Mužský říčanský sprint a jeho analýza

od | 25. 4. 2023 | Analýzy, Orientační běh, Závody

V minulém článku jsme přinesli analýzu sobotního sprintu Českého poháru v Říčanech zaostřenou na dámskou elitní kategorii, dnes bude řeč o jejich mužských protějšcích. Jejich trať navíc částečně porovnáme s ženskou. Opět se můžete těšit na celou trať kontrolu po kontrole.

Start-K1: Na rozdíl od žen mají muži na první kontrolu krátký jednoduchý postup “podle Radka Novotného” (bývalý reprezentační trenér je při stavbě sprintů tímto známý).

K1-K2: Po tomto rozehřívacím postupu je další postup již s volbou, stejně jako u žen jde o to, jestli dům oběhnout zleva či zprava, kontrola se ovšem nachází na rohu budovy. Mírně rychlejší je opět pravá varianta, levá ovšem není vzhledem k umístění první kontroly prakticky ztrátová, protože tím, že blíže levé straně domu, tak se nemusí u ní tolik kličkovat.

K2-K3: Kontrola se nachází jihozápadně od kontroly žen, oběhnutí dlouhého paneláku zprava tedy žádný závodník neprovádí. Na tomto postupu jde o to, zda dům, u kterého je výchozí kontrola, oběhnout zleva či zprava. Výhodněji vychází opět vzhledem k možnosti menší potřeby kličkování levá varianta, pravá varianta ale je pomalejší o pouhé 2 vteřiny.

K3-K4: Podobně jako u žen, tak i v této oblasti přichází jednoduchý krátký postup, ovšem mezi jinými kontrolami.

K4-K5: Opět jednoduchý postup s jedinou volbou, kontrola je tentokrát shodná s ženskou kategorií.

K5-K6: Zatímco u ženské kategorie se nachází kontrola u zdi, muži ji mají umístěnou na keříku vedle městského úřadu. Díky tomu se vytvářejí dvě varianty, které se liší v oběhnutí panelového domu zleva či zprava. Rychlejší varianta vede po pravé straně, levá varianta je o necelých 20 metrů delší, a tak je o 3 vteřiny pomalejší.

K6-K7: Další kontrola je shodná s ženskou kontrolou, ovšem vzhledem k umístění výchozí kontroly je nyní pravá varianta jednoznačně výhodnější než u žen, levá varianta je nyní delší a navíc je zde prudké kličkování, které snižuje plynulost běhu.

K7-K8: Nyní přichází na řadu první dlouhý postup, a to do oblasti, kde ženy kontrolu vůbec nemají. Kontrola se nachází u zimního stadionu a vedou k ní 4 varianty. Nejrychlejší je prostřední varianta vedoucí ulicemi Blahoslavova, U Gymnásia, Fibichova a Škroupova. O 4 vteřiny pomalejší je pravá varianta, která zpočátku kopíruje prostřední variantu, po proběhnutí ulice U Gymnásia se však závodníci vydávají přes místní park (kde byl naprosto jednoduchý postup dámské kategorie) a dále ke kontrole pokračují ulicí Dvořákova. Zbývající dvě varianty vycházejí časově stejně. Jednou z těchto variant je postup využívající nejprve prostřední variantu, který přibližně uprostřed odbočuje z Fibichovy ulice do Blodkovy ulice a poté Dvořákovou ulicí pokračuje jako pravá varianta. Druhá z těchto variant využívá úplně jiné řešení, a to levou stranu přes ulice Třebízského, Jeronýmova a téměř celou délku Škroupovy ulice.

K8-K9: Další kontrola se nachází na plotu u travnatého hřiště. Ač je to celkem krátký postup, tak nabízí hned 3 trasy. Nejrychlejší trasa vede průchodem mezi zimním stadionem a sportovní halou, další trasa vede obíhačkou vedle sportovní haly, ta je o 10 vteřin pomalejší, nejhorší variantou je levá obíhačka kolem zimního stadionu, při které se hodně kličkuje a tím je běh pomalejší

K9-K10: Po sérii postupů s volbou následuje opět jednoduchý oddechový postup.

K10-K11: Tento postup o třech variantách vrací závodníky do oblasti, kde běží i ženské závodnice. Nejrychleji vychází pravá varianta vedoucí ulicemi Olšany, Podskalí a v závěru po chodníku ke kontrole. Zbylé dvě varianty vycházejí časově stejně, jsou o 15 vteřin pomalejší. První z nich vede zleva kolem 9. kontroly a fotbalových hřišť, druhá z nich vede nejprve jako první varianta a poté přes fotbalové hřiště.

K11-K12: Další postup je v podstatě kopií ženského postupu, protože kontrola se nachází na severní části hlavního náměstí. Ženský závod měl sice kontrolu dříve, ale další postup byl k popisované kontrole, a tak ke této kontrole vedly stejné cesty. A i ve srovnání s ženami zde mužské varianty vychází velmi podobně – rychlejší varianta vede přes náměstí podél silnice, varianta přes náměstí podél kostela je pomalejší. Oproti ženám ovšem levá varianta vychází časově stejně jako pomalejší varianta přes náměstí. Za zmínku stojí velká chyba Lukáše Richtra, který běžel levou variantu, ale výrazně přeběhl správný průchod a ztratil tak téměř minutu.

