Letní sloupek reprezentanta: Jana Knapová v okolí hradu Lukova

od | 31. 8. 2018 | Sloupek reprezentanta

Poslední prázdninové proběhnutí pro čtenáře o-news nachystala ta nejpovolanější, pátá žena z letošní krátké trati MS v Lotyšsku Jana Knapová. Ta bydlí a trénuje ve Zlíně, kousek od kterého se nachází půvabná zřícenina hradu Lukov, kam nás pozvala na dnešní výběh. Tak boty nazout a hurá do lesa! 

Pro pořádný výběh v okolí Zlína se přímo nabízí Běh okolo Zlína, ale jednak už ho hodně lidí běželo a zadruhé je jeho trasa a mapy volně dostupná na webu SKOB Zlín – doporučuji! Takže se protentokrát vydáme trochu jinam. Vybraná trasa měří 21 km a celá vede po turistické značce. Ti, kteří by chtěli raději mapu s sebou, nebo si dát kus terénem, si mohou sehnat mapu Ráztoka nebo novější Ondřejovsko, Zadní skály, Grůň a Lukov. A máte to téměř celé po mapě.

Prozatím nejvýraznější individuální úspěch Jany Knapové – 5. místo na krátké trati WOC 2018 Latvia, Foto: Jakub Marek

Výběh začíná a končí na stejném místě v Lukově na parkovišti pod hradem. Takže na přesun budete potřebovat i auto, kolo nebo autobus ( nejbližší MHD u ZOO v Lešné nebo Štípa, Na Vyhlídce). Z parkoviště pod hradem vyrazíme hned po cestě podél lesa, souběžně s domky a chatami (nebudeme stoupat na hrad). Po chvilce se u pily napojíme na asfaltku se žlutou značkou a pokračujeme dál po žluté. Po chvíli se cesta větví a my pokračujeme mimo asfalt po žluté dál do kopce. Až si budete říkat, že je to pěkný kopec, vzpomeňte si, že tu se tu jezdí Drásal , 208 km dlouhý závod na horských kolech a budete rádi, že máte jen tenisky. Vždycky mě samotnou překvapí, kde všude vidím žluté šipky, kterými je značena trať.

Letní výběhy jsou nejpříjemnější s parťákem, to ví i Jana. Zde s Terkou Novotnou. Foto: archiv JK

Napojíme se na rozšířenou zatáčku asfaltky, ale nepoběžíme po ní ani kousek, pokračujeme po žluté značce, která vede po lesní cestě mírně z kopce. Cesta obtáčí kopce s Ondřejovskými skalami (PP Ondřejovsko). Pokud máte chuť a časoprostor, běžte se na ně na kopec podívat. Pořád pokračujeme po žluté, ale kdo se chce podívat ještě na jeden kopec se skálami má hned příležitost (Ondřejovské Přední skály). Pak už to valíme po žluté z kopce až na silnici do Rusavy- Ráztoky. Doběhneme k autobusové zastávce, kde odbočíme doprava, pořád sledujeme žlutou. Tady už nám orienťácká mapa nevystačí, tak se budeme muset spolehnout na sebe, pokračujeme po žluté pořád do kopce, připojí se červená a na vrcholové prémii jménem Pardus nás čeká výhled za odměnu. Pokračujeme po červené z kopce dolů. Cestou potkáme studánky na občerstvení. Doběhneme k přístřešku Klapinov a od něj se vydáme po zelené.

21 km s převýšením přes 800 metrů prověří Vaši fyzičku před podzimní částí sezóny důkladně. Zdroj: mapy.cz

Běžíme po Cyrilometodějské stezce, kolem Holého vrchu až na jeho rozcestník s přístřeškem. Zde uhneme po modré směr dolů na vesnici Vlčková. Svalíme to až na lesní asfaltku vedoucí na Rusavu, překrosíme ji, ale také nás čeká chvilka po asfaltu (stále po modré). Doběhnem na rozcestí Pod Kuželkem a pokračujeme dál po Cyrilometodějské modré, kdo chce má možnost dalšího skalnatého kopečku na navštívení (Kuželek). Seběhneme a pořád po modré pokračujeme až na rozcestí Na Písečném nad vesnicí Vlčková. To už se blížíme konci a zároveň nás čeká možná highlight výběhu – hrad Lukov. Pokračujeme doprava po červené, dokud nedoběhneme přímo do hradu. Z něj to poté vezmeme po červené přímo dolů zpátky na parkoviště, nebo po hezčí naučné stezce skrze skalky PP Králky. A je to!

trasa ZDE

 Úvodní foto: Jakub Marek

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.