MS v MTBO (2): Parádní představení českých juniorů

od | 22. 8. 2017 | MTBO

Dnešní pokračování Mistrovství světa v MTBO v Litvě bylo velkou premiérou. Ne však závodníků, ale nové disciplíny – závodu s hromadným startem, který se nikdy předtím na MS nejel. Na startu 50 elitních žen a téměř osmdesátičlenný balík mužů. 

Jako první se ovšem na trať vydali junioři a juniorky. Výborný úvod pro české barvy obstaraly Kubínová s Královou, které na prvním radiu vedly startovní pole. Veronika Kubínová ovšem na trati chybovala a v cíli se musela spokojit s 3. místem (ale medaile to je!) se ztrátou 1:47 na domácí vítězku Viktoriji Michnovič. Vilma Králová nejela vůbec špatně vybojovala 6. místo, Veronika Grycová bere 17. místo.

Junioři ukázali svou kvalitu a vyrovnanost, všichni naši 3 závodníci se vešli do TOP5. A podařilo se vybojovat 2 medaile! Stříbro bere Jan Hašek, který po většinu závodu odváděl práci na čele balíku, ve finiši ho porazil pouze Dán Thomas Steinthal. Bronz se ztrátou 5 vteřin na vítěze patří Martinu Kantovi. České trio doplňuje na krásném pátém místě Matyáš Ludvík.

Juniorské duo na stupních vítězů (foto: Jan Svoboda)

Muži

Trošku štěstí v neštěstí a konečné umístění našich mužů. Po polovině závodu na špici vykrystalizovala skupina deseti závodníků, mezi nimiž byli i 3 Češi (Bogar, Hradil, Ludvík). Kryštof Bogar se pokoušel odtrhnout od balíku volbou jiných postupů, to se mu ovšem stalo pár kontrol před cílem osudným a z bojů o medalie byl vyřazen. To Vojtěch Ludvík na K39 zvolil postup dobrý a dostal se do vedení, ale silná skupina za ním ho rychle sjela a rozhodovalo se až na cílové čáře. Prvních 7 mužů v šesti vteřinách. Vítězství vyspurtoval Luca Dallavalle, za nímž dojeli Simon Braendli a Ruslan Gritsan. Bramborová pozice zbyla pro Jirku Hradila, Vojtěch Ludvík skončil 7. a Kryštof Bogar uzavírá TOP10.

Špatně nejeli ani zbylí Češi, kteří se s nevelkou ztrátou usadili v třetí desítce – Laciga 21., Stránský 24. a Svoboda 27.

Jiří Hradil – nejlepší Čech v hromadném závodě (foto: Jan Svoboda)

Ženy

Velký zvrat na předsběrce se udál v kategorii žen – vedoucí závodnice Olga Shipilova, která byla s přehledem na čele, při cestě na sběrnou kontrolu špatně odbočila a zlatou medaili jí vyfoukla Britka Emily Benham. Češkám se příliš nedařilo, Martina Tichovská se po velké ztrátě dokázala posunout na konečné 9. místo, na 20. pozici dojela Kateřina Nováková, Březinová a Paulíčková obsadily 25. resp. 32. místo.

Dokud nejsi v cíli, nejsi v cíli aneb Jak prohrát závod na sběrce

Obrovská chyba připravila Martinu Tichovskou o naději na lepší umístění.

Ani zítra bajkeři nezahálejí a od 9:50 CET je na programu závod štafet.

(Junioři startují 8:30 CET a juniorky 5 minut po nich)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.