Jaké byly orienťácké Velikonoce 2023?

od | 13. 4. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

Velikonoce a orienťák, to je spojení, které funguje. Někdo vyrazil na závody, jiný zase na klubové soustředění. Pojďme se podívat, jaké tedy byly letošní orienťácké Velikonoce a jaké lokality letos frčí.

Ve skalách

Jubilejní 25. ročník letos slavily Velikonoce ve skalách 2023 pořádané Oddílem OB Kotlářka a oslava to byla velká – zatím největších letošních závodů se zúčastnilo v každé etapě přes 1300 závodníků. Na Českolipsku u obce Kozly na účastníky opět čekaly tratě jak jinak než ve skalách. Elitní kategorie v součtu časů tří etap ovládli Agnieszka Cych (OK 99 Hradec Králové) a Michał Olejnik (WKS Grunwald Poznań).

Trať druhé etapy H21A

Osvědčená lokalita #Doksy

Rovina, skály, koupání, kdo by neměl rád Doksy a okolí Máchova jezera. Pro orienťáky je Dokesko takový evergreen Velikonoc. Letos zde trénovali např. OK 99 Hradec Králové a OK Kamenice. Za zmínku určitě stojí Velikonoční hra Kamenice, která letos byla jakousi básnickou soutěží “holky proti klukům”. Cílem bylo během hodiny napsat pomocí ražení kontrol co nejpovedenější báseň s velikonoční tematikou. Jak se povedlo vítězné snažení “holkám”? Posuďte sami:

Přišel sis pro vajíčko, pro vajíčko malované.

To vy máte, milí muži, to vy z ame, máte rádi.

Bez pomlázky pletený to kam ženy ocení.

Barvit vajíčko už mě se*e, běžte všichni do p*dele.

Jizerky a Český ráj #nejlokalita

Sever Čech opět ukázal, že mapově těžké terény Jizerských hor a Českého ráje lákají orienťáky stále. V žulových balvanech trénovali Slavia Hradec Králové, Luhačovice nebo zlínský dorost. V pískovcových skalách zase Pardubice nebo Lokomotiva Plzeň.

Luhačovický middle v Jizerkách

Hradubicko #nejlokalita

Jestli mít někde jistotu, že ani na Velikonoce nenapadne sníh, tak jsou to terény v okolí Hradce a Pardubic, které využily především žákovské skupiny. Své tréninky zde absolvoval OK Jiskra Nový Bor, Zlín nebo Pardubice.

Do všech koutů republiky

Pokud je nějaká z lokalit klubových soustředění skokanem roku, pak je to okolí Trutnova, Mostku a Dvora Králové. Mapy z celostátních štafetových závodů a sprintů z minulých let doplněné o řadu starších map s terénními detaily nebo extrémně kamenitou podložkou nalákaly třeba USK Praha, TJ Turnov, SK Praga nebo žáky Oddílu OB Kotlářka.

Hustníkový nočák dokáže potrápit (USK Praha u Mostku)

Tradičně oblíbeným místem pro soustředění zůstává Vysočina, kde se třeba na ubytování v Milovech sjely kluby Sportcentra Jičín, SKOB Ostrava, OB Havířov a TSM Ještědské oblasti.O co víc, v sousedním prostoru se poběží letošní MČR na krátké trati.

Trénink MOV a HAV v Milovech

To Hanácká oblast se vydala k Rosicím, u který se letos běží MČR na klasice. Na Sklárně v sousedství MČR na krátké trati 2024 zase trénovali závodníci Spartaku 1. brněnské. Tesla Brno vyrazila na Zlínsko do Rusavy, Team Jizeky zase k Plzni do okolních terénů včetně těch nejčerstvějších z dubnové Czech O-Tour.

Downhill middle TBM na Rusavě

Do zahraničí

Ke slovu se během Velikonoc dostávají také zahraniční soustředění. SK Brno Žabovřesky se vydali do Polska, čeští reprezentanti do Skandinávie — ať už za přípravou na blížící se Světový pohár v Norsku nebo za tréninky se svými severskými kluby. V Norsku trénovali Tomáš Křivda a Eliška Sieglová, ve Švédsku Jana Peterová.

Okruhy v Norsku
Mapa z ZMB soustředění v Polsku

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.