K12-K13: Další postup je velmi podobný ženskému postupu, kontrola se ovšem nachází trochu dále. Nejrychlejší je opět prostřední varianta přes parčíky, levá obíhačka silnici ovšem vzhledem k umístění kontroly není tak ztrátová jako na ženské variantě. Objevuje se zde i pravá varianta, která vede tunelem pod domy, ovšem vzhledem k tomu, že je nutné vyběhnout několik vrstevnic, tak je to velmi ztrátová varianta, a to o 33 vteřin.

K13-K14: Další kontrola je opět společná s dámskou kategorií, vzhledem k výchozí kontrole v parku však zde vzniká možnost volby. Rychlejší je ovšem varianta zleva, tedy ta, kterou běžely všechny ženy, pravá varianta přes park je díky kličkování pomalejší o 8 vteřin, jedinou výhodou je to, že závodník se nemusí zastavit u kontroly při ražení.

K14-K15: Tento postup je další ze série s rychlým rozhodnutím buď zprava nebo zleva. A obě varianty, jak levá přes zříceninu hradu, tak pravá přes náměstí, vycházejí časově stejně, výhodnější je však k plynulosti běhu levá varianta, protože opět nedošlo ke zpomalení závodníka při ražení kontroly.

K15-K16: Jednoduchý transportní postup ke kontrole na náměstí, ale i tak se zde může stát obrovská chyba, jakou udělal Tomáš Rusý, když kontrolu přeběhl a uvědomil si to až u kostela.

K16-K17: Nejdelší postup závodu přichází na předsběrku a může tedy výrazně zamíchat pořadím, obzvlášť když nabízí 6 variant! Kontrola se na rozdíl od žen nachází na břehu rybníka, hodně se tedy volily trasy zleva. Nejrychlejší trasa vede ale zprava přes náměstí, průchodem základní umělecké školy a Mlýnskou ulicí, trasa pomalejší o 7 vteřin vede přes ulice Rooseveltova, Kolovratská a podél rybníku, o vteřinu pomalejší je pravá varianta, která je velmi podobná zelené pravé variantě, liší se pouze v tom, že je využit dřívější průchod na náměstí. Další varianty jsou již výrazně pomalejší – levá varianta vedoucí podél základní školy a poté jako zbytek je oproti nejrychlejší trase pomalejší o 27 vteřin, o vteřinu pomalejší vyšla trasa využívající podzemní tunel severozápadně od náměstí a nejpomaleji při závodě se jevil postup ke kontrole vedoucí ulicí Na hradě a poté kopírující ostatní levé varianty, oproti nejrychlejší variantě vyšla tato trasa pomalejší o 49 vteřin.

K17-K18: Poslední postup není úplně příjemný z hlediska porostu, navíc se musí stoupat do mírného kopečka. Lépe vyšla přímá varianta ke kontrole s využitím pěšinky hustníkem, pokus o obíhačku Filipa Hadače se nepovedl, protože delší dobu běžel přímo v porostu, a tak oproti přímé variantě ztratil 31 vteřin.

Výsledky

Na trati o délce 3,9 km a převýšení 40 metrů zvítězil šumperský Vojtěch Král, který trať zaběhl za 13 minut a 5 vteřin, druhý skončil Jakub Glonek z Kamenice, který ztratil 11 vteřin, třetí místo se ztrátou 28 vteřin obsadil Daniel Vandas z OK99 Hradec Králové, na čtvrtém místě doběhl maďarský závodník Zoltán Bujdosó, ten ztratil 40 vteřin, páté místo se ztrátou 50 vteřin si vyběhl pardubický Tomáš Kubelka a na 6. místě se umístil Kryštof Hájek z Turnova, ten ztratil minutu a 2 vteřiny. Kompletní výsledky kategorie jsou zde.

2 Komentáře

  1. Avatar

    Šimone, díky za krásné analýzy. Je ale škoda, že při porovnávání jednotlivých variant postupů vůbec nebereš v úvahu, že někteří závodníci prostě nedokážou běžet tak rychle, jako jiní. Proto i když se podle mezičasů může nějaký postup jevit třeba o půl minuty pomalejší, neznamená to ještě nutně, že byl opravdu horší.
    Myslím, že by bylo proto lepší vždy k variantám připisovat i délky v metrech, ne jenom čas. Vzhledem k nepřesnostem GPS ve městě mezi domy by teda úplně ideální bylo doměřovat délky třeba na mapy.cz nebo v Ocadu.

    Odpovědět
  2. Avatar

    Ahoj, zaujalo mě, jako stavitele tratí, že v Říčanech máme nějaký “podzemní tunel” severozápadně od náměstí, o tom asi ani místní nevědí (:o). V dané oblasti se podařilo domluvit průběh kolem ping-pongárny přes soukromou zahradu, takže se zde vytvořila další zajímavá možnost průběhu, kterou jsme zaimplementovali do některých tratí. Poznámka Standy je naprosto správná, je třeba měřit skutečnou vzdálenost na jednotlivých variantách postupů a následně analyzovat rychlost možnosti realizace s ohledem na časté změny směru, výběhy/seběhy schodů, apod. Všechny jednotlivé dílčí varianty postupů jsme si proměřovali a ladili přesné umístění.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 5. 2024
a svátek má Aneta.