Na slovíčko s trenérem mládeže Markem Cahlem před STM

od | 2. 9. 2016 | OB v ČR, Orientační běh

Ode dneška (pátku 2. září) do neděle budou probíhat v Olomouci, Hradci Králové a v Praze srovnávací testy mládeže (STM). Tyto testy slouží k definování členské základny tréninkových středisek mládeže (TSM), které vznikly zhruba před rokem a půl. V současné době je jich devět v celém Česku. STM se konají podruhé, v mírně odlišném termínu a s několika změnami. Na to, ale i na řadu dalších aktuálních věcí jsme se zeptali Marka Cahla, ústředního trenéra mládeže ČSOS.

Ústřední trenér mládeže Marek Cahel.

Ústřední trenér mládeže Marek Cahel. Foto: Anna Auermüllerová (O-news.cz)

Na začátku týdne jste se s JRD a dorostenci vrátili z tréninkového pobytu ve Švédsku. Jak akce dopadla? Myslíš, že to bude mít velký přínos zejména pro juniory, kteří mají ve Finsku příští rok světový šampionát?
Akci z mého pohledu vnímám velice pozitivně. Každá příležitost tréninku v podobných terénech je pro naši o-mladinu obrovskou zkušeností, k tomu navíc možnost vidět nejlepší světové závodníky na vrcholné akci. Soustředění bylo do jisté míry také koncipované směrem k příštímu JWOCu, které proběhne příští rok v okolí Tampere. Tam můžeme pravděpodobně očekávat trochu odlišné terény, ale pro nás, vzhledem k naši zkušenostem, je podstatné především zvládnutí severského terénu v obecném smyslu – generalizovat, plánovat, být nezávislý na porostových informacích, efektivně pracovat s buzolou, ale především být flexibilní a své představy o terénu načtené z mapy reálně modelovat – tzn. oprostit se od zavedených představ, poznaných z domácích terénů. Z tohoto pohledu je pro nás každá severská zkušenost nedocenitelná. Jak moc se budou naši junioři dále specificky připravovat je otázka spíše na Košíka. No a jestli se soustředění líbilo svěřencům, se musíš zeptat mladých.
 V rámci soustředění jste navštívili světový šampionát ve Strömstadu.  Jak na tebe mistrovství působilo?

Navštívili jsme sprintové štafety, middle a štafety. Z pohledu diváka proběhlo všechno naprosto v pořádku, snad jen na sprintových štafetách chyběl kvalitnější komentář (chyběl Forsberg), který by diváky pořádně vyhecoval. Zejména na middlu a na štafetách však panovala skvělá atmosféra a doufám, že i tato zkušenost mohla být pro naše svěřence motivací. Na druhou stranu jsme absolvovali 2 doprovodné závody, a tam jsme se setkali s naprosto amatérskými přehmaty, když třeba pořadatelé hledali naše startovní čísla v abecedním seznamu všech startujících (což trvalo více než hodinu) nebo čekání na pořadatelský autobus v cíli middlu, který stejně nepřijel. Ale to jsou doprovodné závody, ty nejsou při takové akci zas tak podstatné, závody jsem si dosyta užil.

Plánujete obdobné zájezdy pořádat i v dalších letech?

Rozhodně ano. Pro nejlepší adepty jde o první nahlédnutí podobných terénů následného JWOC, ostatní svěřenci zažijí orienťák v nevšedních zahraničních terénech. Takové zkušenosti jsou pro přípravu naší mládeže důležité.

Od pátku do neděle probíhají na třech místech v ČR srovnávací testy mládeže (tzv. STM). Změnilo se něco od loňského prvního ročníku?

Po připomínkách ze strany některých trenérů se změnily rozestupy mezi základními a náhradním termínem. Pak jsme s Liborem Zřídkaveselým lehce upravili metodiku hodnocení některých  testů podle nejnovější švýcarské metodiky. STM také slouží k definování členské základny tréninkových středisek mládeže. Tak jsme loni automaticky brali všechny starší žáky s licencí A, to letos neplatí.

Letos jsou testy již na začátku září. Někteří dorostenci mi říkali,  že po prázdninách nejsou rozzávodění. Proč jste se rozhodli posunout termín z konce sezóny na začátek září?
Toto je ale většinou věc samotných dorostenců, termíny byly známy dlouho dopředu. Na STM se orienťák neběhá, takže nejde o rozzávoděnost, ale spíš o předvedení aktuální trénovanosti. A k poctivému tréninku by měla mít většina mládeže o prázdninách dostatek času (naopak budou v nevýhodě účastníci zájezdu ve Švédsku). Fakt, že se tomu u nás moc neděje, je druhá věc. Tady vnímám jeden z rozdílů mezi našimi dorosteneckými/juniorskými reprezentanty a řekněme švýcarskými či severskými. Pochybuji, že ti si o prázdninách dopřávají 1-2 měsíce téměř volna…
Začátek září znamená delší odstup od náhradního termínu (dle připomínek některých trenérů), který by měl dohromady umožnit účast většímu počtu zájemců. Prozatím tento termín neberu, jako dogma. Pokud se lépe osvědčí říjnové – posezónní termíny, tak je budeme příště preferovat. Stále sbíráme podněty.
TSM fungují zhruba 1,5 roku. Myslíš, že to byl správný krok ČSOS, jak  podpořit mladé talenty? Jak jsi zatím spokojen, jak fungují?
Tréninková střediska mládeže jsou podle mě správným teoretickým modelem, který zhruba dle mých představ funguje třeba ve Švýcarsku. U nás jsem s prací některých TSM velmi spokojen, poskytnuté finance ČSOS umožnily ve spoustě oblastech zorganizovat několik zajímavých akcí, které mohou poskytnout dobré impulsy jednotlivým účastníkům. Je ale pravda, že některá TSM nefungují, jak bych si představoval. Prozatím komunikuji více se závodníky, než s trenéry. Tato zpětná vazba byla pro mě vždycky důležitá a budu ji vnímat i teď. Nehledě na tom, že aktuální činnost některých TSM nelze nikde veřejně dohledat. Závodníci si však mohou vybrat, s jakým TSM chtějí absolvovat jednotlivé akce. Pokud jim z jakéhokoliv důvodu určitá skupina nevyhovuje, mohou popřemýšlet o jiné, kde to třeba funguje lépe. Nikdo netvrdí, že příští rok budou TSM stejná, jako tomu bylo letos.
Děkuji moc za rozhovor!

V Česku funguje 9 TSM, zde je jich přehled:

Haná – web

Ještědská oblast – web

Jižní Morava – web

Královehradecko – web

Moravskoslezský kraj – web

Pardubicko + Vysočina – web

Praha + Střední Čechy – web

Valašsko – web

Západní Čechy – web

vyprava MED

Český dorost na letošním MED v Polsku. Foto: Anna Auerműllerová (O-news.cz)

 

 

0 komentářů

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.