Jak na radiový orientační běh?

od | 28. 2. 2018 | Další, Orientační běh

Při slovech „rádiový orientační běh“ se mnohý zadumá a přemýšlí, kde toto slovní spojení slyšel a co tento sport vlastně obnáší. Zasvěcení vědí, že rádiový orientační běh (ROB) je technický a vytrvalostní sport, který v sobě spojuje jednak orientaci v terénu podle mapy a buzoly a současně vyhledávání radiokontrol pomocí zaměřovacího přijímače. ROB se narodil v polovině 50.let minulého století a z nevinné zábavy radioamatérů se postupně vyvinul, a to i díky elektrotechnickému rozvoji, až do současné podoby.


Závody se dělí podle vysílacího pásma na závody v pásmu 3,5 MHz (80 m – krátké vlny) a v pásmu 144 MHz (2m – velmi krátké vlny). Na každé pásmo je třeba jiný zaměřovací přijímač a je zde i jiná technika zaměřování vysílaných signálů. Vysílače kontrol vysílají znaky morseovy abecedy MOE, MOI, MOS, MOH, MO5 a MO. Vysílání jednotlivých kontrol se děje postupně za sebou v minutových relacích v pětiminutovém cyklu. To znamená, že každá kontrola vysílá jednu minutu a další 4 minuty vysílají postupně ostatní kontroly. Pořadí vyhledávaných kontrol není dáno, takže je jen na závodníkovi, jaké zvolí pořadí.

Podstatnou změnu zaznamenal ROB v osmdesátých letech, kdy převzal některé prvky z orientačního běhu : stojan s lampionem na kontrolách a mapu IOF, na které je zakreslen pouze start a cíl. To mělo spolu s rozvojem elektrotechnického průmyslu zejména v 90.letech minulého století celkem zásadní význam pro další vývoj tohoto sportu. Jeho rozvoj zajišťuje od roku 1993 Asociace rádiového orientačního běhu ČR.

Známá píseň kapely Kryštof s ROB tématikou

V současné době se běhají tyto závody: dlouhá trať (obvykle spojený závod v pásmu 3,5 a 144 MHz), noční závod a klasika v obou pásmech (relace 1 minuta), krátká trať v obou pásmech (relace 30 sec), sprint a štafety – pouze pásmo 3,5 MHz (relace 12 sec) a foxoring, což je kombinace klasického orientačního běhu a ROB (slabé vysílače vysílají trvale někde u nakreslené kontroly – pásmo 3,5 MHz).

Závodnice s přijímačem na 3,5 MHz (foto: archiv ROB)

Od roku 1993 se pořádají pravidelně Mistrovství Evropy a Mistrovství světa, která se vždy po roce střídají. V roce 2000 se pak přidalo Mistrovství Evropy/světa žáků a dorostu, které se koná každoročně. V ČR se konalo ME v roce 1993 a 2015, MS pak v roce 2004. MEŽD se u nás konalo v roce 2000, 2005, 2009, 2013 a začátkem července 2018 poběží mladí závodníci kolem Starých Splavů a Doks.

V roce 2017 na ME v Litvě jsme v juniorských, seniorských a veteránských kategoriích v 6 disciplínách (foxoring, sprint, klasika a družstva 3,5 MHz, klasika a družstva 144 MHz) vybojovali 55 medailí (20-20-15), na MS žáků a dorostu na Slovensku pak 13 medailí (6-3-4). Pro letošek nás čeká Mistrovství světa, které se koná v Jižní Korei začátkem září. Vzhledem k vysokým nákladům bude česká výprava početně menší než v jiných letech, ale snahou všech zúčastněných bude obhájit výborné pozice z let minulých. Žákovská a dorostenecká reprezentace bude závodit na domácí půdě a rozhodně bude chtít vybojovat co nejlepší výsledek.

Kromě mezinárodních soutěží nás letos čekají Mistrovství ČR ve všech typech závodů a rovněž další republikové závody do národního žebříčku. Informace lze nalézt na webu ardf.cz.

Rovněž vám přinášíme rozhovory s českými reprezentanty Martinem Kincem a Karlem Fučíkem, kterým jsme položili 3 nezáludné otázky.

Martin Kinc

  • závodník oddílu SK Radiosport Bílovice nad Svitavou, dvojnásobný juniorský mistr Evropy z roku 2017

Co tě přivedlo k radiovému orientačnímu běhu?
Od 6 do 10 let jsem dělal plavání, ale nebavilo mě trávit víkendy na bazéně, tak jsem hledal nějaký sport v přírodě. Uvažoval jsem o triatlonu, případně o MTBO, pak jsem zjistil, že kousek od mého bydliště je Bílovický oddíl ROB. Přišel jsem se podívat na trénink a už jsem neodešel. 🙂

V jakém formátu probíhají tvé tréninky, jak se dá ROB specificky trénovat?
Moje tréninky se skládají z několika častí- fyzička, mapování, technika a taktika. Fyzičku a mapování získávám účastí na orienťáckých a běžeckých závodech a samostatných výbězích. Dále je důležitá technika, která se dá trénovat pouze na postavených tratích. Taktiku si musím sám vždy dopředu promyslet, připomenout si chyby z minulých závodů a během každého tréninku a závodu získávám nové zkušenosti. Po každém závodě je potřeba vyhodnotit a zapsat si chyby, které jsem na trati udělal a před důležitým závodem si ty chyby připomenout.

Jako junior jsi velkým příslibem ROBu do budoucnosti, jaké máš plány na rok 2018?
Moje plány na rok 2018 je nominovat se na MS v Koreji a případně účasti tam získat individuální medaili nebo alespoň medaili v týmech.

Autor úvodní části:Miroslav Vlach, předseda AROB

Karel Fučík

  • šestinásobný mistr světa z ROB klasiky běhající za O-sport Kroměříž, dosahuje dobrých výsledků i v pěším OB

Jak dlouho se věnuješ ROBu, co tě na něm baví?
ROB dělám už 38 let. Nejvíc mě baví to napětí na startu a na začátku závodu, kdy sbíráte informace a řešíte taktiku, to vše ve vysokém tempu. Ale i později na trati musíte často měnit strategii (pořadí kontrol), kdy se vám zpřesňují informace, a operativně volit postupy (když v podstatě ještě neznáte, kam přesně jdete). Asi se to hůře chápe, ale trochu v menším to řešíte i v OB. Přijde mi, že v OB potřebuji více dát důraz na trpělivost. V ROB musím být víc ve střehu.

V jaké kondici se podle tebe nachází český ROB? Daří se pracovat s mládeží, roste členská základna?
Nazval bych současný stav dlouhodobě stabilizovaný. Zredukoval se počet základen, takže plošné pokrytí republiky se zmenšilo, ale jsou zde cca 4 velké základny (Cheb, Praha, Pardubice a Bílovice n/S), kde se dobře daří pracovat s mládeží.

Doporučil bys širší veřejnosti nějaký závod, na kterém si ROB vyzkoušet? 
Asi bych doporučil ROBácké pětidenní, které letos pořádá Cheb na začátku prázdnin. Napřed se seznámit s principem třeba na sprintu, klidně mimo soutěž s nějakým doprovodem. Pro koho jsou západní Čechy trochu z ruky, tak by mohl zkusit nějaký oblastní závod v okolí. A pokud je zájemce běhavec, tak bych mu doporučil absolvovat závod s nějakým lepším robákem. Myslím, že ti lepší na oblastnáku určitě neodmítnou, i když to bude už závod mimo soutěž, ale pro pochopení o čem ten závod je, to je nejlepší.
.
.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 17. 5. 2024
a svátek má Aneta.