Letní sloupek reprezentanta: Vendula Horčičková a Hostýnské vrchy

od | 27. 7. 2018 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Do půvabných Hostýnských vrchů na svůj oblíbený výběh nás pozvala Vendula Horčičková, nejúspěšnější česká žena loňského Mistrovství světa v Estonsku (8. middle a štafety, 24. místo na klasice). Držme palce, aby na své skvělé výsledky navázala na letošním MS v Lotyšsku, které začíná přesně za týden. A nyní už, zavažme tkaničky a jde se na to!

Pocházím z Přerova, takže bych mohla doporučit spousta výběhů mezi poli. Z těch zajímavějších i s historickým podtextem by to byl výběh na Švédské šance. Ale protože nemám pocit, že by přespoláky byly zas tak doporučeníhodné a orienťáky oceňované, rozhodla jsem se vás pozvat trochu výhodněji do Hostýnských vrchů.

Běžecké trasy mají u Horčičků tradici – každoroční vánoční výběh  Vendy a jejího bratra Vítka na Lysou Horu Foto: archiv VH

Dojeďte do obce Chvalčov kousek za Bystřici pod Hostýnem a to buď autobusem do zastávky Chvalčov- pošta anebo autem. Zaparkovat např. na ulici Na Kůtku nebývá problém. Právě tam začíná náš výběh. Dejte se na východ po žluté turistické značce „Cesta bojovníků za mír“. Jestli jdete dobře, poznáte brzo – je to pekelně do kopce. Za necelých 5 km doběhnete na rozcestí Jehelník. Doporučuji zaběhnout si dále po hřebenu po zelené značce ještě asi 700 m na Kelčský Javorník (bod 2). Poběžíte sice tam a zpátky, ovšem odměnou vám bude krásný výhled na Hostýnky i Moravskou bránu z poměrně nové a rozhodně pěkné rozhledny. A taky dobrý pocit ze zdolání nejvyššího vrcholu Hostýnských vrchů.

Pohled z Kelčského Javorníku Foto: archiv VH

Až se pokocháte, vraťte se zpět po zelené na rozcestí Jehelník a dále pokračujte po žluté na jih směr Tesák. Po asi kilometru klesání začnete opět stoupat a za chvíli jste na rozcestí Humenec. Fajnšmekři si mohou zaběhnout 200m doprava na památník zemřelých partizánů (bod 3), ostatní pokračují dál do kopce. Stoupáte až na Čerňavu (bod 4), následuje prudké klesání, a když přebíháte cyklostezku a vpravo pod sebou vidíte silnici, víte, že se blížíte na Tesák. Tady jste asi v půlce výběhu. Slabší kusy se mohou občerstvit v restauraci nebo osvěžit pohledem na přírodní památku Nádrž Tesák (bod 5, koupání nedoporučuji). Ostatní přebíhají silnici, opouští žlutou „Cestu bojovníků za mír“ a pokračují po hřebeni po zelené značce směr Hostýn. Po kilometru radím zastavit a pokochat se ještě jednou (bod 6). Tentokrát průsek bývalé sjezdovky nabízí pěkný výhled na Hostýn. I já jsem tam jednou v životě lyžovala a zážitek je to skutečně nezapomenutelný. Ale to je na jiné vyprávění.

Dále neopouštějte zelenou a užívejte si mírně zvlněného hřebene Hostýnských vrchů až na louku Klapinov (bod 7). Zde je další pěkné místo na odpočinek. Kdo by naopak byl ten den hodně při chuti, může se vyběhnout podívat na sever po červené na zříceninu hradu Obřany z 15. století. Normální běžci pokračují dál po hřebenu ještě kus po zelené a pak po modré, stále směr Hostýn. Abyste se podívali na tuto dominantu Hostýnských vrchů a významné poutní místo, musíte pod vrcholem na rozcestí Pod Valy odbočit z modré na žlutou doprava do kopce. Šipky nemůžete minout. Hostýn je krásné místo, doporučuji navštívit nejen hlavní dominantu – baziliku Nanebevzetí Panny Marie (bod 8), ale i Jukovičovu křížovou cestu, která lemuje přilehlou louku. Kdo miluje rozhledny, může vystoupat na další na vrcholu Hostýnu (bod 9).

Ani Vendula Horčičková čtenáře nešetřila – 21 km/1000 m převýšení Zdroj: mapy.cz

Až si prohlédnete všechny zajímavosti a třeba koupíte místní perníkové srdce, seběhněte po schodech vedoucích od baziliky po červené značce dolů k Vodní kapli (bod 10). Tam se můžete občerstvit z pramene, který má údajně zázračné uzdravující účinky. Anebo rovnou pokračovat po červené dál, k autu už to není daleko. Na rozcestí Císařská cesta odbočte doprava po žluté. Pár desítek metrů po přeběhnutí silnice žlutá odbočuje po zpevněné cestě doprava, vy však pokračujte rovně do zahrádkářské oblasti Paseky. Tou seběhnete až dolů do Chvalčova, kde náš výběh končí. Doufám, že se vám líbil a do Hostýnek se vrátíte. Rozhodně mají co nabídnout.

Trasa

Vendula Horčičková

 

Úvodní foto/Courtesy World of O

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.