ročník Krátkého dne. Jak vás tento zimní koncept napadl?
Když vidíme atmosféru na družstvech a potažmo všech štafetách, tak je vidět, že tento formát se závodníkům líbí. K tomu přidejme, že zrovna štafety byly jedny z podniků, co za covidu úplně zmizely. Nakonec svaz zrušil/nezařazuje do žebříčku dvoje jarní štafety při Jarním poháru a Mistrovství Moravy.
Když se pak člověk podívá na kalendář, tak je od listopadu do března prázdný. Co trochu rozbít ten stereotyp trénování závodem, který trochu přesáhne hranice města/kraje a tradičních zimních lig? Co pozvat orienťáky, ať se potkají na závodě a pak třeba utuží kolektiv v místních sklípcích? Nebo třeba potrénují v jiném terénu než obvykle? 

Na co se letos mohou účastníci těšit a jaké novinky jste připravili?
Překročíme letos poprvé Rubikon. Dobře, tedy jen silnici a pustíme se do lesa, který sousedí s dějištěm MČR štafet a družstev 2024. Kromě jiného zde nikdy mapa nebyla… takže to je největší novinka.

Jinak se můžete opět těšit na promítání gps, pěkné ceny, teplé zázemí v hale se sprchami…

Novinkou je, že v neděli uspořádáme trénink na mapě, kde se běžely první dva ročníky. 

Lákáte na prize money pro nejlepší štafety. Můžeš poodkrýt, jak velké bude a kdo na něj bude mít nárok?

Zůstáváme na stejných částkách jako loni, týká se vítězných dospělých štafet. Plus máme spoustu dalších krásných cen.

Jak jste přišli na prostor v Dubňanech? Přece jenom je to hodina cesty autem z Brna…

Orienťák v létě je celkem jednoduché uspořádat. Nejsme z cukru a trochu deště nevadí. I ta podzimní vlezlá zima jde přežít. Jenže v lednu je potřeba nějaké zázemí. Při hledání, kde by se tento koncept mohl udělat v zimě, jsme narazili na Dubňany. Hala, krásné zázemí, přímo u lesa. Les, který nebyl nikdy zmapován. Neodolali jsme.

Zatím jsou vypsané pouze dvě kategorie. Neuvažujete i o zařazení čistě veteránské štafety?

Měli jsme o tom větší diskuzi a zůstáváme ve stejném formátu. Tratě nejsou nijak dlouhé nebo extra těžké, zvládají je každoročně i neregistrované týmy. Píšeme, že naším předobrazem jsou Jukola nebo Tiomila, zde je také je jen jedna kategorie. (Možná bychom mohli být ještě více progresivní a říct, že závodí 7členná štafeta, nezáleží na věku, pohlaví, prostě jen některé úseky jsou kratší a třeba lehčí, některé ne. Možná za rok.) Hlavně to není Mistrovství světa, důležitý je zážitek z lesa. 

Můžu sestavit i tým, kde budou mix závodníků z různých klubů? Jak ho případně přihlásit v ORISu?

Rozhodně ano! Od začátku říkáme, že na tento závod si můžete postavit svůj “vlastní” oddíl. Kolegy z práce nebo školy a podobně. Představivosti se meze nekladou. Uvidíme tým SK Veská?

Přihlášení je zcela jednoduché, stejné jako pro neregistrované závodníky, přes jednorázovou přihlášku v orisu. Při zadání soupisek pak můžete použít svou oddílovou registračku.

Vy jste v poslední době pořadatelsky velmi aktivní. Pořádali jste MČR na klasice, O-víkend, v roce 2024 vás čeká Celostátní kolo Přeboru škol a o rok později Mistrovství Evropy dorostu. Kde berete stále dostatek elánu vymýšlet nové aktivity?

Je to začarovaný kruh, pokud chceme mít na čem trénovat, tak potřebujeme obnovovat mapy. Jak ty mapy zaplatit, když tu nemáme takové exkluzivní terény, aby nám na vícedenní přijelo 1 000 lidí? Tak se musíme hrnout do nových výzev a aktivit. A do toho spadá i třeba ten MED a podobně.

Otázka na závěr. Říká se: do třetice všeho dobrého, bude letos sníh? 🙂

Zatím pokaždé na Krátký den v noci z pátku na sobotu poprvé toho roku v Dubňanech sněžilo. Letos jsme přesunuli termín o týden dopředu, tak se necháme překvapit. Pěkné pocukrování regulérnosti závodu nijak neuškodilo. Navodilo pěknější atmosféru. 

Každopádně kvůli nedostatku sněhu ho jako LOBy rušit nemusíme. 😉 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.