Martin MAREK: INOV-8 Rally je hlavně o hecování

od | 10. 1. 2017 | Co dělají mimo les, Rozhovory

Usměvavý předseda klubu OB Vizovice, aktivní pořadatel mnoha závodů a tréninků, to je Martin MAREK. Mimo jiné ale Martin pracuje v Luhačovicích ve firmě Vavrys CZ, s.r. o, která je také distributorem značky INOV-8 pro Českou Republiku a Slovensko. Minulý rok přinesli hned dva zajímavé a neokoukané způsoby propagace. Jak akce vznikaly? Co si od toho Martin sliboval? A plánuje něco “víc pro orienťáky”? Dočtete se v následujícím rozhovoru.


Od jara do podzimu 2016 přichystalo české zastoupení Inov-8 44 vrcholů. Čí to byl nápad?

Vytvořili jsme v rámci Vavryse takovou malou frakci, kam odkládáme řekněme „neúspěšné“ myšlenky. Frakce nese název (censored) a podle toho také tyto projekty vypadají. Myšlenka nebo spíš projekt 44 vrcholů vznikl celkem spontánně u mě a následně jsme ho rozvíjeli v rámci frakce v plné síle.  Hrneme to v pěti lidech a celou produkci si zajišťujeme sami, od kreativní grafiky, přes webaře až po markeťáky. Benjamínek v týmu je Mára Pospíšek a rozhodně to s námi nemá jednoduché. Já jsem tu vlastně jenom omylem.

Byla akce z pohledu pořadatele úspěšná?

Já jsem celkem pankáč a vážím si Pitrise (Petr Vavrys, majitel společnosti – pozn. redakce), že nám to hned na začátku nesmetl ze stolu, protože ta myšlenka neměla nic moc společného s provozem úspěšné velkoobchodní společnosti. Nakonec jsme to všechno řešili po nocích, protože se to nedá moc skloubit s běžným provozem a řízením firmy. Cíl byl jasný, ukázat běžecké veřejnosti krásu a rozmanitost běhu v přírodě a horách. Ve městě žijeme, pracujeme, studujeme, trávíme drtivou část běžného života. Tak proč mám při běhu ošlapávat stále tu stejnou cyklostezku? Poznej a objev tu zásadně jinou energii, kterou nabízí běh v přírodě v lese, třeba v noci s čelovkou. Poznej nové místa, objev krásu českých a slovenských hor, poznej sám sebe, posuň trochu své limity, vykolej trochu svůj život. Měl jsem tu i orienťáckou výzvu, ale ta je zatím uložena. Ve finále jsme našli ve výsledcích přes 600 účastníků, ale zásadní byla ta komunikace kolem celé akce. Nečekal jsem, že s námi budou lidé chtít sdílet své dojmy, zážitky, fotky a videa z tratí, že nám budou posílat tipy na další tratě, atd. Byly to stovky mailů, které navíc potvrzovaly, že velká část lidí se projektu účastnila a přitom netoužila být uvedena ve výsledcích. Jen tak, vzali výzvu za cíl svého víkendového běžeckého výletu. Dosah byl tedy parádní a přiznám se, že takovou dávku energie jsem už dlouho nedostal. Aktuálně se bavíme, že tento formát od nás přeberou i ostatní země v rámci distribuční sítě INOV-8.

Kolik jste rozdali bot?

Na každé výzvě jsme ocenili nejlepšího chlapa, ženu a jednoho, kdo byl nejblíže 144% vítězného času. Celkem tedy 132 párů bot plus nějaké další. Ale tato „laciná“ možnost výhry nebyla hlavním tahákem této akce.

Co máš s tím projektem společného ty?

Prý jsem pako a všichni se tu tak trochu bojí, s čím přijdu příště. U 44 vrcholů jsem připravoval všechny výzvy. Třicet let provozování orienťáku, hory a další outdoorové aktivity, to byl základ pro moji malou osobní retrospektivu. Vylovil jsem v paměti něco přes 60 míst, které mám rád a kde jsem něco zažil a tady jsem se snažil „vrátit“ a najít zajímavý a atraktivní okruh, který snad osloví i ostatní. Asi by bylo jednoduché udělat výzvu v Beskydech, nejlépe pak na Lysou horu a bylo by to určitě hezké. Ale cíl byl ukázat také trochu netradiční destinace, kde se dá parádně běhat, kde můžeš zažít něco netradičního. Proto tu třeba byl můj domácí, vizovický Klášťov, Vihorlat, Vtáčník nebo Vyšné Ružbachy.

Aktuálně běží další projekt INOV-8 Rally. Navazuje na 44 vrcholů?

Tak trochu navazuje. Hodně jsem se naučil při vrcholech, takže bylo jasné, na čem musíme zapracovat. Našim „pracovním“ úkolem je zvyšovat kvalitu a úroveň českého a slovenského sportovního maloobchodu a mile mě překvapilo, že se tu našlo celkem dost prodejců, které vrcholy nadchly a bavily. A tito projevili zájem zapojit se do projektu INOV-8 Rally. Všichni dostali zadání, jak mají jednotlivé eRZety vypadat, takže jsme ve finále projekt INOV-8 Rally postavili společně s českým a slovenským specializovaným maloobchodem. Nakonec je to myslím hodně atraktivní. Najdeš tu krátké rychlé úseky, kde se můžeš hecovat s partou kamarádů kdo bude rychlejší, najdeš tu technické trailové okruhy které budou v zimě hodně zajímavé, najdeš tu drsnější výběh na nějaký vrchol, ale i zimní vysokohorskou klasiku – okruh kolem Štrbského plesa. Rally je o hecování v rámci tréninkové skupiny, mezi kamarády. Je to krátké, rychlé a snad to bude i zábavné. Věřím, že se to dá spojit s tréninkovým plánem. Na začátku listopadu proběhl shakedown na Velké Kunratické a Bet se pak zabydlel na prvním fleku RZ#1. Není to výzva, porazit Beťáka na krátkém a technickém úseku této trati? Seznam všech eRZet je na webu www.inov-8rally.cz, veřejné diskuzní fórum pak spravujeme na Facebooku.

Zaběhneš si sem tam nějakou z RZ, případně předtím nějaký ze 44 vrcholů?

No, já se celkem při probíhání 44 vrcholů rozběhal, někdo musel získat gpx z okruhů. U Rally je to podobné, ale hlavně už teď žiji jarní akcí, která bude opět o objevování našich hor. Kromě toho děláme s oddílem letos Brutus, který se po 20 letech vrací zpět do Vizovic a na podzim MČR v horském.

Děkuji za rozhovor

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.