Na kofole s Otou Hiršem

od | 4. 4. 2017 | Na kofole s, Orientační běh, Rozhovory

Na první jarní kofolu jsme vyrazili s brněnským juniorem Otou Hiršem. Je to jedna z nadějí silného ročníku 1998, stříbrný medailista z ME dorostu v polské Jaroslawi a člen české juniorské reprezentace. V následujícím článku se nedozvíte jen, jak probíhala jeho zimní příprava, proč běhá za “víc než oddíl” SK Žabovřesky Brno nebo jaký typ tréninku má rád, ale i to, jaké portské víno ochutnat na soustředění v Portugalsku….

Ahoj Otíku, jak se Ti vydařila zima? Jsi spokojený s přípravou a natěšený na „výkop“ nové sezóny?
Natěšený rozhodně jsem, s přípravou to je horší. Momentálně se zotavuji po únavové zlomenině, takže jsem poslední měsíc spíše poctivě odpočíval, ale zato jsem se naučil neutopit v bazénu a objevil jsem kouzlo sauny.

Jsi prvním rokem junior, těšíš se na štafety mezi muže? Myslíš, že to bude velká změna?
Párkrát už jsem měl tu příležitost si s elitou štafety zaběhnout a hodně mě to bavilo. Uvidím, jestli se mi tento rok povede nějaký zajímavý výsledek.  Oproti dorosteneckým štafetám se budu muset více snažit, aby mi kluci neutekli, a o to větší výzva bude, běžet si své postupy.

Již jako dorostenec běhal Ota Hirš mezi muži, ČPŠ Jabloneček, Zdroj: Anna Auermüllerová

Patříš k velmi silnému ročníku 1998 (Vandas, Sýkora, Bendák,…) je těžké se v takové konkurenci prosadit nebo to bereš spíše jako dobrou motivaci?
Mám nesmírnou radost z toho, že jsme se v našem ročníku sešli v tak kvalitní skupině. Určitě to každého z nás posouvá nahoru a nutí k lepším výkonům, což se pak třeba projeví třeba i na mezinárodních závodech.

Jaké jsou nejsilnější vlastnosti výše zmíněných borců?
Bandaska je mistr Evropy, Vojtík hraje na klavír a Bonbón umí vytvořit pěknou grafiku.

Orienťáku na reprezentační úrovni se věnuje i Tvoje starší sestra Gabriela, hecujete se mezi sebou, kdo zaběhne lépe?
Sestřička se momentálně naplno věnuje studiím, takže uvidíme, jak se jí bude dařit. V orienťáku jsme si do výkonů moc nemluvili, zato v domácím prostředí máme klasický sourozenecký vztah, já ji provokuju a hodná sestřička mi na oplátku občas uvaří jediné jídlo, co umí- těstoviny.

Oba jste s Gábinou původně z VSK MZLU Brno, jak jste se dostali „více než oddílu“ SK Žabovřesky Brno?
Začal jsem chodit na žabiňácké tréninky a zjistil jsem, že je to daleko lepší oddíl, než se o něm traduje, tak už jsem zůstal.  Gabča chtěla v Brně začít trénovat, tak si taky vybrala Žabiny.

Stříbrná radost Oty Hirše na ME dorostu v Polsku, uprostřed Janča Peterová, vpravo Terka Janošíková Zdroj: Anna Auermüllerová

Jaký typ tréninku vidíš rád ve svém plánu a čím Tě naopak trenér ani trochu nepotěší (snad nečte o-new.cz a nebude Ti ho psát častěji)?
Nejvíce potěší tréninkový úsek v plánu vyhrazený oddílovému soustředěni v severských zemích, konkrétně taková vrstevnicovka dokáže při „správné“ práci s buzolou zabavit na celé dopoledne. Nejméně jsem nadšený z dlouhých vytrvalostí v zimě, ale stačí na začátek nového roku trošku toho zranění a hned pár nepříjemných tréninků ubude.

Brzy už budeš ve věku, kdy po Tobě čapne nějaký severský oddíl, máš nějaký vysněný nebo alespoň zemi?
Běhat za severský oddíl je pro nadcházející roky určitě jeden z mých cílů. Vlastně uvidíme, jaký dres za pár týdnů obléknu.

Jediným přemožitelem Oty Hirše na MČR na klasické trati v Pusté Rybné byl opět jen Daniel Vandas, Zdroj: Petr Kadeřávek

Tvůj rozhovorový předchůdce Michal Bořánek, se kterým si redakce o-news.cz zajde na kofolu v některém z příštích dílů, se Tě ptá: „ Jak se Ti líbilo na soustředění v Portugalsku a měl bys nějaké tipy pro jiné oddíly či TSM ohledně lokality, kde jste pobývali?“
Pokud jste unavení z českého a severského terénu, zajeďte si do Portugalska. Uvítají vás široké pláně plné balvanů, rovinaté pasáže a místy krávy. Zletilí členové výletu musí dozajista ochutnat místní portské víno, osobně bych doporučil červené Tawny.

Další zpovídanou bude Terka Čechová, napadá Tě něco, co by ses o ní chtěl dozvědět?
Vzhledem k tomu, že bydlíte na hranici dvou neslučitelných fotbalových velmocí (Čechy a Morava), jaký tým bys ve vzájemném zápase podpořila, a jaké zvíře by sis pro sebe zvolila jako kostým maskota?

Děkuji za rozhovor a přeji správný směr v lese i v životě!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.