Jabloneček zve na orienťák s nostalgickým nádechem

od | 11. 4. 2016 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Jablonec / Gablonz, dnes Jabloneček je zaniklá obec v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Ralsko. Dnes místo duchů ukryté v údolí Mukařovského potoka uprostřed lesů, na české poměry daleko od civilizace, byla dříve jedna z největších obcí v okolí. Jablonec měl v roce 1921 sečtených 105 domů a 432 obyvatel – z tohoto počtu bylo 25 Čechů, 406 Němců a jeden obyvatel byl jiné, nezjišťované národnosti. V místě byla česká i německá škola, kostel, farní úřad i četnická stanice. I díky všudy přítomným pozůstatkům bývalých obydlí, ovocným stromům v místních lesích a dalším indiciím, které nám připomínají časy dávno minulé má toto místo nezaměnitelný genius loci. Následující víkend Jabloneček přivítá orienťáky z okolí i z celé republiky. Toto mysteriózní místo totiž hostí oblastní závod Ještědské oblasti a druhý závod Českého poháru štafet pod taktovkou OOB Turnov.

Jablonecek_naves_hostinec_1934-porovnani-s_2015

Hostinec na návsi v Jablonečku v roce 1934 a nyní. (Foto: převzato z portálu zanikleralsko.cz)

Po skončení 2. světové války v roce 1945 byla obec začleněna do vojenského výcvikového prostoru Ralsko a z větší části srovnána se zemí. Dominanta obce – kostel Narození Pany Marie, který stál ve stráni naproti České škole, byl armádou odstřelen a dnes z kostela zbyly jen trosky. Poslední bohoslužba se zde konala právě na den zasvěcení kostela (8. září 1947). Nyní lze jen těžko hledat, kde kostel stával, zbytky po jeho základech a opěrných zdech již dávno přijal za své okolní les.

Právě zbytky kostela detailněji prozkoumá na 750 orienťáků, kteří do Jablonečku míří o víkendu 16. dubna 2016 na oblastní závod Ještědské oblasti. Závodníky čeká klasická trať v mírně zvlněném rovinatém lese, kde jsou rozptýlené hustníky a pozůstatky po vojenské činnosti. Více než na vyjímečnost terénu, ale Jabloneček láká na vyjímečnost historickou. Neváhejte si prohlédnout zbytky této bývalé vsi a představit si, jak to asi vypadalo, když zde před 70 lety panoval čilý ruch a vesnický život.

Oslava velikonoc roku 1934. Po 82 letech se sem dav lidí vrátí, tentokrát bude ale proudit na start a z cíle sobotního závodu JO pořádaného OOB Turnov. (Foto: převzato z portálu zanikleralsko.cz)

Oslava velikonoc roku 1934. Po 82 letech se sem dav lidí vrátí, tentokrát bude ale proudit na start a z cíle sobotního závodu JO pořádaného OOB Turnov. (Foto: převzato z portálu zanikleralsko.cz)

Až se budete blížit na shromaždiště víkendových závodů, potkáte budovy už pouze tři – přeživší ruiny české a německé školy a obydlí jediného současného obyvatele. Za to Vás ale v místě dřívějších usedlostí a polností oslní čtyři veliké areály nejvýkonější sluneční elektrárny v ČR. Alespoň jedno nej si tedy Jabloneček drží, ikdyž srdce orienťáka při tomto pohledu na aktuální podobu tohoto místa zrovna neplesá.
Polovina mapy, víš, nezbyla nám celá..

Lesy v okolí Jablonečku nehostí ale vrcholový orienťák poprvé. Stejnojmenná mapa hostila v roce 2014 dvojzávod Českého poháru a Žebříčků A a B-Čechy, kam se sjelo na 1600 závodníků. Těm se závody vryly do paměti jako ty, kam dorazilo nejvíce lidí, kde nejvíc z celé sezóny pršelo, spíše tedy by se dalo říct – “lilo jako z konve”, kde to v lese v prudkých svazích nejvíce klouzalo a kde bylo nejvíce ToiToiek. Právě na torzu mapy z tohoto pohárové klání se poběží oblastní závod. Na torzu proto, že hned po zmiňovaných závodech se veliká část mapy uzavřela výstavbou nové obory pro divoká prasata. O tom, proč prasata potřebují ten nejzajímavější a nejčlenitější kus terénu, můžeme tedy jenom spelukovat, ale zřejmě jsou to fajšmekři.

Pro štafety pořadatelé chystají nový terén severně od Jablonečku, který ovšem svým charakterem bude velmi podobný – na pohled pěkný les, kde se střídají borovicové pasáže s borůvčím, rozptýlené smrkové hustníčky či prudké bukové svahy přikryté listím. V závěrečném pytlíku pořadatelé slibují i trochu toho podrostu a těšit se máme i na hojný porost janovce.

Ať už budou ale víkendové závody jakékoli, nejvíce lidí tam nejspíše nebude, tak snad ani nebude nejvíce pršet.

 

Kde hledat favority?

Mezi ženami loni dominovaly štafety SK Žabovřesky Brno, mnohde nebylo překvapením, když stupně vítězů obsadily pouze štafety z jednoho klubu, a i letos budou patřit všechny brněnské štafety k favoritkým. Zatopit by jim určitě chtěly také štafety Pardubic, OK99 Hradec Králové, Pragy Praha či “domácí” štafeta OOB Turnov.

V mužích sice není postavení “Žabin” tak dominantní, nicméně mezi favority na podiové umístění s nimi musíme počítat, už jen proto, že po vítězství v prvním kole vedou celkové hodnocení ČPŠ. Největšími soupeři by jim měly být štafety Pragy Praha, OK99 Hradec Králové, OK Lokomotiva Pardubice, SC Jičín a pořádající OOB Turnov.

V dorostenkách první klání v Michnovce ovládly děvčata z hradecké Slávie. Tato štafeta bude určitě také patřit k velkým favoritům, šlapat na paty holkám budou především děvčata z Pardubic Pragy Praha, Rychnova nad Kněžnou, OK99 Hradec Králové či Prostějova.

Poslední kategorií, kde se bojuje o pohárové body je kategorie dorostenců. Tam první letošní kolo v hradeckých rovinách ovládla domácí štafeta OK99. Pole favoritů je v této početné kategorii ale poměrně široké, na medaili by měly aspirovat štafety Luhačovic, SK Prostějov, Slavie Hradec Králové, Pardubic či brněnských Žabovřesk.

 

Stránky závodu: http://cps2016.tur.cz

0 komentářů

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.