MČR štafet: Kde se rozhodovalo?

od | 17. 10. 2023 | Analýzy, OB v ČR, Orientační běh, Závody

Nahoru-dolů téměř na rovině v napínavém závodě žen, který ovládla štafeta OK Kamenice, a téměř precizní výkony v kategorii mužů, kde slavily zlato Žabiny. To bylo MČR štafet. Kde se rozhodovalo?

D21 (GPS tracking, výsledky)

1. úsek

Na prvním úseku se drží skupina favoritek pohromadě. Chyba přichází na 4. kontrolu v podání Barbory Matějkové (TUR) a Natalie Hiklové (ZBM). Zatímco turnovská závodnice se postupně dotahuje do skupiny, brněnská ještě drobně chybuje na 8. kontrole a na předávce ztrácí téměř dvě a půl minuty. Barbora Matějková nakonec už do pytlíku vbíhá na první pozici a v cíli má náskok 22 vteřin na Adélu Vandasovou (PHK), do minuty ztrácí další adeptky na medaile (KAM, SSU, LPU).

2. úsek

Hned první kontrola zamíchává s pozicemi na čele. Šárka Sokolářová (TUR) a Lucie Semíková (KAM) nachází jedničku zdárně, Barbora Chaloupská (PHK) i Anna Fürstová (SSU) se chytají na cizí farstu, ještě více ztrácí Jana Stehlíková (LPU), která se musí hodně vracet. Zatímco vedoucí skupinu na K11 doplnila hradecká závodnice, Anna Fürstová se chytá na další cizí farstu na K10 a ztrácí spolu s ostatními na čelo téměř dvě minuty. Na K13 přichází “tricky” postup přes hustník, ve kterém horší postup volí Jana Stehlíková. Skvělý závěr předvádí Lucie Semíková, v cíli předává s náskokem 1:28 na PHK, o dalších 6 vteřin více ztrácí TUR na průběžném třetím místě. Na čtvrté místo vytáhla PGP Eliška Sieglová (+ 3:31), lehce přes 4 minuty ale ztrácí štafety se silnými finišmankami (LPU, SSU a ZBM)

3. úsek

Nejtěžší kontrola závodu? Asi hned první farsta. Zatímco Tereza Čechová (KAM) se nenechá ničím zmást, ostatní chybují. Tereza Janošíková (SSU) a Jana Peterová (LPU) trošičku, ovšem téměř tři minuty zde ztrácí Jana Pekařová (TUR), ještě o něco více Denisa Kosová (PHK). To dává šanci ZBM, které se dotahuje do boje o medaile, z kterého hned na další kontrole definitivně odpadá Turnov. KAM běží na čele a zaslouženě může v cíli slavit premiérový titul. Boj o medaile se po lepších farstách pro PHK a SSU zužuje na boj o stříbro, když LPU a další zaostávají. Denisa Kosová probíhá na diváckém průběhu o něco dříve, Tereza Janošíková předvádí další ze svých pověstných finišů, nakonec to ale o pár metrů na stříbro nestačí a SSU bere bronz.

H21 (GPS tracking, výsledky)

1. úsek

Favorit prvního úseku mužů je jasný – Tomáš Křivda (CHC), ovšem že bude jeho dominance tak velká, nečekal snad nikdo. Téměř 4 minuty (3:49) ztrácí TBM, za nimi pak ZBM a PHK. Ztráta ostatních je propastná. Ale to se má na dalších úsecích změnit.

CHC v cíli, zatímco ostatní teprve míří na divácký úsek

2. úsek

Michal Švadlena (CHC) drží náskok s vypětím všech sil až do 18. kontroly, kde ho dobíhá Marek Minář (ZBM). Rozhodně se na čele nechybuje tolik jako v ženách. V hustníkové pasáži se ale dá hodně ztratit, z kontaktu s LPU a PHK zde odpadává TBM. Do cíle už Marek Minář dobíhá s náskokem minuty a půl na druhého Daniela Vandase (PHK), za kterým se Michal Švadlena udržel na třetím místě. Dalších pár vteřin zpět Pavel Kubát (PHK 2) a pak už se ztrátou dvou a půl minuty favorizovaní LCE a LPU.

3. úsek

Poslední úsek? Trochu nuda. Miloš Nykodým (ZBM) zabíhá nejlepší čas na úseku a v cíli berou Žabiny zlato. Jakub Chaloupský (PHK) se sice možná sem tam mihnul před Martinem Roudným (LPU) nebo Jonášem Hubáčkem (LCE), ale stříbro si kontrolovaným výkonem pojistil (zráta 2:49 na ZBM). Minutu na PHK ztratily bronzové LCE, které se vytáhly z průběžného 6. místa a uhájily minutový náskok před LPU. CHC s horším finišmanem se nakonec propadla na 9. místo.

Vítězství mužů ZBM

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.