Blíží se MED v Banské Bystrici

od | 26. 6. 2017 | OB ve světě, Orientační běh, Předstartovní horečka

Konec školního roku je tu a to znamená mimo jiné, že se blíží Mistrovství Evropy dorostu. Letošní rok to naši nejlepší dorostenci budou mít skoro za rohem, pořadatelství se totiž chopilo Slovensko, které naservíruje kopcovité terény okolo Banské Bystrice.

V pátek 30. července se závodníci utkají v závodě ve sprintu. Závodit se bude v kopcovitém historickém centru města Banská Štiavnica se spoustou úzkých uliček a historických budov, která je zapsaná i na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Prostor sprintu ještě dříve nebyl zmapován.

V pátek a v sobotu se běží klasika a štafety. Pořadatelé slibují velmi kopcovitý kontinentální terén s rozdílnou průběžností, bukovým porostem a spoustou terénních detailů způsobených dřívější těžbou.

Stará mapa prostoru longu a štafet.

Závěrečné soustředění

Hned po MČR na krátké trati (11.6) odjeli nominovaní dorostenci na závěrečné soustředění na Slovensko. Bydleli v útulném penzionu v obci Tajov nedaleko Banské Bystrice. Absolvovali 5 modelových tréninků.

1. TRÉNINK – na mapě Kremnička. Les byl velmi čistý, hodně holých svahů a místy i vrstevnicové detaily. Na tomto tréninku jsme se určitě všichni vyřádili. Některé boleli kotníky z dlouhých traverzů, jiní si na trati dávali závody, aby se zjistilo, která z variant postupu je lepší a jiní zase potkávali medvědy.
2. TRÉNINK – na mapě Ortúty. Toto se od dopoledního tréninku velmi lišilo. Mnoho vrstevnicových útvarů, kamenných pasáží, bažin a neprostupného klestí. S tímto terénem jsme se ale teprve seznamovali. Některým se dařilo, jiným zase ne. Co jsme ale opravdu nečekali, bylo to, že se do tohoto „krásného“ lesa budeme ještě mnohokrát vracet.
3. TRÉNINK – ve vesnici Špania Dolina. Tohle místo bylo velmi okouzlující. Nejen svou měnící se nadmořskou výškou ale i kostelem, do kterého vedli 200 metrů dlouhé zastřešené schody. Sprintové intervaly nás měli připravit na těžký MEDový sprint. Ze začátku jsme se nestačili divit, co to na nás zase Mára vymyslel. Běhali jsme na otevřeném suťovém kopci plném ďolíčků, kopečků a údolíček. Zbytek trati se odehrával v chatových osadách zdejších obyvatel a mnoho nás naběhlo buďto do privátu nebo na nesprávnou cestičku.

Špania Dolina. Foto: Jan Polášek

4. TRÉNINK – na mapě Ortúty. Tato trať nás měla připravit na velmi těžkou „zkrácenou“ trať na MEDu. Dlouhé postupy přes velká údolí a velmi těžké dohledávky udělali z tohoto tréninku velmi pestrý zážitek. Po večerním rozebírání map jsme se shodli, že obíhat kulaté tvary nepřináší nic dobrého.
5. TRÉNINK – na mapě Ortúty. A opět jsme byli ve starých známých terénech. Tentokrát nás
čekaly farstované intervaly jako příprava na štafety. Souboje mezi holkami byly velmi
vyrovnané, mezi kluky byly rozestupy větší. Z tohoto tréninku jsme si odnesli např.
kompletně rozpadlé boty, rozbolavěné kotníky z přeskakování padlých stromů a tak dále.
Celkově jsme, ale byli velmi spokojeni a všem se nám v těchto terénech líbilo. Jelikož jsme byli jen kus od embarga, dá se očekávat, že něco podobného nás bude čekat i na samotných závodech.
Všichni doufáme, že nebudeme dělat chyby jako na trénincích, neutrpíme žádné zranění a
umístíme se co možná nejlépe. MÁME NA TO! . . . Kateřina Blažková

Bylo to tam fakt hezký. Jel jsem tam se strachem z těch kopců, ale zjistil jsem, že problém bude spíš po technické stránce. . . . Jonáš Fencl

Nevím, jestli jsem si odvezla nějaké dovednosti, spíš vědomí, že to nebude zadarmo. . . . Markéta Firešová

Při jednom z tréninků. Foto: Jan Polášek

Soustředění bylo super, a už vím, jak utéct před medvědem. . . . Jan Rusin

Byl jsem rád, že jsem vůbec mohl odjet, protože mě zastihly nečekané zdravotní potíže, kvůli kterým jsem se neobjevil ani na MČR, ale nakonec se to dalo do kupy. Mám trochu reservy, co se týče mapy, protože jsem se zranil na MČR ve sprintu a až do nominaček v Řitce jsem nebyl v lese na mapě. Doufám, že to jsem tam překonal a vzpomněl si, jak se to dělá. Byl jsem rád hlavně za intenzivní rozbory. . . . Vít Horčička

Příprava

Po soustředění na Slovensku už tak moc netrénuju, soustředím se spíš na odpočinek a mapu.  . . . Ondra Metelka

Zařazujeme to, co bude nejvíc potřeba – kopce, rychlé rozhodování sprintových voleb, kopce, volby na kláse, kopce. . . . Jana Peterová

Hlavně chci udržet fyzičku a nezrakvit se přitom. Zároveň zkoumám tamější mapy a porovnám je s jinými terény, kde jsem běhal a s chybami, co jsem dělal, atd. Samozřejmě se taky připravuji na potencionální boj s medvědem. . . . Jáchym Kavalír

Foto: Jan Polášek

Jak to vidí Marek Cahel

Jak jsi spokojený se sestaveným reprezentačním družstvem?
Do podoby našeho týmu letos výrazně promluvila nominace starších dorostenců a dorostenek na JWOC a také fakt, že někteří z nejmladších možných adeptů upřednostnili účast na své poslední Olympiádě dětí a mládeže (Richtr, Mareček, pozn.red.). Nicméně věřím, že každý z nominovaných závodníků má potenciál na pěkné umístění řekněme do 20. místa v individuálních startech.
Jaký byl hlavní cíl na přípravném soustředění?
Hlavním cílem bylo poznat specifika místního terénu, seznámit se s členitými pozůstatky dávné těžby i prudkými holými svahy Kremnických vrchů a zjistit, že terén by pro nás neměl být vyloženě nepřátelským prostředím. Nad plán bylo setkání některých s medvědem…
Co bude hrát v závodě hlavní roli? Kteří závodníci budou mít výhody?
Jako vždycky na MEDu, hlavní hlavní roli budou hrát mapové chyby. Očekávám technicky náročné tratě, takže uspěje ten, kdo se přiblíží svému optimálnímu výkonu. A vzhledem k obrovským kopcům a možnému vedru bude hrát podstatnou roli i bojovnost a schopnost vydržet nasazení až do kopce.
Proč jste se rozhodli, že nikdo nebude moci jet na MED a LODM současně?
Protože si nemyslím, že 3 rychlé závody absolvované těsně před MEDem jsou vhodným vyladěním na vrchol sezóny.
Držte české reprezentaci palce! Pokud nevíte, co podniknout první prázdninový víkend, přijeďte zafandit.

 

Tomáš Janovský. Foto: Jan Polášek

A kdo že nás to tam bude reprezentovat?

D16

 D18

H16

H18

 

 

 

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.