Na kofole s Lukášem Richtrem

od | 20. 2. 2018 | Na kofole s, OB v ČR, Orientační běh, Rozhovory

Na první kofolu roku 2018 jsme pozvali plzeňského o-bojživelníka Lukáše Richtra, který úspěšně kombinuje pěší i lyžařský orientační běh. Co dělá ve volném čase? Je jednodušší vymyslet volbu v orientkách nebo na lyžích? A jaké cíle si dává na sezonu 2018? Čtěte a dozvíte se.

Ahoj Lukáši, jak se máš?
Ahoj Jančo, momentálně to není úplně ono, jelikož bojuji s nemocí.

Jsi jeden z orientačních obojživelníků, v létě se věnuješ OB, v zimě záříš v LOBech. Dá se říct, kterou disciplínu máš raději?
Asi trochu preferuji pěší OB. Dělám ho už od malička, zatímco loby jezdím pár let, takže pěší OB je mi bližší. Také se mi v něm líbí, že je mnohem více variant, ale to neznamená, že je těžší. Mnohdy v lese vidím správnou variantu, zatímco na lyžích se nemůžu rozhodnout.

Lukáš s mapou. Foto: Tomáš Bubela (O-News.cz).

Máte v Plzni nějakou tréninkovou skupinu nebo trénuješ spíše individuálně?
Skupinu máme, akorát jsme roztroušení po celé Plzni a okolí, takže společně máme jeden běhací trénink a jednu tělocvičnu. Jinak trénuju sám.

Osobním trenérem je Ti taťka Aleš Richtr, bereš to jako výhodu nebo nevýhodu a proč?
V této otázce tě musím opravit. Mým osobním trenérem je Ondra Vodrážka, mimochodem také orientační obojživelník. Táta je trenérem západočeských žáků od mého prvního MČR štafet a družstev v Šumperku 2009. Od té doby se žákovské družstvo pořád zvedalo až do loňského MČR, kde zaslouženě vybojovalo 3. místo.

Letní příprava LOBácké JRD, Lukáš v černém uprostřed, foto: archiv JRD LOB

S LOBáckou reprezentací jezdíte v létě na přípravu do Alp. Podle fotek to vypadá, že si opravdu sáhnete na dno. Jaký nejdrsnější trénink jste vloni v Ramsau podnikli?
To se úplně nedá říct. Asi bych tam zařadil celodenní výstup na Dachstein nebo kvadriatlon, kde se myslím, všichni dostali na dno. Zahrnovalo to plavání, běh, orienťák a kolce.

V roce 2017 jsi měl reprezentační premiéru v OB na CEYOCu, jaké to bylo, dodalo Ti to motivaci?
Velmi jsem se tam těšil a kromě stravování, které pořadatelé moc nezvládli, to bylo skvělé. Motivaci mi to určitě dodalo. Zvlášť po mém umístění na middlu vím, že se můžu rovnat i s běžci z ostatních zemí, avšak nesmím polevit v tréninku.

Jaké cíle si dáváš do nového roku?
Chtěl jsem se nominovat na EYSOC, což se mi bohužel nepodařilo. No ještě je před námi celý rok, tak doufám, že něco se mi povede splnit. Například bych se chtěl nominovat na EYOC, nebo alespoň na CEYOC jako v minulém roce. Také dávám velkou váhu MČR na krátké a na klasice.

Premiéra na CEYCu přinesla Lukášovi bronz ze štafet, foto: Jiří Čech

Vím, že ve volném čase hraješ na klarinet, dostaneš se k tomu dnes ještě?
Klarinetu se věnuji docela hodně. Učím se sedmým rokem a chodím i do orchestru (nebo se aspoň snažím), ale myslím si, že brzy to už nebudu stíhat se školou a trénováním.

Jak si nejlépe odpočineš?
Určitě spánkem nebo lehkým tréninkem – klus, plavání.

Letní příprava pod dohledem Ještědu, foto: archiv LR

Brzy začne zimní olympiáda v jihokorejském Pchjongčchangu, kdo podle Tebe doveze medaili? (Lukáš odpovídal 08.02.2018)
Myslím, že alespoň jednu medaili by mohli dovézt biatlonisti. Pak mají velkou šanci snowboardistky Samková, Ledecká, Pančochová a rychlobruslařka Sáblíková. Poslední šanci na medaili dávám hokejistům, kde nebudou hráči z NHL, a tak by naši mohli překvapit. Jinak určitě budu fandit lyžařům, kde by se z plzeňského Sport clubu měli představit hned dva zástupci – Kateřina Beroušková a Aleš Razým.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů v lese i na sněhu!

Úvodní foto: Jiří Čech

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.