Matyáš Štregl vybojoval zlato ve sprintu na ME

od | 22. 2. 2020 | LOB

Ve švédském Umeå se závodem ve sprintu rozjela mistrovská klání juniorů a dorostu a také Světový pohár dospělých. Nás těší, že Češi se ve výsledcích neztratili a vybojovali hned dva cenné kovy! V kategorii dorostu M17 vybojoval zlato Matyáš Štregl a na stupních vítězů ho doprovodil bronzový Marek Štěrba

Parametry sprintových tratí se pohybovaly od 2,5 km u dorostenek až po 3,6 km u nejdelší kategorie H21. Směrné časy pak byly v rozmezí 11 až 14 minut. Celkově si mohli pěkné tratě (i když s menším počtem kontrol) vychutnat kromě závodníků hlavních kategorií také jezdci sdruženého Švédského poháru LOB.

ME dorostu

Jako první se na trať vydali dorostenci a dorostenky. V kategorii W17 se povedlo nejlépe zajet ruským závodnicím – zvítězila Iuliia Khrennikova před Alinou Ignatovou, na stupně vítězů je doprovodila 3. Alina Niggli ze Švýcarska. Adéla Randáková dojela se ztrátou 2:28 na 12. místě, Tereze Peckové se příliš nedařilo a skončila 26. Jak to dopadlo mezi dorostenci už jsme trochu nakousli. Matyáš Štregl byl ještě necelou minutu před cílem na průběžné druhé pozici za Rusem Vladimem Nikitinem. Závěr závodu však zvládl skvěle a v cíli byl první s náskokem dvou vteřin. Další český závodník Marek Štěrba se na bronzovou pozici vyšvihl, když o jednu vteřinu porazil taktéž ruského závodníka. “Do závodu jsem vstupoval jako do každého maximálně zkoncentrovaný. Začátek závodu se mi povedl, na 5. kontrole jsem dojel Švýcara o minutu, a tak jsem věděl že jedu dobře, ale nemohl jsem polevit na koncentraci. V oblasti 7. – 8. kontroly jsem udělal nějaké malé chybky. Furt jsem si jel svůj závod a při příjezdu do cíle jsem slyšel svoje jméno, jak ho hlásí na první pozici. Poté přišlo jen odpočítávání závodníků, kteří mě můžou ještě ohrozit, ale neohrozil už nikdo, i když tam velký nervy byly. Chuť toho zlata je o to lepší, když si Mára dojel pro bronz,” dodal po dojezdu zlatý medailista Matyáš Štregl.

Češi na stupních vítězů (foto: Roman Horyna)

MS juniorů

V juniorských kategorií již byly stupně vítězů o něco pestřejší. Mezi juniorkami zvítězila Švédka Elin Schagerstrom, tři vteřiny za ní dojela Ruska Olesia Riazanova a dalších 12 vteřin nabrala Norka Jenny Baklid. Z českých závodnic pak dojela lépe Anežka Hlaváčová, která se ztrátou 45 vteřin dojela 10., Kateřině Černé pak patřilo 26. místo a Rozálie Kuchařová dojela 36. Mezi juniory si pro poměrně jasné vítězství dojel Fin Niklas Ekstrom, který o 20 vteřin porazil druhého Rusa Artemiye Dormu. Na děleném třetím místě se umístili Nor Aslak Heimdal a Rus Nikolai Taran. Oba čeští závodníci na startu se probojovali do první poloviny výsledkové listiny – Jan Hašek dojel na krásném 9. místě a Josef Nagy byl 15.

GPS W20

GPS M20

SP dospělých

V hlavní ženské kategorii se žádné velké drama nekonalo. Při neúčasti suverénky posledních let, Švédky Tove Alexandersson, se na první místo jasně vyšvihla její týmová kolegyně Magdalena Olsson. Rovnou půl minutu na ni ztratila Norka Evine Westli Andersen, dalších 8 vteřin navíc další Švédka Linda Lindkvist. Těsně na začátku druhé desítky se srovnaly naše nejlepší závodnice – Kateřina Neumannová a Lenka Mechlová. Dobře zajela také 17. Petra Hančová, Johance Šimkové patřilo 24. místo. Mezi muži rozhodovaly o vítězství pouhé vteřinky, není divu, první čtyři jezdci se naskládali do 7 sekund. Zlato nakonec vybojoval Rus Andrey Lamov, který odolal norskému dvojbloku Jorgen Baklid a Lars Moholdt. Z našich nejlépe 22. Jakub Škoda, na děleném 26. místě dojeli Radek Laciga a Petr Horvát, ostatní Češi skončili ve čtvrté desítce celkového pořadí.

GPS W21

GPS M21

Již zítra LOBy pokračují závodem na klasické trati, který startuje od 10:30. K dispozici budou opět live výsledky a později i GPS tracking.

Neoficiální výsledky

Web závodů

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.