ME & MSJ & MED LOB: Long – Nadvláda RUS a SWE pokračuje

od | 9. 2. 2017 | LOB, OB ve světě, Reportáže

Dnes pokračovalo ME, MSJ a MED v LOBu závodem na longu s hromadným startem. Celý závod provázelo slunce, ale teploty byly opět hluboko pod -10°C. Všechny tratě byly koncipovány tak, že na první kontrolu vedl dlouhý, transferový postup do jádra závodního prostoru. Po několika úvodních společných kontrolách se jely 2-3 různé okruhy, které rozdělily startovní pole. Mezi každým okruhem probíhala výměna mapy. Posledních několik kontrol znovu sloužilo k co nejkratšímu přesunu závodníků směrem k cíli do arény.


ME dospělých long

Pořadatelé opět poskytli poněkud okleštěný tracking, kde chyběl prostor kolem arény a závěrečných kontrol. To nicméně vůbec nevadilo, protože hlavní události, které rozhodovaly závod se odehrály v odkryté části mapy.

Mezi ženami těžila ze spolupráce švédsko-ruská dvojice Alexanderson-Trapeznikova, která se držela na čele. Zdatně jim sekundovala další Ruska Kachkina, ta však jela okruhy v opačném pořadí a s tratí se tak musela vypořádat sama. Když se ve společné části sjela s Alexanderson a Trapeznikovou, udělala menší chyby, a tak na ni zbylo 3. místo. O vítězce se rozhodlo až ve finiši, ve které měla více sil Alena Trapeznikova, stříbro tedy brala Tove Alexanderson.

Do první dvacítky se vešla naše nejmladší dospělá reprezentantka Petra Hančová, která obsadila 19. místo. Kateřina Neumannová a Kristýna Kolínová skončily 21. a 22., Johanka Šimková nedokončila.

GPS ženy

Mužský závod byl dosti podobný tomu ženskému, nicméně byl mnohem vyrovnanější. Ještě 4 kontroly před cílem bylo v rozmezí tří minut osm závodníků, ale na čele se vyčlenily dvě spolupracující dvojice. Andrey Lamov a Markus Lundholm si vytvořili více než půlminutový náskok, ve finiši si zlato vybojoval Rus Lamov, před Švédem Lundholmem. Druhou, tentokrát čistě ruskou dvojicí, která jela o bronzovou medaili byla Veselov-Khrennikov. První jmenovaný zvolil lepší volbu na předsběrku a cenný kov z longu tak patří jemu.

Nejlepší Čechem byl tentokrát Jakub Škoda, který obsadil 21. místo (+7:37), o pět pozic za ním dojel Radek Laciga. Na začátku čtvrté desítky skončili Petr Horvát a Michal Argaláš, Vojtěch Matuš byl diskvalifikován.

GPS muži

Juniorské MS long

Juniorské stupně vítězů kompletně obsadili ruští závodníci, z nichž byl nejlepší Vladislav Kiselev, pro kterého je to již druhá zlatá medaile. Z našich nejlépe dopadl Ondřej Starý na 22. místě., 25. byl Ondřej Hlaváč a 34. Vojtěch Bartoš.

Trio ruských juniorů na stupních vítězů (Zdroj: Facebook IOF)

Závod juniorek ovládla Alexandra Rusakova a potvrdila tak ruskou nadvládu v juniorských i dospělých kategoriích. Z našich se do TOP 20 vešla Veronika Kubínová na 16. místě, na 21. místě dojela Markéta Firešová, 25. byla Hana Horvátová.

ME dorostu long

O prozatím nejlepší české umístění se ve finské Imatře postaral dorostenec Jan Hašek, jenž obsadil 5. místo s minimálním odstupem na 4., před něj se dostala pouze dvojice Finů a Rusů,  z kterých byl nejlepší Fin Vaino Kotro. Na pěkném 14. místě dojel Ondřej Hasman, Josef Nagy skončil 26.

Dorostenkám dominovala Veronika Kalinina, která druhé Fince Saalo ujela o více než 3 minuty. Anežka Hlaváčová obsadila 14. místo, Regina Tokárová a Rozálie Kuchařová 21., resp. 22. místo.

Zítra je na programu volný den, v sobotu bude následovat krátká trať a celý šampionát vyvrcholí v neděli závodem štafet. 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.