ME Estonsko: 2 výsledky v TOP10

od | 6. 8. 2022 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže, Závody

Lesní vrchol roku, konečně lesní závody, sprintům na chvíli odzvonilo… I tak se dá charakterizovat Mistrovství Evropy, které tento týden probíhá v Estonsku. A Češi již zaznamenali dva bravurní výsledky v TOP 10 – 9. Tomáš Křivda na middlu a 10. Tereza Janošíková na klasické trati.

“Těžké zavřené terény, na mapě vše vypadá triviálně, v reálu v zelených pasážích je často problém vůbec někudy proběhnout. Jakýkoliv výsledek v TOP 15 bude úspěch,” hodnotil před závody šéftrenér reprezentace Jan Šedivý. Navíc se v 8členné české sestavě na poslední chvíli dělaly změny a místo (nemocné/zraněné) Denisy Kosové byla na rychlo povolána Eliška Sieglová, pro kterou to byla první vrcholná seniorská akce.

Kvalifikace middlu

Na úvod šampionátu se běžela kvalifikace middlu, mapová očekávání se potvrdila – těžký terén, popadané stromy a v mapě celkem málo objektů, které se dají použít k orientaci. Naši se se závodem porvali a všichni postoupili do sobotního finále. Nejvíce namále měl 18. Vojtěch Král, kterého srazila v pořadí hlavně chyba na 8. kontrolu, nakonec se o 41 vteřin vešel mezi 20 postupujících.

Chyba Vojtěcha Krále na 8. kontrolu

Klasická trať

Náročná a drsná klasika, která nedá nic zadarmo. To byl druhý závod ME, kde i jasní favorité dostali na frak. O náročnosti svědčí také devatenáct mužů, kteří měli svého výsledku DSQ nebo MP, mnozí z nich závod vzdali. Mezi nimi bohužel i naši Miloš Nykodým a Tomáš Křivda. Ale pojďme popořadě. V ženách stavitel tratí tentokrát opravdu přestřelil – vítězný čas byl o 17 vyšší než očekávaný. Vyhrála Venla Harju o 17 vteřin před často chybující a stahující Tove Alexandersson. Bronz brala Marika Teini. Všechny Češky si zaslouží pochvalu – skvěle zaběhla 10. Tereza Janošíková, v TOP 25 byly 21. Adéla Finstrlová a 24. Vendula Horčičková, Eliška Sieglová dokončila závod na 38. místě.

Mužům kraloval Martin Regborn před Eskilem Kinnebergem a Eliasem Kuukkou v čase 99:18. Jediný z Čechů závod dokončil 64. Jonáš Hubáček.

Velká debata se rozpoutala ohledně šrafu, který byl uměle vytvořen, aby “zlepšil” volbu na dlouhém postupu. Obíhání zprava (zelená) znamenalo cca 90 vteřin, postup šel i vítězný Regborn. Je ale správné, když jsou závodníci nuceni volit postup řekou (v lesním klíči překonatelný symbol), když si nejsou jistí, jestli tam není třeba dva metry hluboká voda? Vracení se zpět by klidně mohlo znamenat ztracený závod. Dle našich informací na to nebyli závodníci předem upozrněni a tohle by se na vrcholných závodech stávat nemělo. Volby řekou se objevovaly i v dalších částech závodu a někteří to radši otočili a běželi přes most.

Patří toto na lesní závody?
Long mužů

Finále middlu

Po dni volna následovala dnešní krátká trať. Na trati mužů a žen závod mohl rozhodnout víceméně jeden postup (u mužů K6, u žen K6). Zatímco ten, kdo se odvážil zvolit mapově náročnější postup rovně, ztrácel alespoň minutu, jednoduchá obíhačka po cestě znamenala výhru. To okusil na vlastní kůži i Gustav Bergman, který šel rovně a svou ztrátu se snažil na trati stáhnout, nakonec to ale stačilo jen na bronz. Rychlejší byli jeho švédští kolegové Albin Ridefelt a Anton Johansson. Tomáš Křivda ukázal, že má na to být ve světové elitě a jako poslední startující vybojoval 9. místo. 30. byl Jonáš Hubáček, který už před startem trochu avizoval, že za ním běžící Kasper Fosser může být dobrý tahoun, a to se také potvrdilo. Vojtěch Král na trati chyboval a skončil 49., Miloš Nykodým po obrovské téměř 10minutové chybě na K18 zůstal na chvostu výsledkové listiny.

V ženách se mohli domácí radovat ze stříbrné medaile Evely Kaasiku, ta ale nestačila na suverénní Simonu Aebersold, která si spravilu chuť po nevydařené klasice. Bronz brala vítězka longu Venla Harju. Z Češek zaběhla opět nejlépe 15. Tereza Janošíková (25. Vendula Horčičková, 29. Adéla Finstrlová, 44. Eliška Sieglová).

ME v Estonsku zakončí štafety, které startují zítra od 9:00

Nejlepší volba po cestě? 😮

2 Komentáře

  1. Avatar

    ….postup řekou (v lesním klíči překonatelný symbol)…..

    Takže symbol 301 v lesním klíči “nepřekonatelné vodní těleso” je ve skutečnosti překonatelné vodní těleso?

    Odpovědět
    • Matěj Burda

      Viz diskuze na facebooku O-News: Pravidlo 17.2
      Out-of-bounds or dangerous areas, forbidden routes, line features that shall not be crossed, etc. shall be marked on the map. If necessary, they shall also be marked on the ground. Competitors shall not enter, follow or cross areas, routes or features drawn with the following symbols:
      Forest
      ISOM 520 Area that shall not be entered
      ISOM 708 Out-of-bounds boundary
      ISOM 709 Out-of-bounds area
      ISOM 711 Out-of-bounds route (Competitors are allowed to cross directly over an Out-of-bounds route)

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.