MS MTBO masák: Češi obsadili kompletní stupně vítězů

od | 2. 8. 2019 | MTBO, Reportáže, Závody

Češi na Mistrovství světa MTBO v Dánsku opět dokazují, že jsou skvěle připraveni. Z dnešního závodu s hromadným startem si česká reprezentace odváží 5 cenných kovů, navíc si naši závodníci podmanili elitní mužskou kategorii, kde obsadili kompletní stupně vítězů.

Při včerejším dni volna byl dostatek času na odpočinek a do dnešního závodu s hromadným startem se již mohlo opět vyjet naplno. Jelo se v poměrně rovinatém závodním terénu, který byl protkán velmi spletitou sítí cest, mapovou kuriozitou pak byla mapová značka pro singletreky formou černošedé cesty. Na muže čekala trať dlouhá po postupu 24,7 km s 41 kontrolami. Závodní pole bylo velmi vyrovnané a jelo se pořádně rychle, směrný čas byl pokořen dokonce o 15 minut. Jak závod probíhal? Jely se celkem 4 okruhy, z nichž první 3 měli závodníci na mapách v různém pořadí a poslední již jeli všichni stejně. V posledním okruhu od 28. kontroly až do cíle se na čele osamostatnila čtveřice závodníků – mezi nimi Rus Foliforov a trojice Čechů Stránský, Bogar a Hradil. Kryštof Bogar následně odvážně zkusil vlastní volbu postupu na 30. kontrolu, pouze drobně ztratil a skupina tak byla stále pospolu. Zlom přišel a po posledním průjezdu arénou na kontrolu 36, kde vedoucí Foliforov zvolil špatnou cestu a chyboval zhruba na půl minuty. Trojice Čechů tak měla před zbytkem startovního pole slušný náskok a o vítězství rozhodl až závěrečný spurt. Zlato tedy získal Jiří Hradil o vteřinu před Kryštofem Bogarem, o další vteřinku zpět projel cílem Vojtěch Stránský. V TOP 20 dojel ještě 13. Radek Laciga a 20. Vojtěch Ludvík. “Začátek byl více mapový, konec spíše rychlejší, měl jsem asi stejnou trať jako Kryštof, takže jsem jel většinu trati s ním. Kluci už mistři světa byli, tak jsem si říkal, že teď jsem na řadě já a předjel je ve finiši,” uvedl po závodě vítězný Jirka Hradil.

Chyba Foliforova a finální výhoda pro české trio

Ukázka mapy mužského závodu s naznačenými čtyřmi okruhy

I mezi ženami byl souboj o vítězství velmi těsný – první 3 se vešly do 10 vteřin. Nakonec si vítězství připisuje Velká Británie zásluhou Emily Benham Kvåle, stříbro si vyjela Camilla Soegaard z Dánska a bronz patří Rusce Anastasiyi Svir. V kategorii juniorů Jan Hašek nestačil ve finiši pouze na Dána  Thomase Steinthala a bral tedy stříbro, stejného umístění dosáhla mezi juniorkami i Vilma Králová.

Trio Čechů na stupních vítězů, nádherný pohled… (foto: Petr Lukavec)

Long

Ve středu byl ještě na programu závod na longu, ve kterém si naši také vůbec nevedli špatně. Mezi muži skončil 1. Ruslan Gritsan (RUS), který závod zvládl za necelých 111 minut. Stříbro bral Baptiste Fuchs (FRA) a bronz Anton Foliforov (RUS), nejlepší z našich Vojta Ludvík a Kryštof Bogar obsadili 6., resp. 7. pozici. V kategorii žen jsme se již dočkali medaile – Veronika Kubínová nestačila pouze na vítězku Emily Benham Kvåle (GBR) a mohla tak slavit stříbrnou medaili, na 3. místě skončila Gabriele Andrasiuniene (LTU). V juniorských kategoriích vybojoval druhý titul mistra světa Honza Hašek, po velkém zaváhání v první polovině závodu nakonec ukořistila bronz mezi juniorkami Vilma Králová.

Zítra je na programu závěrečný závod celého mistrovství – ŠTAFETY. Sledujte živě od 9:30!

https://www.facebook.com/CzechMTBOteam/posts/2329326577144362

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.