Na Orienťák v Orlických horách přijede 1400 účastníků. Na co nezapomenout?

od | 14. 6. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

O tomto víkendu, v sobotu a v neděli 15.-16. června, se sjede 1400 účastníků a další doprovod do Rokytnice v Orlických horách, kde je čeká další kolo Kitl Českého poháru, Inov-8 Žebříčku A a Východočeského poháru. 

Cíl: propagace zapomenutého regionu

Jde o největší akci svého druhu, která se v Orlických horách koná. Podílí se na něm Český svaz orientačních sportů, ale i místní kluby OB Kunvald, TJ Loko Česká Třebová, OB T.J. Sokol Žamberk a Outdoor sport team Rokytnice v O.h. Do organizace jsou zapojeny i místní hasiči nebo sokolové. Celkem celou akci připravuje přes 100 pořadatelů. “Jde o unikátní spojení několika klubů, kdy společnými silami uspořádají velké závody. Cílem je propagovat místní krajinu, lesy a prostředí tak, aby se sem účastníci později vraceli. Ať už na nově vytvořený areál pevných kontrol, soustředění či na dovolenou,” poodkrývá myšlenku této akce ředitel závodů Jan Picek.  

450 hod práce stavitelů za počítačem

Závody se připravují bezmála rok a půl. “Příprava začala v lednu loňského roku, kdy jsme zjišťovali možnosti uskutečnění akce u majitelů pozemků a orgánů státních správ. Následovala prohlídka v prostoru a tím se již začal rýsovat rozsah prostoru. S tím se také rozvíjely varianty možných koncepcí využití prostoru, a následně i vedení tratí,” přiznává stavitel tratí a hlavní iniciátor myšlenky Jan Potštejnský s tím, že stavitelé strávili strávili zhruba 450 hodin přípravou tratí u počítače a dalších 70 hodin při pohybu v lese. Závodí se částečně na území CHKO Orlické hory a Přírodním parku Údolí Rokytenky a Hvězdné.

Kdo vyhraje?

O pódiová umístění se v hlavní dámské kategorii strhne boj mezi Janou Peterovou (OK Lokomotiva Pardubice), Terezou Čechovou (OK Kamenice), Barborou Chaloupskou (OK99 Hradec Králové), Annou Fürstovou (SK Severka Šumperk) či Zdenkou Kozákovou (TJ Tesla Brno). V mužské kategorii je favorizované trio z Pardubic (Matěj Kamenický, David Procházka a Tomáš Kubelka), ale do bojů o medaile určitě bude chtít zasáhnout i Lukáš Richtr (Západočeské sportovní centrum OB), Kryštof Hájek (OOB TJ Turnov), Jan Petržela (OK 99 Hradec Králové) či bývalí mistři světa ze štafet Jan Procházka a Jan Šedivý (oba SK Praga). Posledně jmenovaný se však pro sobotní závod o místo nedostal do eliy.

Na co si dát pozor?

  • v sobotu má H21E výměnu mapy
  • v neděli jsou dva starty, na rozdvojce mezi starty jsou WC
  • občerstvení na trati je označeno (dokresleno) čtverečky
  • pro účastníky závodu je otevírací doba muzea Sýpka (muzeum Orlických hor) prodloužena až do 20:00 – přímo v Rokytnice n/O
  • je zákaz přespávání v aréně a na parkovišti
  • v sobotu jsou některé malé nebezpečné objekty nemapované (jsou příliš malé) – viz níže

Více informací

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.