Mistrovství světa jako šance pro “začátečnické” národy

od | 1. 8. 2021 | OB ve světě, Orientační běh, Rozhovory

Již po desáté v rámci MS proběhla tzv. IOF klinika (IOF WOC Clinic), která podporuje participaci a přípravu na MS u zemí, které nemají dostatečné orienťácké zázemí pro trénink. Mezi účastníky byli také Argentinec Gerardo Garcia a Makedonec Mario Koteski. Jak vnímali atmosféru a své výkony na MS?

Gerardo Garcia (Argentina)

Jak se ti líbil dnešní terén a tréninková trať?

Bylo to velmi pěkné, extrémně fyzické a úplně odlišné od klasické trati. Líbí se mi, jak v tak malé zemi máte tolik různých terénů.

Máte u vás podobné terény těm českým?

Myslím, že ze všech závodníků mám nejméně zkušeností. Kvůli covidu jsme byli v karanténě asi na devět měsíců, nemohli jsem jít ani ven běhat. Tam kde bydlím jsou terény velmi rovinaté a skoro všechny mapy v Argentině jsou zmapoval já, takže jsem v posledním roce a půl neměl moc příležitostí k tréninku. Před odjezdem do České republiky jsem měl hodně málo času na přípravu, ale díky IOF klinice jsem si mohl alespoň trochu přičichnout k místním terénům. V pískovcích jsem již jednou byl asi před čtyřmi lety a na klasice zkusím podat co nejlepší výkon.

Gerardo Garcia (vpravo) na startu kvalifikace sprintu (foto: WOC 2021 / Petr Kadeřávek)

Jak velká je orienťácká komunita v Argentině?

Je velmi malá, aktuálně začínáme s prvním klubem v Argentině. Doufám, že až se vrátím, budeme připraveni a uděláme plán. Nejspíš v dalších letech budeme zaměřeni hlavně na sprintové disciplíny, pak se zaměříme na les.

Kde je v Argentině nejvíce běžců?

Nejvíce v hlavním městě, které není nejlepším místem pro běh. Nejbližší les je 1600 km vzdálený. V Patagonii je velmi pěkně, tam je ta pravá příroda.

Jak vnímáš organizaci IOF kliniky a MS? Jak se ti líbí pobyt v Česku?

Je to nepopsatelný pocit, když máme někoho, kdo nás se vším pomáhá, nemusíme nic připravovat a máme skvělé zážitky. Nevím, jak se říká v češtině “děkuji”, ale milionkrát děkuji v češtině. Je mi požehnáno, že jsem tady, je to úžasné, vynikající, pořádný potlesk pro Česko.

Mario Koteski (Severní Makedonie)

Jaký byl trénink během přípravy v ČR? Bylo lehké udělat mapovou chybu?

Ano, udělat chybu bylo snadné. Udělal jsem dvě obrovské chyby na druhou a sedmnáctou kontrolu. Je to pro mě první WOC, takže jsem trochu nervózní a doufám, že na klasické trati se mi bude dařit lépe.

Jak velký je makedonský orienťácký tým a jaké máte ambice?

Tento rok jsme tu dva. Můj cíl byl dokončit na šampionátu všechny disciplíny, hlavně klasickou trať, protože jsem dosud tak dlouhý závod neběžel.

Mario Koteski na trati (foto: WOC 2021)

Kdy jsi začal s orienťákem a jak jsi se k němu dostal?

Začal jsem před devíti lety, byl jsem v místním parku a nějací lidé přišli a ptali se, jestli chci zkusit něco nového. Řekl jsem si, proč ne a orienťák se mi hned zalíbil.

Jaká byla tvá příprava na WOC?

Měli jsme jen dva tréninky v pískovcích, takže nic moc.

Jak vnímáš organizaci, ubytování a pobyt u nás?

Je to skvělé, miluji vaše terény a organizace je dobrá, stejně tak i jídlo a ubytování.

(Volně přeloženo s využitím WOC 2021)

Deset závodníků (3 ženy a 7 mužů) ze tří kontinentů (Jižní Afriky, Afriky a Evropy), a osmi zemí, to byla sestava IOF Clinic pro WOC 2021 (foto: WOC 2021)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.