Mistrovství Moravy 2018

od | 24. 4. 2018 | Orientační běh, Reportáže, Závody

Minulý víkend se uskutečnilo tradiční Mistrovství Moravy, které pořádal oddíl TJ Slovan Luhačovice v krásných valašských kopcích v okolí malebného lázeňského města Luhačovice. V sobotu byla na programu klasická trať, v neděli pak druhé kolo Českého poháru štafet (C).

Mistrovství Moravy na klasické trati

Stavitel tratí Marek Cahel připravil pro závodníky náročnou kopcovitou klasiku, která už jenom svými parametry slibovala závodníkům pořádné dobrodružství. Na ženy čekala trať s parametry 7,8km/290m/16k, na muže zase 12km/550m/22k. Navzdory nezvykle teplému dubnovému počasí, byli závodníci v hlavních kategoriích velmi rychlí (směrné časy překonali o 10 minut.)

V této klasice byla zahrnuta i velmi technická middlovitá pasáž v rýhách, která prověřila mapové schopnosti závodníků a která nevšedně zpestřila celý závod.

V ženách dominovaly brněnské závodnice, zvítězila Magdaléna Tužilová (ZBM) v čase 55:45, druhá byla Zdenka Kozáková (TBM) se ztrátou +1:05 a třetí skončila Jindra Hlavová (ZBM) se ztrátou +3:02 na vítězku.

Naopak v mužích to bylo daleko více vyrovnané, zvítězil Roman Zbranek (TZL) v čase 80:45, druhý skončil jeho oddílový kolega Štěpán Dlabaja (TZL) se ztrátou +0:06, třetí skončil Roman Horyna (LCE) se ztrátou +1:19 na vítěze.

Chlapci měli na trati plno zajímavých voleb, my se zde podíváme na dvě nejzásadnější z nich.

Postup 5-6 dvou nejrychlejších mužů byl naprosto rozdílný, Štepán Dlabaja se toho nebál a šel rovně, naopak Roman Zbranek již cestou na 6. kontrolu potřeboval občerstvovačku, proto zvolil obíhačku, která se nakonec i přes to ukázala jako rychlejší varianta.

Postup 16-17 ke konci trati také ukázal kreativitu, nejrychlejší byl Štěpán Dlabaja, který vystoupal trochu nahoru a pak traverzoval. Zajímavý je také postup Michala Argaláše, který postup více napřímil a ztratil 14 vteřin. Naopak obíhačka budoucího vítěze Romana Zbranka nebyla zas tak výhodná.

Český pohár štafet

Druhý den se konaly štafety, na kterých však nebyly některé týmy v plné síle, neboť naši reprezentati měli nominační závody na ME (více se dozvíte již brzy v samostatném článku). V ženách startovalo pouhých 9 štafet, v mužích jich bylo o 16 více.

Stavitel Marek Cahel slíbil závodníkům dost kopcovité tratě, na muže v hlavních kategoriích čekalo 6,7km/390m/22k a na ženy 5,0km/255m/19k.

V ženách patřila k hlavním favoritkám štafeta ZBM 1 (Tužilová, Kabáthová, Hlavová), která to nakonec stylem start-cíl vyhrála, dvě minuty za nimi doběhlo ZBM 2 (Hiršová, Firešová, Odehnalová), třetí skončila štafeta TZL 1 (Kavánková, Chovancová, Jeřábková) s propastnou ztrátou 21 minut.

U mužů byl daleko zajímavější průběh. Sice také stylem start cíl vyhrála štafeta TZL 1 (Dlabaja, Kolárik, Zbranek) o 3 minuty, nicméně jako napínavý se ukázal průběh 3. úseků, kde 2.-6. štafeta byla téměř společně na diváckém průběhu. Nejlépe si s tímto nátlakem poradil Štěpán Zimmermann, který doběhl štafetě ZBM 1 (Klusáček, Bravený, Zimmermann) pro 2. místo, třetí skončila maďarská štafeta SPA 1 (Ormay, Divin, Liszka), čtvrtá ASU 1 (Khýn, Horvát, Sláma), pátá TBM 1 (Ehl, Bořil, Chromý) a šestá TZL 2 (Smola, Přibyl, Nečas).

Informační rozcestník

 

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.