ME v LOB: 3 medaile na závěr a hurá dál

od | 8. 2. 2023 | LOB, Předstartovní horečka, Reportáže, Závody

Mistrovství Evropy v LOB, to byly v posledních třech dnech medailové hody. V závodě s hromadným startem se postaral o bronz Filip Mairich a ve štafetách se skvěle předvedli naši bronzoví dorostenci i stříbrné dorostenky. Přečtěte si naši reportáž!

Mass start

Po dni volna čekala na naše reprezentanty klasika s hromadným startem a o dramata do posledních metrů závodu nebyla nouze. Zatímco dospělé části týmu se moc nedařilo, junioři a dorost se předvedli lépe. Marek Štěrba v M20 potvrdil svou formu a na 4. místě mu chybělo na medaili 26 vteřin. Brambory si odváží z hromaďáku také juniorka Michaela Srbová. Další tři umístění v TOP 6 zajistil dorost, a dokonce se můžeme těšit z jedné bronzové medaile, kterou po skvělém závodě zajel Filip Mairich. A sbírku čtvrtých míst dovršil o 12 vteřin za ním dojíždějící David Elleder. Dorostenka Lucie Hlaváčová se dostala na závěr TOP 6.

Muži v rámci závodu s hromadným startem absolvovali tři kola

Štafety

Zatímco hromaďák by se dal nazvat bramborovým, tak štafety byly již medailové. Jak dorostenky, tak dorostenci brali medaile! V kategorii M17 sice Jan Zurynek rozjel závod na 5. místě, David Elleder vytáhl štafetu na 3. místo a Filip Mairich jej na finiši už nepustil. To v dorostenkách jsme se zásluhou Lucie Hlaváčové drželi od začátku na čele, ovšem další týmy byly v závěsu. Sheila Havrdová také zajela skvěle a předávala stále ve vedení o 17 vteřin před Finskem. Severská finišmanka sice nedala Barboře Chrástové šanci, ale i tak je stříbrná medaile doma! Štafety dospělých i juniorů a juniorek braly shodně 5. místo.

Filip Mairich: Long jsem měl od začátku plán držet se co nejvíce vepředu, což se mi poměrně dařilo. Po farstovaných částech trati se nás sjel vláček asi 8 lidí a zbývalo nám asi 5 km do cíle. Ve vláčku jsem se držel na přední části, a to se mi nakonec vyplatilo a na sběrku jsem přijížděl 3. Věděl jsem, že za mnou někdo je, ale vůbec jsem netušil, kdo to je, a to že to byl Dejví (David Elleder, pozn. red.) bylo v cíli super zjištění. Do třetího úseku štafet jsem startoval asi s 1:30 min ztrátou na fiňáka a lotyše, věděl jsem, že jsou fakt dobří a že dlouho za mnou nikdo nejede, tak jsem se rozhodl jet spíš na jistotu, což se vyplatilo, protože jsem se tím vyhnul chybám a časově mi to nakonec vyšlo i líp než fiňákovi. Ty dvě medaile jsou fakt super pocit a vystavím si je v pokoji co nejvýš to půjde. Asi zatím neplánuji nijak zvyšovat zaměření čistě na LOB, protože kombinace s orienťákem zatím viditelně funguje.

Sprintové štafety

Závěr šampionátu obstaraly sprintové štafety, tentokrát už jen v kategorii dospělých. V barvách českého áčka se představila dvojice Anežka Hlaváčová a Josef Nagy. Na začátku se dokonce drželi na dostřel nejlepším, nakonec ale jejich výkony stačili na celkové 6. místo v redukovaném pořadí. Béčko ve složení Johanka Šimkové a Petr Horvát skončili jen o místo za naší A-štafetou (celkově 14.).

Josef Nagy předává Anežce Hlaváčové (foto: Zanda Stabina)

Dospělá část českého týmu se po skončení šampionátu přesunula do Norska, kde je čekají od pátku do neděle tři závody Světového poháru. Krátká trať a sprint je zároveň Mistrovství světa U23.

Český tým

  • muži – Radek Laciga, Petr Horvát, Vojtěch Bartoš, Josef Nagy, Jan Hašek, Marek Štěrba
  • ženy – Johanka Šimková, Anežka Hlaváčová

Info
Web
IOF live

Stará mapa závodního prostoru pro SP v Norsku

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.