LOB víkend – Horvát a Fiala mistry republiky na klasické trati

od | 10. 2. 2022 | LOB, Reportáže

První mistrovský víkend letošní LOB sezóny je za námi. Foukal vítr, lámaly se lyže, rozdávaly se tituly na klasické trati a závodilo se o body do ČP.

Matyáš Štrégl při ražení sběrky/občerstvovačky při sobotním závodě. (Foto: Milan Venhoda)

Sobotní dopoledne nabídlo polojasno a teploty kolem nuly, mazaly se tedy spíše teplejší vosky. Teplo pocitově však opravdu nebylo, neboť velice silný západní vítr profukoval doslova až na kost a na otevřenějších místech terénu vyfoukával sníh do tenké a jako kámen tvrdé vrstvy. S takovými podmínkami se museli závodníci potýkat obzvláště v první polovině tratí, kde se v čerstvých pasekách na východ od centra závodů střídaly prudší sjezdy i výjezdy ve spíše otevřeném terénu a na tvrdém, zledovatělém sněhu. Bohužel ho v mnoha místech nebylo dost, a o kameny, kořeny a klacky tam utrpěla nejedna skluznice.

Stavitel dále nabídl u většiny mistrovských tratí relativně ze začátku závodu dlouhou volbu přes celou mapu na západní stranu Předního jestřábí, po které se závodníci vrátili na louky u cíle a průjezd občerstvovačkou. Další volba okolo Zámeckého pahorku, otočka tratí na loukách v jihovýchodě prostoru, a závěrečná middlová pasáž v husté síti čárek okolo Černé Opavy.

Trať klasiky H21

V hlavní mužské kategorii se zpočátku o vedení přetahovali Nagy (TJN) a Bartoš (MLA), ale po průjezdu občerstvovačkou se na první místo vyhoupl Petr Horvát (SSU) a téměř bezchybnou jízdou v druhé polovině trati si dojel pro mistrovský titul. Čtvrtý Škoda (VLI) přišel o šanci bojovat o medaili horšími volbami a zlomenou lyží v závěru závodu. V ženách měla nejrychlejší start Kateřina Havelíková (PVP), ale od třetí kontroly se dostala do vedení Fiala (VRL) a již nepřipustila žádné další změny na čele. Třetí místo brala Anežka Hlaváčová (TBM).

V juniorkách zvítězila způsobem start-cíl Adéla Randáková (VRL) před Terezou Chrástovou (STH) a Marií Bartošovou (MLA). Dorosteneckou mistryní ČR se stala Tereza Pecková (VLI), o 3 vteřina před Michaelou Srbovou (LPU), bronze bere Hana Malečková (VSP).

Nejrychlejším závěrem trati si o titul juniorského mistra na klasice řekl Marek Štěrba (SKV), Radek Peňáz (VRB) za ním zaostal o 2 vteřiny a jeho bratr Vojtěch minutu a čtvrt. V dorostencích zajel nejrychlejší čas dne Filip Mairich (JJN). Stříbrný Antonín Svoboda (VPM) za ním zaostal o 40 vteřin, třetí Vladimír Srb (SJI) pak o 1:48.

Tereza Pecková si jede pro titul dorostenecké mistryně ČR na klasické trati. (Foto: Milan Venhoda)

Celkové výsledky soboty.

Výsledky AMČR.

Po sobotním závodě se ještě uskutečnilo tradiční vyhlášení ankety o nejlepšího sportovce/sportovkyni LOB předešlé sezóny, které muselo být kvůli zrušení O-Gala odsunuto. Cenu pro nejlepší závodnici si po zásluze odvezla Petra Fiala, druhé místo bral Jakub Škoda a třetí se umístil v hlasování Petr Horvát.

Vyhlášení LOB závodníka/závodnice rou 2021.

Nedělní ČP middle se startoval v jižní části centrální louky, a hned ze začátku vrhl závodníky do krátkých rychlých postupů v husté síti čárek. Nebylo neobvyklé se přehlédnout, a jet jinou odbočkou, či rovnou na špatnou kontrolu v pořadí. Následoval přesun na jihovýchodní louky, otočka tratí a dlouhým postupem zpět k cílové louce. Vítr byl snad ještě silnější, než v sobotu, a na otevřených loukách s ním občas závodníci hodně bojovali.

V lese však vítr nehrozil, a sníh tam byl hlubší, měkčí a poddajnější, takže obzvláště síť čárek okolo Černé Opavy byla velice vydařená a závodníci tuto partii trati velice kvitovali jako orienťácky nejzajímavější.

Trať middlu H21E/H21A/H20.

V ženách se na stupních vítězů od soboty nic nezměnilo, první Fiala před Havelíkovou a Hlaváčovou. V mužích opět zvítězil Horvát, před Škodou a Bartošem.

Celkové výsledky neděle.

Fotoalbum od Milana Venhody.

Aftermovie po závodech od pořadatelů.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 23. 10. 2024
a svátek má Teodor.