Letní sloupek reprezentanta: Vojta Král v okolí Šumperka

od | 6. 7. 2018 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Na letošní léto jsme si pro Vás v redakci o-news opět připravili speciální edici pátečních sloupků reprezentanta. Tentokrát jsme požádali naše nejlepší, aby Vám doporučili oblíbený výběh v okolí svého rodiště či současného domova. Třeba budete mít šanci v rámci dovolené vyběhnout v jejich stopách. A kdo jiný, než náš nejúspěšnější muž a vítěz závodu světového poháru Vojta Král, by měl letní edici otevírat? Pozval nás do okolí svého rodného Šumperka na okruh Městské skály.  

V okolí Šumperka je několik vrcholů, které stojí za výběh a jedním z nich jsou Městské skály. Jde o můj domácí terén, kde jsem s opravdovým tréninkem začínal a znám téměř každý kout tohoto lesa. Nezavedu Vás tedy do žádných neběhatelných  pasáží, ale mohu skloubit různorodé části do tréninkově přijatelného celku. Nazuje boty, vybíháme!

Kopce jsou kořením všech vytrvalostních sportů a běh není výjimkou, takže po startu u Sanatorky, kde se dá bez problémů zaparkovat a po tréninku se osvěžit v hospodě, Vás čeká 1 km mírného stoupání na Tulinku. Odtud pak po žluté turistické značce pocítíte ono koření při výběhu na Kokeš, kde Vás odmění perfektní výhledy.  Ještě kousek se svezete po žluté do sedla, kde seběhnete z cesty a pustíte se do zdolávání terénní hřebenovky až do sedla pod Městskými skalami. V této pasáži jde o to, abyste dobyli všechny menší vrcholy, stopu terénem si můžete zvolit sami. V závěrečné pasáži narazíte na zelenou turistickou značku, která Vás dovede až na vrchol Městských skal. V tento moment už máte nastoupáno přes 400 m , takže si rádi lehce oddechnete při skvělém výhledu na Jeseníky a načerpáte na energii na svižnější část tréninku. Po zelené pokračujete do Osikova přes nejvyšší bod celé trasy – Ořešník 703 m n.m. Za vesnicí se pustíte doprava po velké lesní cestě, která Vás mírným klesáním dovede na žlutou značku, kde si naopak zase nějaké metry vystoupáte, ale pořád se jedná o velmi rychlý podklad.

Trasa z Vojtovy kuchařky Zdroj: mapy.cz

Tento luxus ale brzo skončí, protože jakmile odbočíte ze žluté na velkou lesní cestu, tak musíte „po čuchu“ najít starou lesní cestu, která sice na mapě odbočuje z traverzové cesty, ale doopravdy to tak není. Pro orienťáky žádný problém jít „na tušáka“! Když tuto cestu najdete, čeká Vás technický seběh s prvky bažin, bahna, popadaných stromů a kamení. Narazíte na modrou turistickou značku a po ní už můžete doběhnout až na Tulinku, nebo si po chvíli přidat další trailovější prvek po lesních pěšinách – slovní popis zde nestačí, detailnější info najdete na OB mapě – Tulinka. Nakonec tak jako tak skončíte u posezení v sedýlku U Nových domků, kde se odpojuje zelená značka, po níž se vydáte. Jde už jen o lehký závěr výběhu, kde rovinu střídá seběh. Až se před Vámi otevře louka a prudké údolí, víte, že jste doma. Stačí seběhnout dolů a objevíte se na startu tréninku. Při seběhu si můžete podle únavy rozmyslet, jestli nebude lepší dát se radši na discgolf, jehož hřiště bude všude kolem Vás.

Trénink bolí, to ví i Vojta Zdroj: Sven Alexandersson (FB)

Nakonec tak jako tak skončíte u posezení v sedýlku U Nových domků, kde se odpojuje zelená značka, po níž se vydáte. Jde už jen o lehký závěr výběhu, kde rovinu střídá seběh. Až se před Vámi otevře louka a prudké údolí, víte, že jste doma. Stačí seběhnout dolů a objevíte se na startu tréninku. Při seběhu si můžete podle únavy rozmyslet, jestli nebude lepší dát se radši na discgolf, jehož hřiště bude všude kolem Vás.

Zkušení borci zvládnou trasu pod 70‘, pro méně zkušené to bude dobrý trénink na long (smích, pozn. redakce).

Trasa ZDE

Vojtěch Král

 

Úvodní foto/courtesy: World of O

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.