Jak funguje SIAC čip?

od | 11. 5. 2022 | Další, Komentáře, Orientační běh

České závody se na bezkontaktní ražení běhají již několik sezón a mnohdy se setkávám s základní neznalostí. Není nutné znát do detailu, jak co funguje, ale je pár věcí, které je dobré, aby znal i běžný závodník. Pojďme na to!

SIAC = SPORTident Active Card

Hlavní rozdíl oproti ostatním vyráběným čipům je v baterce, kterou čip obsahuje. Baterka znamená výraznější omezení životnosti (dokud se baterka nevybije) a čip tak již není bezúdržbový a tedy skoro nesmrtelný. SIAC umožňuje orazit krabičku bezkontaktně na vzdálenost cca 50 cm, pro obyčejné krabičky nejčastěji používané na OB. U MTBO a LOBu se používají krabičky s větším rozsahem (180 nebo 300 cm). Kromě SIACu musí být na závodě s bezkontaktním ražením nastaveny také krabičky ve speciálním bezkontaktním (beacon) režimu, který je výrazně energeticky náročnější (udává se cca 10x).

Jak to vlastně funguje?

Standardní startovní procedura se na závodech malinko změnila a přibyly nám v koridorech nové typy krabiček. Clear krabička zůstala, ta má funkci pořád stejnou – vyčistit záznamy v čipu před novým závodem. Krabička Check v druhém koridoru kromě ověření, že jsi nevystartoval dřív, zajišťuje také zapnutí SIACu. Zapnutému SIACu cca každé 4 vteřiny zeleně blikne špička. V posledním koridoru se krabička liší dle typu ražení v závodě.

Pokud se razí bezkontaktně, tak je v koridoru krabička SIAC test, které se chová jako obyčejná kontrola v lese, jen neukládá záznam o oražení do SIACu. Může se stát, že ražení nefunguje, v tom případě je potřeba znovu orazit krabičku Check. Zapnutí SIACu se totiž nemusí vždy podařit, proto tam krabička taky je.

Běží-li se závod na kontaktní ražení, je v posledním koridoru krabička SIAC off, která SIAC zase vypne (po tom, co ho Check zapnul) a čip se tak chová jako obyčejný čip, který je potřeba vložit do díry v krabičce. Neplýtvá se tak zbytečně baterka SIACu, když není potřeba. Přes den taky nepoběžíš se zapnutou čelovkou. Bezkontatní ražení by stejně nefungovalo pokud nejsou nastavené na bezkontakt (beacon mode) taky krabičky.

Napadá tě, jak se čip vypne při závodu s bezkontaktním ražením? Oražením cílové krabičky. Pokud doběhneš do cíle a nejseš si jistý jestli jsi orazil, tak stačí nad krabičkou máchnout. Pokud se nic nestane, máš cíl oražený (SAIC je už vypnutý). Rozhodně krabičku neraž kontaktně, tím se ti přepíše cílový čas a prodlouží celkový čas! Proto je důležité na každém závodě projít cílem, hlavně tedy kvůli pořadatelům, aby věděli, že tě nemusí v lese hledat. Čip se totiž automaticky po 20 hodinách od posledního ražení vypne.

Kdyby se ti náhodou stalo, že ti čip přestane fungovat během závodu, tak raž kontroly klasicky kontaktně. Po vybití baterky totiž čip funguje jako klasický kontaktní čip.

Poslední krabička, která se začala na závodech (nejčastěji na shromaždišti) objevovat je SIAC battery test. Tahle krabička slouží k měření stavu baterky v čipu. Jde tak předejít problémům s vybitou baterkou při závodě. Použitá krabička by měla mít displej nahoře, aby byl snadno čitelný výsledek měření. Je vhodné si krabičku občas najít a zjistit, na čem jsi. Výsledek se na displeji ukazuje ve tvaru STAV mezera hodnota napětí, tj. např. OK 307 což značí SIAC je na tom velmi dobře a napětí je 3.07 voltu. Kromě textu odpoví krabička i zvukově. Viz popis třech možných stavů:

  • OK normální zvuk + zobrazení OK = SIAC je dostatečně nabitý.
  • WARN několik pípnutí vysoké frekvence + zobrazení WARN = napětí baterie pod 2.72 voltu. SIAC je skoro vybitý, ale závod by ještě měl vydržet.
  • FAIL žádné pípání + zobrazení FAIL = napětí baterie je pod hodnotou 2.44 voltu a čip funguje pouze jako běžný kontaktní, je třeba baterii vyměnit.

