MS MTBO je za půlkou, 6 medailí je doma

od | 15. 6. 2021 | MTBO, Reportáže, Závody

Závodníci už projeli 3 z 5 disciplín mistrovství světa ve finském Kuortane. V sobotu to všichni společně rozjeli hromadným startem, v neděli se podívali jak vypadá finské město na sprintu a v pondělí projezdili křížem krážem les na middlu. Česká výprava už na šampionátu sklidila 6 medailí, sedmkrát byla na velké bedně a 16 x do top 10.

Bronzový a dvakrát stříbrný mass start

První závod se odehrál v centru dění v Kuortane. Řidší síť dobře sjízdných cest prověřila především fyzickou kondici závodníků. Z české výpravy trať nejrychleji proletěl Jiří Hradil. Do cílové arény dorazil společně s domácím Samuelem Pokalou, který ve spurtu o titul vyhrál. Jiří tak zahájil šampionát se stříbrnou medailí. 

Martina Tichovská byla před svým prvním závodem po mateřské reprezentační pauze nejistá svou připraveností. Suverénně však ukázala, že s ní soupeřky musí nadále počítat. Kontakt se stříbrnou domácí Marvi Pesu ztratila společně s Marikou Hara na jedné z posledních kontrol volbou postupu. Do cíle dospurtovala na třetí příčce.

V juniorkách byl závod napínavý do posledních chvil. Podívanou připravila naše závodnice Lucie Nedomlelová, která si na trati vytvořila solidní odstup od zbytku pole. Na postupu na sběrku ale odbočila o odbočku dřív a najela tak do slepé uličky. Než si chybu uvědomila a stihla se vrátit, svůj náskok ztratila. Pro titul si tak dojela do té doby druhá, Finka Kaarina Nurminen. Pro Lucii je ale i druhá příčka výsledek, se kterým je spokojená. Překvapení nám přichystala také nejmladší závodnice české výpravy Sofie Stránská, která ukázala, že na šampionátu má své místo a v kontaktu se třetí Siljou Yli Hietanen dojela na čtvrté pozici. Ani junioři nezůstali ve výsledkové listině pozadu. Do cílové arény dorazili v kontaktu Matěj Tuma a Richard Wohanka, kteří si rozebrali 5. a 6. pozici.

Zlatý sprint

Už modelový trénink ukázal, že sprint v Seinäjoki bude mapově náročný. Značné množství malých cestiček a terénních překážek závodníky oproti mass startu zpomalilo a prověřilo mapové a technické dovednosti. 

V Mužích se Kryštof Bogar na páté kontrole dostal do vedení. Svým čistým a rychlým výkonem náskok navýšil až na 48 s a závod zcela ovládl. Představení pro diváky tentokrát připravil Vojtěch Ludvík, který po čistém úvodu přejel odbočku na dvanáctou kontrolu a pronásledován kameramanem důkladně prozkoumal les v jejím okolí.

V ženách se tentokrát nejlépe umístila Veronika Kubínová, která i přes dvě velké chyby uzavřela velkou bednu. Martina Tichovská zvolila taktiku pomaleji, ale na jistotu, a dojela na sedmé příčce 8 sekund za Veronikou.

Juniorkám ani juniorům se nepodařilo vyvarovat mapových chyb. Nejlépe dojela Lucie Nedomlelová na jedenácté pozici a z juniorů Matěj Tuma na místě dvanáctém.

Stříbrný a bronzový middle

Prostor pro middle nabídl závodníkům rozmanitý terén, kde se dalo naplno využít pravidlo „můžeš jezdit všude“. Šlapání ale nešlo lehce. V lese čekal zvlněný terén s prudkými stoupáními, pomalé písečné cesty i mechový podklad. 

Martina Tichovská zaváhala na 4. kontrolu, kdy přejela cestu, a musela se vracet lesem. Jinak ale odjela čistý a rychlý závod, což jí vyneslo druhé místo na pódiu. I Veronika Kubínová rozjela závod nadějně. Kreativní, ale nevýhodné postupy jí však odsunuly na osmou příčku. Stíhací závod si vytvořil Kryštof Bogar, když se po špatné volbě na 7. kontrolu ocitl na 19. místě. Svými slovy ale „mastil dál a dobře to dopadlo“. Ztrátu zmenšil až na bronzovou medaili. Také Jiří Hradil se ocitl na pódiu. Na úvod se pohyboval kolem desátého místa. Když ho pak na jedenáctku lepším postupem objel budoucí vítěz Samuel Pokala, nenechal ho upláchnout, což v cíli mu to stačilo na šestou pozici.

V juniorech se Matěj Tuma umístil na sedmé pozici 39 s za za velkou bednou. Juniorky obtížné terény odchybovaly na vzdálenější pozice. Nejlépe, po sérii chybek, dojela čtrnáctá Lucie Nedomlelová.

Dnes si reprezentanti užívají zasloužený day off. Zítra se ale už v 9:00 českého času postaví na start Longu v Kuortane a ve čtvrtek pak  v Seinäjoki šampionát uzavřou štafetami.

Vaší domácí arénu si můžete zapnout přes www.wmtboc2021.com. Výsledky, trac-tracy a web-tv přenosy z proběhlých závodů najdete tamtéž. Tak fanděte.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.