Jižní Morava už závodí

od | 25. 5. 2020 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

Jak náš sport zasáhla epidemiologická opatření vlády, se na O-News psalo už mnohokrát. První oblastí, ve které se začalo po víc jak dvouměsíční pauze závodit, je Jihomoravská oblast.

Od poloviny května proběhly v Brně už dva závody (nebo přesněji dvojzávody) Jihomoravské letní ligy, kterou připravuje malý tým pořadatelů v čele s Liborem Zřídkaveselým (PBM) a Jiřím Zelinkou (MBM). Kvůli platným omezením byly vypsány na každou sobotu závody dva, dopolední pro žactvo a veterány (kategorie D/H 12, 14, 35 a 55) a odpolední pro dorost a dospělé (kategorie D/H 16, 18 a 21), vždy s omezením 95 účastníků na jeden půldenní závod. Protože se při prvním závodě ukázalo, že zájem o žákovské a veteránské kategorie tento limit převyšuje, zatímco odpolední závod je naplněn jen z poloviny, otevřeli pořadatelé žákovské a veteránské kategorie v druhém závodě i odpoledne s tím, že výsledky na konci dne sloučí.

Vedle limitu počtu závodníků se organizátoři snaží maximálně dostát epidemiologickým opatřením i jinak. Na shromaždiště mají přístup jen přihlášení závodníci se startovními čísly, k dispozici je dezinfekce a naopak není občerstvení po doběhu, popisy kontrol jsou pouze na mapě, neprobíhá vyhlášení vítězů. Je jen jeden minutový startovní koridor s tím, že v každé minutě startuje na krabičku jeden závodník. Protože zúčastnit se mohou jen registrovaní členové sekce OB ČSOS, je upřednostňována bezhotovostní platba startovného, a to i dodatečně.

Pořadatelé myslí i na firmy spojené s naším sportem. Běží se proto se startovním číslem se sloganem „Rouška chrání tebe, startovní číslo Žaket“ a mapy tiskne brněnská CCB, která dlouhodobě podporuje oblastní tréninky mládeže sponzorským tiskem map. Startovní číslo zároveň udává, kterou minutu závodník startuje. Na podporu obou tiskáren proběhla při prvním závodě sbírka s příslibem organizátorů zdvojnásobit vybranou částku až do výše výtěžku ze startovného, pro Žaket se vybralo 877 Kč (odesláno 1754 Kč), pro CCB 799 Kč (odesláno 1598 Kč).

A nyní k jednotlivým závodům. V sobotu 16. května se běžela krátká trať u Ivanovic na zběžně revidované mapě Baba 2014. Prostor závodu nabízel kopcovitý terén s většinou velmi dobře průběžným listnatým lesem a jemnými terénními detaily. Za slunečného počasí si s tratí Jiřího Zelinky, který je i autorem mapy, v hlavních kategoriích H21 a D21 nejlépe poradili Martin Melecký (SSU) a Martina Opálková (BBM).

Mapa s tratí kategorie H21 na 1. závodě Jihomoravské letní ligy.

O týden později postavil druhý závod Libor Zřídkaveselý na Kozí hoře, již počtvrté zmapované od Zdeňka Lenharta. Terén middlu byl opět kopcovitý, v severní části (na Medláneckém kopci) polootevřený s porostovými detaily, v jižní části občas zarostlý s terénními detaily. Nepříznivá předpověď počasí (dopoledne závodníci zmokli, odpoledne už nepršelo, zato to místy nepříjemně klouzalo) přilákala méně závodníků než předchozí závod. Vítězi hlavních kategorií se stali Jiří Zelinka (MBM) a Markéta Mulíčková (ABM).

Mapa s tratí kategorie D21 na 2. závodě Jihomoravské letní ligy.

Jihomoravská letní liga bude probíhat i o dalších víkendech a měla by vyvrcholit ve středu 24. června oblastním mistrovstvím štafet. Termínová listina vzniká operativně podle toho, jak se organizátorům daří získávat souhlas majitelů map a vlastníků lesů. Dobrá zpráva je, že díky uvolnění epidemiologických opatření už bude každou sobotu jen jeden závod pro 295 účastníků ve více kategoriích. Příští sobotu 30. května je na programu klasická trať v Zamilovaném hájku, informace o dalších závodech hledejte průběžně v ORISu (https://oris.orientacnisporty.cz/Zavod?id=5951 nebo si zobrazte všechny závody), uzávěrka přihlášek je obvykle ve středu.

Foto: Irena Komendová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.