Mimochodem pořadatel má povinnost tuto krabičku pro závodníky připravit a napsat, kde bude. Některé pořádací programy tisknou na lísteček z vyčítání i hodnotu napětí baterky, tak teď už víš, co číslo znamená.

Porovnání krabiček na startu u závodu s kontaktním a bezkontaktním ražením

Jak vyměnit baterku?

Oficiální životnost baterky je 2 roky, ale záleží, jak moc běháš. Výměna baterie je aktuálně možná přes oficiálního prodejce SPORTidentu v ČR, kterým je H.S.H. Sport s.r.o. sídlící v Praze. Formulář k vyplnění zde. Ověřit pouze staří baterky (nikoliv její napětí) je možné na stránkách SPORTidentu, ale ber to s velkou rezervou a neskoč na obchodní trik, věř selskému rozumu nebo se poraď s kamarády. Aktuálně je cena 399 kč včetně všech poplatků.

SPORTident také v oficiálním manuálu doporučuje nenosit SIAC a GPS hodinky na jedné ruce hned u sebe. V případě že máš čip na jednom z prstů a hodinky na zápěstí, tak je to ok.

Trošku zajímavostí pro fajnšmekry

Pomocí volně stažitelného programu Sportident Config + v záložce Config SI-Cards si můžeš nastavit nejen data v čipu (jméno, oddíl, …), ale také způsob, jak bude SIAC reagovat na oražení kontroly (“Edit feedback”) – krátké pípání, pouze blikání.

Potřebuješ k tomu ještě vyčítací krabičku, abys čip propojil s počítačem. Pokud čip pípá, tak není možné razit další kontroly, což může být ve speciálních případech, kdy jsou kontroly velmi blízko (např. micro-o) komplikace. V default nastavení trvá pípání cca 3 vteřiny, více v oficiální dokumentaci.

V ORISu v Nastavení uživatele je možné si změnit jaký čip má Oris nabízet dle typu sportu (OB, LOB, MTBO, TRAIL) a typu použitého ražení. Zde ukázka mého nastavení:

Upozornění: Jsem nadšenec amatér. Jen předávám vlastní zkušenost a nastudované informace. Mým cílem je informovat uživatele o správném fungování a používání jediného u nás oficiálně užívaného systému ražení. Rozhodně nemám za cíl dělat reklamu dotčeným firmám.

Zdroje: https://docs.sportident.com/user-guide/en/introduction.html a https://www.sportident.com/images/PDF/1_si_base_products/1_control-cards/SIAC/SIAC_data_20171006_NEW_en.pdf

Pro O-News.cz připravil Lukáš Cáš Kettner

3 Komentáře

  1. Avatar

    Napětí baterek i datum jejich výroby lze zjistit vyčtením čipu v programu SI-config. Dále je zde údaj “Clear count”, což je počet provedených Clearů (nulování), což by mělo zhruba odpovídat počtu absolvovaných závodů (treninků).
    Pro zajímavost – na oblastním závodě, který jsme letos pořádali, mělo několik závodníků více než 300 “Clearů”, rekordman jich měl 448 (baterky 13.7.2016, 2,89V).
    Já sám mám SIAC od října 2016 (5,5 roku), baterky mají rovněž 2,89 V.

    Odpovědět
  2. Avatar

    Dovolil bych si doplnit upozornění pro závodníky, kteří v závodě s bezkontaktními SI jednotkami používají kontaktní čipy. Pokud by chtěli razit kontrolu zároveň s někým, kdo tam bude se SIAC čipem, tak SI jednotka upřednostní při současném ražení SIAC před kontaktním! Mohlo by se tedy stát, že kontaktní čip pak SI jednotka neobslouží (pro závodníka: SI nepípne). Řešením v takovém případě je kontaktní čip vyndat a znovu se pokusit orazit.
    Další věc je, že závodníci se SIACem si musí hlídat, že kontrolu opravdu orazili, protože SI jednotka zapisuje oražení pouze do čipu, ale už ne do SI (tak jak to dělá při kontaktním ražení, je to kvůli tomu, aby to SI stihla). Takže pokud by došlo ke sporu, nelze ražení SIACu ověřit vyčtením SI, jak to jde u kontaktního čipu. Pravidla jasně říkají, že oražení je věcí závodníka, nikoliv pořadatele, ale třeba se může pořadatel smilovat a provést kontrolu ražení z SI, když bude chybět na lístku a závodník se dušuje, že tam byl. U SIACu (v bezkontaktním módu) je to zbytečné.

    Odpovědět
  3. Avatar

    Nesetkali jste se někdo s tím, že by zapnutý bezkontaktní čip rušil buzolu, jsou-li na jedné ruce?

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 13. 5. 2024
a svátek má Servác.