Léto u konce. Co se v o-rybníčku stalo?

od | 1. 9. 2024 | OB v ČR, OB ve světě, Orientační běh

Vzbudil/a ses z letního spánku? Tak to je škoda, protože se v létě toho stalo opravdu hodně. Přišli jsme o dvě reprezentantky, Kyburz si zaběhl maraton na olympiádě a zase se vrátil, mezinárodní orienťák vede Američan, česká repre se uvařila v maďarském guláši a skoro nebyly žádné vícedenní závody. A o čem se mluvilo? 

Svatby, kam se podíváš

České (bývalé) reprezentantky se během léta vdaly. A tak ve výsledcích už na ME v Maďarsku nefigurovala Tereza Janošíková, nýbrž jako Rauturier.  A jak se tedy Terka jmenuje? Francouzi by řekli [Rowturije], u nás bychom mohli jít do odvážnějšího [Roťurijé]. O uplynulém víkendu si ANO také řekla reprezentační dvojice Denisa Kosová – Vojtěch Král. Denču tak už budeme ve výsledcích vídat pod novým jménem Králová. Bývalá česká reprezentantka a současná asistentka trenéra české reprezentace Vendula Horčičková si vzala svého přítele Tomáše Rusého. A tak vyvstává už jen poslední otázka: kdy se ožení reprezentační trenér Jan Šedivý? 😉  

Manželé Královi. Zdroj: Facebook Severky Šumperk

Bezkonkurenční junioři

4 zlaté, 2 stříbrné a 3 bronzové. To je parádní výsledek českých juniorů na domácím mistrovství světa, které hostilo Plzeňsko. Navázali tak na skvělé výkony z roku 2013, kdy šampionát byl také v českých terénech. Vše odšpuntovala turnovská Michaela Novotná, která si doběhla pro trochu překvapivé vítězství na sprintu ve Stříbře a další medaile následovaly. Dvě zlaté medaile má od července i Lucie Dittrichová a jednu Honza Strýček. 

O tom, jak se Plzeň k pořadatelství dostala, si můžete přečíst zde.

Kyburz na maratonu a zase zpět

Loni mistr světa v orienťáku, letos na startu olympijského maratonu. Příběh Švýcara Matthiase Kyburze fascinuje celý orienťácký svět. Nominaci získal svým prvním závodem v životě na této distanci přesahující 42 km. Čas byl fenomenální. 2:07:44. O tom se může českým atletům jen zdát… V Paříži pak zaběhl čas 2:11:32 a při své premiéře pod pěti kruhy obsadil 30. místo. Ale už o uplynulém víkendu běžel nominační závody ve Finsku na zářijový světový pohár v orienťáku, který je generálkou na místní mistrovství světa. Klasiku ovládl, a tak ho jistě uvidíme znovu mezi lampiony na vrcholné světové úrovni.

Generální a teď prezident

Letošní Mistrovství světa ve skotském Edinburghu se letos vyznačovalo nejen skvělými sportovními výkony a diskuzemi nad kvalitou tratí a map, ale bafuňařinou na nejvyšších úrovních. Volil se totiž nový prezident. Ten stávají, Leho Haldna, již dle stanov IOF nemohl na další funkční období kandidovat a bylo jasné, že dojde k nějaké změně. Nakonec kandidát byl jediný. Současný místopředseda, ale hlavně ještě nedávno generální sekretář IOF, Tom Hollowell.

Spousta orienťáku v televizi

Orienťák se vedle Tour de France, Eura nebo Olympijských her zařadil do programu ČT sport a obrázky z Mistrovství světa ve Skotsku nebo Mistrovství Evropy v Maďarsku putovaly do statisíce domácností. A to tak, že přímo Česká televize měla zájem vysílat ještě o trochu více orienťáku přímo z Maďarska. Proběhla dvě studia Český orienťák (3. díl a 4. díl) zaměřená na juniorský šampionát v Plzni a ME v Maďarsku.

Orienťák na olympiádě

Paříž původně figurovala jako místo, kde by se orienťák mohl prezentovat jako olympijský sport. Dokonce se dostal mezi úzký seznam sportů, ze kterých se rozhodovalo. Šanci však dostal breakdance. Přes 14 dní se orienťák prezentoval v Mostu na Olympijském festivalu, kde ho navštívila i bývalá oštěpařka a olympijská vítězka Barbora Špotáková či herec Martin Písařík. O festivalu jste si již mohli přečíst na webu O-News.cz na začátku srpna. 

Sítě, vizuál, Hittaut

Ani v rámci Českého svazu orientačních sportů se nedá říci o okurkové sezóně. Sociální sítě převzal nový mladý tým a podle prvních reakcí je změna více než vítaná a dobře hodnocena. Svaz vypsal soutěž na novou vizuální identitu, do kterého se lze hlásit až do pátku 6. září. Nový vizuál by měl být představen v březnu 2025. V přípravě je také projekt podobný švédské verzi Hittaut, aktuálně se hledá šéf projektu i další externisté. Už jen do čtvrtka se můžou hlásit zájemci. 

Konec vícedenních závodů v Čechách

Hiklová. Odehnalová. Odehnalová. Horčičková. Horčičková. Mulíčková. Karlová. Šístková. Pospíšilová. Škáchová. Kulhavá. Ježková. Co to je za seznam? Vítězky hlavních kategorií na vícedenních závodech v létě 2024. Ostatně letos to bylo s klasickými vícedenkami tak nějak zvláštní. Buď nebyly a nebo jich bylo několik proti sobě. Třeba o posledním víkendu hned troje na různých místech. Prosím, prosím, domluvíte se pořadatelé za rok nebo za dva, aby to lépe vycházelo? Rankoholici prostě nejsou schopni přejet z Krouny do Nejdku, i když z Valečova do Hradčan to skoro šlo. 

Vítězové hlavní kategorie na závodech Pěkné Prázdniny. Foto: Jan Hyka.

A kde jste za orienťákem byli v létě vy? Napište nám do komentářů na sociální sítě nebo pod tento příspěvek.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 9. 2024
a svátek má Naděžda.