Koronavirus a orientační běh

od | 5. 3. 2020 | Další, Fenomén


Koronavirová epidemie, téma, které poslední dva měsíce hýbe světem. S potvrzenými případy nákazy nyní i v České republice je od minulého týdne zprávou číslo 1, 2 i 3 také v české kotlině. Pojďme se tedy podívat, jaké spojení může mít šíření koronaviru s orienťákem.

Koronavirus, laické pojmenování pro infekci způsobovanou virem COVID-19, je přenášen z člověka na člověka kapénkovou infekcí při úzkém kontaktu s nakaženým, nejčastěji přes sliznice dýchacích cest. Rizikovými skupinami jsou mimo jiné hlavně senioři a malé děti, které tvoří nezanedbatelnou část orienťácké demografie. U akcí s vysokým počtem lidí v omezeném prostoru, kterým do určité míry závody v OB jsou, tedy potenciálně riziko přenosu patogenu existuje. Jistě jste již zaregistrovali, že z tohoto důvodu vláda ČR rozhodla, že závody SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě se právě proto pojedou absolutně bez publika. Rozhodnutí, které je v očích veřejnosti silně nepopulární, nicméně nejspíše opodstatněné.

Je tedy třeba rušit orienťácké akce či se snažit uměle omezovat počet a složení účastníků? Dle závěrů z jednání Bezpečnostní rady státu ze středy 4. 3. tomu tak zatím není a stát nebude nijak omezovat pořádání hromadných akcí, pouze žádá pořadatele akcí s očekávanou účastí nad 5000 osob, aby akci hlásili a konzultovali s příslušnou hygienickou stanicí, včetně povědomí o potenciální účasti osob z regionů, kde je šíření infekce rozšířenější. K nim patří například Čína, Jižní Korea, severní Itálie, Írán či Německo. Dále samozřejmě apeluje na důsledné dodržování základních hygienických opatření všemi účastníky akcí a jejich pořadateli.

Dle informací od Českého olympijského výboru, které má redakce k dispozici, zatím není ohroženo pořádání Letních olympijských her v japonském Tokiu. ČOV dále doporučuje zachovat klid a dodržovat bezpečnostní a hygienické zásady jako při každé jiné epidemii respiračního onemocnění, například chřipkové. Co se týče vycestování za sportem do zemí ohrožených infekcí, ČOV doporučuje kontaktovat šéflékaře Českého olympijského týmu MUDr. Jiřího Neumanna, který dále konzultuje s profesorem Jiřím Beranem z Centra očkování a cestovní medicíny, poradcem ČOV pro epidemiologii.

Závěrem tedy: jezte vitamíny, posilujte imunitu, myjte si ruce a hlavně zachovejte klid! 🙂

Doporučení WHO k prevenci infekce. Zdroj: WHO

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.