Letní sloupek reprezentanta: Honza Petržela na krkonošských hřebenech

od | 20. 7. 2018 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Dalším letním běhacím tipem nás obohatí Honza Ňuf Petržela. Spolu s ním se podíváme na vrcholky Krkonoš, Honza totiž pochází z “velkoměsta” Mladé Buky kousek od Trutnova. Tak nazujte boty a hurá do hor!

Ačkoliv posledních 6 let studuji v Brně a trávím tam tak nejvíce času, stále se rád vracím k rodičům do velkoměsta Mladé Buky, kde jsem vyrůstal a kde jsem také odběhal nejvíce tréninků. Profesní deformace mi zakazuje vás pozvat na  na mladobucké golfové hřiště s výhledem na Krkonoše. Ještě by vás trefil míček a já měl na krku minimálně morální odpovědnost za špatnou radu. Zapráskaný průsek s půlmetrovým borůvčím, kde běhám terénní intervaly, asi taky není pro většinu příliš lákavý, takže se podíváme do vyšších poloh na downhill lauf z Horní Malé Úpy zpět do Mladých Buků.

Honza při závodě ve sprintu na MS. Zdroj: worldofo.com

Ideálním autobusovým spojem se dá z Mladých Buků dostat na zastávku Horní Malá Úpa, Pomezní Boudy za necelých 40 minut. Autobus vás vyveze až do výšky 1050 m. n. m. a vy tak můžete pošetřit síly na zbytek výletu. Pokud po vystoupení z autobusu nedáte přednost vyhlášenému pivovaru Trautenberk nebo siluetě Sněžky obsypané polskými turisty, vydejte se na jihovýchod po zelené turistické značce kopírující česko-polskou hranici. Abyste se po cestě autobusem zahřáli, čeká vás hned na začátek výstup na nejvyšší bod celé trasy, na Lysečinskou horu do výšky 1188 m. n. m., kde jistě uspokojíte všechny Insta-choutky netradičním pohledem na hlavní hřeben Krkonoš s dominantou Sněžky. Následuje technický seběh po malé pěšince na rozcestí Pod Lysečinskou boudou. Stále po hranicích a po zelené turistické se dostanete na horské louky nad Horními Albeřicemi (Insta-tip číslo 2 – Boží muka poblíž hraničního přechodu Horní Albeřice).

Krkonoše jsou Honzova srdcová záležitost. Zdroj: FB Jana Petržely

Nyní začíná druhé a poslední pořádné stoupání na vrchol Rýchor. Na rozcestí Roh hranic opustíte česko-polskou hranici a s tím i zelenou turistickou značku a dále pokračujete po červené značce. U Rýchorského kříže se seznámíte s místní populací skotského náhorního skotu, který zde lehce přežívá i tuhou krkonošskou zimu. Na rozcestí Rýchory-Kutná už máte vyhráno, teď už je to jenom z kopce. V případě žaketu využijte občerstvení na Rýchorské boudě, jinak to ale zážitek není. Než začnete brousit podrážky svých bot v seběhu po asfaltu Vojenské cesty, nabízí se rebelská alternativa – v bodě 3 odbočit na JV a dostat se na horní okraj Sklenářovického údolí. Zde se nacházela až do konce druhé světové války obec s více než 200 obyvateli, samozřejmě německými. Po odsunu začaly domy chátrat a příroda si vše vzala velmi rychle zpět – kromě zbytků mlýna a pár kamenných podezdívek nedávnému osídlení dnes již nic nenasvědčuje, přesto se jedná o kouzelné místo s výhledem na širé Podkrkonoší (Insta-tip číslo 3).

Profil trasy. Zdroj: mapy.cz

Kdo ještě nemá dost, může si v Bystřici odskočit na mapu Sejfy a proběhnout se ve výsypkách zlatých dolů (ukázka mapy). Ostatním už zbývají poslední 2km po asfaltu do cílové brány pod parovodem u železniční zastávky Mladé Buky.

Zlaté doly Zdroj: archiv Jana Petržely

Trasa ZDE

Honza Petržela

Úvodní foto/courtesy: World of O

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.