Inov-8 Trailtour 2020 jako náhrada orienťácké sezóny

od | 27. 10. 2020 | Orientační běh, Reportáže

Další rok Trailtour je u konce, a tak je na čase shrnout dění v letošním ročníku této unikátní soutěže. Organizátoři letos zavedli novinku, kterou bylo rozdělení soutěže mezi Českou republiku a Slovensko. Celkem bylo připraveno 50 (CZ) a 30 (SK) etap, z nichž jedna byla společná a vedla po hranicích. V tomto článku se budeme věnovat shrnutí české Trailtour.

Etapy byly letos opravdu různorodé a jejich délka se pohybovala v rozpětí od 220 m do 36 km. Také rozložení etap po republice bylo rovnoměrné, a tak umožňovalo férový souboj, nezávisle na bydlišti jednotlivých závodníků. Oficiální stránky uvádí, že celková délka všech etap byla 521 km a celkové převýšení přes 17 000 m. Závodit se mohlo začít s úderem půlnoci 1. května, a konec soutěže byl 20. října. V kombinaci s velmi omezenou OB sezónou sliboval tento ročník kvalitní orienťácké zastoupení. Čas byl tradičně měřen podle segmentů v aplikaci Strava a pro dobrý výsledek byla rozhodující nejen rychlost, ale i bezchybné proběhnutí trasy, tedy kvalitní mapová příprava, či navigace. Trasy vedly až na výjimky po cestách s turistickým značením.

Soutěže se zúčastnilo celkem 1109 závodníků, kteří úspěšně dokončili alespoň jednu etapu. 25 a více etap zaběhlo 90 závodníků a 26 z nich zvládlo oběhnout všechny etapy letošního ročníku. Bodovací systém byl lehce pozměněn oproti loňskému ročníku a to tak, že průměrný čas prvních tří v etapě odpovídal 150 bodům a čas 2,5x delší byl za 0 bodů. Ženská a mužská kategorie měla každá vlastní bodování. Po loňském úspěchu byla opět možnost závodit za klub, body klubu se počítaly jako prostý součet bodů závodníků z daného klubu. Kromě výkonnosti a počtu odběhnutých etap jednotlivců také velmi záleželo i na počtu závodníků v klubu.

Přehled etap Trailtour 2020 CZ

V mužích si vítězství odnáší Miloš Nykodým, po naprosto bezkonkurenčních výkonech na většině etap, s průměrem 150,81 b, a celkovými 7 540,57 body. Miloš si také vybojoval 25 individuálních vítězství na etapách, tzv. korunek. O druhé místo byl až do poslední chvíle velký souboj, který nakonec vyhrál, a tudíž obhájil loňské druhé místo, Jakub Glonek. Průměr 146,33 b, celkový počet 7 316,44 b a 12 korunek si tedy připsal Kuba. Třetí místo zbylo po heroickém výkonu v posledních týdnech na Jana Schulhofa běhajícího pod pseudonymem . Bježíš ., jeho průměr byl 145,58 b a celkové body 7 278,88. Korunky si odnáší sice jen ze tří etap, ale nutno podotknout, že žádná z nich nebyla kratší než 20 km. Na dalších místech se umístili: 4. Osvald Kozák, 5. Krystian Zahraj, 6. Petr Horvát, 7. Tomáš Rusý, 8. Jan Bořil, 9. Radovan Čech, 10. Adam Viktorin. Prvních 12 mužů dokončilo všech 50 etap.

Etapa #39 – Jeseníky / Ovčárna

V ženách se na prvním místě prosadila Natalia Hiklová, která skončila s průměrem 147,14 b, celkově s 7 357,23 body a 12 vyhranými etapami. O druhé místo byl stejně jako u mužů souboj až do posledních dní soutěže, který nakonec zřejmě rozhodla taktika, jaké etapy si nechat na závěr v kombinaci s brzkým příchodem zimního počasí v horách. Druhá tedy skončila Petra Vavříková, průměr 145,85 b a celkově 7 279,15 b, která vyhrála 3 etapy, především však její poslední. Třetí místo si po neuvěřitelném boji se sněhem na Králickém Sněžníku odnáší Veronika Siebeltová, její průměr byl 144,07 b a celkově nasbírala 7203,66 bodů, taktéž vyhrála 3 etapy. Mimo stupně vítězů skončily: 4. Zdenka Kozáková, 5. Romana Lojková, 6. Adéla Chromá, 7. Petra Grycová, 8. Zuzka Hendrychová, 9. Zuzana Drábková a 10. Gabriela Hiršová. Všechny etapy dokončilo 8 žen z TOP10.

Etapa #01 – Středohoří / Oparno

Asi nejzajímavější souboj již tradičně nabídla kategorie klubů. Zde se na prvním místě umístil oddíl SK Žabovřesky Brno, který si oproti loňskému roku vyzkoušel pozici v souboji, do kterého šel z prvního místa. Žabiny nasbíraly dohromady 161 770,35 bodů a body pro ně sbíralo 94 závodníků, z nichž zhruba polovina zaběhla alespoň 10 etap, 5 závodníků dokončilo všechny etapy. Druhé místo získala po opravdu respektuhodném boji v posledním měsíci KOS Tesla Brno, jejích 96 závodníků nasbíralo dohromady 148 212,89 bodů. 34 borců mělo za sebou alespoň 10 etap a 9 závodníků dokončilo všechny etapy. Pro třetí místo si doběhla OK Kamenice, kde bojovalo 60 závodníků a celkově nasbírali 91 911,93 bodů. 28 závodníků dalo alespoň 10 etap a 4 z nich pak etapy všechny. Velkou bednu doplňují: 4. OOB TJ Turnov, 5. Tréninkový orgáč a 6. K.O.B. Choceň.

Celkové výsledky jednotlivců i klubů lze najít na oficiálním webu Trailtour 2020.

Etapa #06 – Krkonoše / Horní Mísečky

Pořadatel VAVRYS CZ si opět připravil ceny pro nejúspěšnější. V týmové soutěži se na stupních vítězů rozděluje celkem 20 párů běžecké obuvi Inov-8 TRAILROC 280 a v případě prvního a druhého místa také 2x Polar Vantage M. Jednotlivci na bedně si získají každý jeden pár Inov-8 TRAILROC 280, dále Polar Vantage M / Grit X, 1. a 2. místo navíc získá víkendový vstup na Inov-8 TRAIL RUNNING FESTIVAL a vítězové ještě bundu STORMSHELL. Za každou vyhranou etapu také závodník získává poukaz v hodnotě 250 Kč do e-shopu www.vavrys.cz.

Každý závodník se navíc účastní tomboly v každé z etap, kterou absolvoval. Na všech etapách lze vyhrát boty Inov-8 TRAILROC 280, Inov-8 WRAG a Inov-8 čelenku. Průběh soutěže byl také okořeněn vloženou fotosoutěží s názvem #chcinovypolar, kde závodníci sdíleli, jakým způsobem se navigují na jednotlivých etapách. Vítězem byl vyhlášen Tomáš Rusý a odnesl si hodinky Polar Vantage M. Poslední cena, kterou si pořadatel přichystal je symbolická dřevěná upomínka pro všechny, kteří dokončili všechny etapy.

Týden po konci soutěže zveřejnila facebooková stránka Inov-8 czech & slovakia mapu z II. vojenského mapování s umístěnými body a částečně viditelnými trasami. Že by lákadlo na Trailtour 2021? Nezbývá než si počkat na další podrobnosti, ale my už teď víme, že příští ročník přinese nové trailové zážitky. …po první etapě pochopíš…

Pravděpodobná podoba Trailtour 2021

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.