MS v MTBO (3): Čeští muži mistry světa ve štafetách!

od | 23. 8. 2017 | MTBO, OB ve světě, Reportáže

Třetí závod ve třech dnech. I tak by se dal charakterizovat náročný program závodů MS a JMS v MTBO, které probíhají současně v Litvě. Českému týmu se daří a medailové žně dnes pokračovaly třemi cennými kovy. 

Muži si s přehledem dojeli pro zlato

Nejlépe si s nástrahami trati i konkurencí poradili muži v sestavě Stránský – Ludvík – Bogar. Neměli však lehkou pozici. Moc dobře věděli, že do závodu nastupují jako obhájci prvenství, když loni vyhráli ve stejném složení. Vojta Stránský rozjel závod na šestém místě se ztrátou jedné minuty na vedoucí Rusko. Skoro celou ztrátu nabral vlivem špatného postupu na pátou kontrolu. Vedoucí balík se mu pak nepodařilo dotáhnout. Druhý úsek obstarával Vojta Ludvík. Ten celou trať profičel v nejrychlejším čase dne a posunul český tým na druhé místo se ztrátou dvou vteřin na vedoucí Finsko. Finišman Kryštof Bogar pak neponechal nic náhodě a druhým nejrychlejším časem dne potvrdil českou nadvládu! Sluší se zmínit, že druhý český tým (Laciga – Svoboda – Hradil) vybojoval skvělé šesté místo.

Junioři berou stříbro

Junioři si narozdíl od mužů dnes zažili dost jiný příběh, ale s podobným koncem. Trio Hašek – Ludvík – Kanta bylo určitě považováno za jedny z favoritů. Jan Hašek rozjel závod skvěle, všechny své soupeře nechal za svými zády a do cíle dojel s náskokem devíti vteřin na druhé Finsko. Na jeho pěkný čas 45:34 sice jeho kolegové Matyáš Ludvík (47:16) a Martin Kanta (46:11) nestačili, ale i tak byly jejich výkony pěkné. Leč finská dvojice Kaksonen a Puolakanaho zajela časy z trochu jiného vesmíru (oba pod 43 minut) a dovedli tak finský tým k více než osmiminutovému vítězství. Česko si tak odvezlo v juniorech stříbrnou medaili.

Juniorky zkompletovaly pro ČR medailovou sbírku

Trio Grycová – Králová – Kubínová zajelo pěkný závod. Verča Grycová sice na prvním úseku ztratila na Finsko (které později vyhrálo) více než sedm minut a předávala na čtvrtém místě, ale Vilma Králová na druhém úseku zajela nejrychlejší čas a posunula Česko na průběžnou třetí příčku. Verča Kubínová pak mohutně stahovala druhé Rusky, ale v cíli nakonec ztrácela 18 vteřin. Juniorky tak získaly bronzovou medaili a zkompletovaly štafetovou medailovou sbírku pro Česko.

České ženy ve složení Nováková – Březinová – Tichovská zajely poměrně vyrovnané výkony, v konkurenci jim to však stačilo “až” na šesté místo. Na vedoucí Finky ztratily přes 7 minut.

Informační rozcestník:

Úvodní foto: FB Petr Meloun Lukavec

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.