Jarní série TORUSu vyvrcholí StarTrekovou etapou

od | 3. 3. 2021 | Trail O

V loňském veskrze podivném roce se podařilo rozběhnout úspěšný projekt TORUS Cupu – on-line poháru na českém webovém TempO trenažeru. Letos v zimě proběhly tři tréninkové série, začalo on-line Mistrovství Maďarska a od 2. března se rozjíždí ostrá jarní série, jejíž poslední dějství nás přenese do Vasquez Rocks, kde se točil StarTrek …

Tréninkové série a první dvě etapy Mistrovství Maďarska přilákaly řadu dalších závodníků, takže počet registrovaných závodníků už překročil číslo 1800. Z našich se kromě ostřílených borců opět dařilo i nováčkům, vyzdvihnout je určitě třeba osmé místo juniora Ondřeje Macka (LPU)!

Neméně pozoruhodný je rovněž počet stanovišť uložených v databázi trenažeru, který překročil 900. Pokud si toto číslo vynásobíte průměrnými pěti úlohami na stanoviště, nabízí trenažer už skoro pět tisíc úloh pro zábavu i potrénování.

Jako ze Startreku (Autor: Hear2heaL)

Regulérní série TORUSu se vrací k modelu závodů po čtyři březnové úterky a čtvrtky, opět ve dvou kategoriích A a B. Do celkových výsledků se bude každému závodníkovi počítat jeho 5 nejlepších závodních dnů. A tradičně se bude vyhlašovat i soutěž klubů a národů. I tentokrát pohár sponzoruje firma Virtual-O a nabízí 6 licencí svého software pro trénink v prostředí velmi věrného orienťáckého simulátoru.

Ukázkové stanoviště jsme tentokrát vybrali ze Středoevropského tréninkového týdne, ze závodu, který probíhal v terénech Mistrovství Evropy 2018 na Slovensku. Podívejte se na fotografii a mapy (jsou zorientované ve směru pohledu) a zkuste říct, který z lampionů (pokud vůbec nějaký) odpovídá středu kolečka na jednotlivých mapách. Řešení je na konci článku.

Registrace jsou od letoška také na webu, takže ti, kdož si chtějí během lockdownu potrénovat mapu, navštivte (http://temposim.yq.cz/profile.cgi).

Libor Forst

Řešení úloh:

  • 4.1 V takovémhle terénu podobném švédským dunám je obvykle těžké se vůbec najít. Tady nám stavitel podal pomocnou ruku v tom, že první úlohu umístil na nejvyšší bod v terénu, přičemž navíc mezi námi a lampionem E (neboli druhým zprava) se táhne světlina. Odpověď je E.
  • 4.2 Jedno možné řešení je postupovat od lampionu E, který už jsme lokalizovali, směrem k nám. Lampion D je asi na nosíku vybíhajícím zleva, lampion C asi na malé kupce a my nejspíše stojíme na kupce na pěšině. Ale kontrola má být skoro na naší úrovni a hodně vlevo. Tam nevidíme (máme ji „za zády“), tam žádný lampion nestojí. Stavitel se nás sice pokusil zmást lampiony A a B, které jsou nalevo, ale moc „vepředu“. Odpověď je Z (neboli nic).
  • 4.3 A teď už by to měla být rychlopalba. Tohle místo v mapě i v terénu jsme už identifikovali při minulé úloze. Je to nosík s „Déčkem“. Odpověď je D.
  • 4.4 I tahle odpověď by měla být rychlá. Lampion by musel stát ještě za „Éčkem“. Odpověď je Z.
  • 4.5 A na závěr znova lampion, který už máme lokalizovaný, takže blesková odpověď C.

Tak jak vám to šlo? Pro představu – vítězný čas Bena Kyda na stanovišti byl 16 vteřin…

1 komentář

  1. Avatar

    Dobře Máca! 🙂

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 21. 5. 2024
a svátek má Monika.