MČR na krátké trati v Hojné Vodě ovládli Jindra Hlavová a Pavel Kubát

od | 26. 6. 2016 | OB v ČR, Orientační běh, Závody

O uplynulém víkendu hostily Novohradské hory republikový šampionát na krátké trati za pořadatelství SK Praga Praha. Náročný terén prověřil závodníky hlavně po mapové stránce, došlo k řadě zajímavým výsledkům. Vítězi v hlavních kategoriích se stali Jindra Hlavová a Pavel Kubát.

Celé závody odstartovaly v sobotu 25.6. semifinálovým kláním, z kterého se postupovalo do nedělního finále. Většina favoritů si postup do finále A pohlídala, některá překvapení však nastala (většina v mládežnických kategorií). Po bouřce, prudkém lijáku a následně silném větru se pro nedělní závod počasí umoudřilo.
Stavitel nedělních finálových tratí a zároveň český reprezentant Jan Procházka před závodem odhadoval: “Kdo půjde z chlapů pod 40 minut, bude mít medaili.” Od prognózy nebyl zase tak daleko, do času 40:00 se ale vešlo rovnou 5 závodníků. Jeden z favoritů Miloš Nykodým (Žabovřesky Brno) běží ze začátku startovního pole a ujímá se suverénního vedení. “Šel jsem čistě kromě kontroly 11, byl jsem od kontroly 2 m, ale stejně ji neviděl. Tam jsem nechal dvě minuty. Myslím, že to může jít vítěz kolem 36 min. Po včerejším kolapsu jsem si zlepšil náladu,” hodnotil Dým svůj výkon v cíli. Na trati se ale schylovalo k zajímavým soubojům. Podle mezičasů měli podobný čas i Daniel Hájek (Žabovřesky Brno) a Jan Petržela (OK 99 Hradec Králové). Nakonec díky rychlejšímu závěru byl v cíli dříve hradecký závodník a dostal se o 5 vteřin před Nykodýma. Začátek byl takový rozpačitý, než jsem se dostal do mapy. Postupně jsem se ale sžil s mapou a šel bez chyby,” svěřil se v cíli Petržela. Dalších pět sekund za Nykodýmem skončil Daniel Hájek. Na trati však ještě byl “domácí” Jan Šedivý a hradecký Pavel Kubát. Pro mistrovský titul si nakonec doběhl Kubát, kdy běžel po celou dobu vyrovnaný závod. “Mezi 6. až 8. kontrolou jsem nechal vždy tak 20 až 30 sekund, jinak jsem běžel čistě. V druhé půlce trati jsem před sebou viděl Šéďu (startoval 2 min před Pájou – pozn. redakce), mohl být tak půl minuty přede mnou,” usmíval se šťastný vítěz při pozávodním rozboru. Šedivý nakonec obsadil pátou příčku a na Hájka zbyla nepopulární brambora.

MCRKT16_Kubat1

Vítěz kategorie mužů Pavel Kubát si dobíhá pro republikový titul.

MCRKT16_Kubat2

Pavel Kubát mistrem ČR na krátké trati pro rok 2016.

Závod žen nabídl řadu překvapení. Nejdříve se dlouho ve vedení drží Ivana Bochenková ze Sportcentra Jičín, která běžela velmi vyrovnaně a vyvarovala se velkých chyb. Až za ní dobíhá Jana Knapová, nejlepší o-běžkyně roku 2015. V cíli je jasné, že Ivča běžela výborný závod. O první místo ji sesazuje až luhačovická závodnice Vendula Horčičková. “Šlo se mi dobře, bohužel jsem udělala velkou chybu na K15,” říká zklamaně Venda v cíli České televizi. Mezičasy napovídají, že zde nechala okolo 2 min. Na konci startovního pole vybíhají nejlepší ženy. V lese je velice zkušená Dana Šafka Brožková (SC Jičín), turnovská Michaela Omová a Jindra Hlavová z brněnských Žabovřesk. Výborně rozběhlý závod Dana ztrácí na stejného kontrole jako Venda a dává šanci svým soupeřkám. Miška ze začátku dělá drobné chybky a na sedmé kontrole je doběhnuta Jindrou Hlavovou. Silný tandem dobíhá na 1., resp. 3. místě, mezi ně se vklínila Dana Šafka Brožková. “Šla jsem téměř bezchybný závod,” radovala se v cíli nová mistryně republiky. Jindra vyhrála první mistrovský titul v dospělé kategorií a na její vítězství by se před závodem málokdo vsadil. V příštím roce se koná MČR na krátké trati v Lipnici nad Sázavou.

MCRKT16_D21

Stupně vítězů kategorie žen. 1. Hlavová (Brno), 2. Šafka-Brožková (Jičín), 3. Omová (Turnov).

Jindra Hlavová (ZBM) finišuje pro zlatou medaili.

Jindra Hlavová (ZBM) finišuje pro zlatou medaili.

Fotografie: Anna Auermüllerová, O-news.cz

0 komentářů

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.