Deníček z O-Ringenu: Den 3.

od | 27. 7. 2022 | Cestování za OB, OB ve světě, Orientační běh

Volný den na O-Ringenu, to není jen regenerace, výlet po okolí nebo grilovačka s kamarády, nabízí toho mnohem víc. Pojďme se podívat, co si pro nás pořadatelé dnes připravili.

Já trávím den na Global Developement Conference, celodenním semináři s možností různých workshopů. Účastníci přijeli z různých koutů světa a různě rozvinutých orienťáckých oblastí (např. Egypt, Severní Makedonie, Japonsko atd.). Ač by se mohlo zdát, že jde o “bafuňařinu”, program je vcelku zajímavý. Dozvěděli jsme se třeba o mapování škol v Brazílii, orienťáku v Thajsku, detailech knock-out sprintu nebo o tom, jak “areály pevných kontrol” převést do celosvětového měřítka. To byla jen taková vsuvka na začátek dnešního článku…

To tu ještě (asi) nebylo – orienťák v nákupním centru Ikea! Několik stovek běžců si mohlo vyzkoušet orienťák přímo mezi vystaveným nábytkem, vzorovými kuchyněmi a dalším sortimentem. Kontroly byly připevněny na “orienťáckých” kbelících a občas byla výzva je najít. “Mám hledat za gaučem, u zrcadla nebo bude kontrola schovaná u téhle skříňky,” přesně takové myšlenky se závodníkům honily hlavou. “Běžel jsem po cestě, ale při výběhu od kancelářských stolů do showroomu dětských pokojů jsem to chtěl vzít přes gauče, ale skončil jsem v postelích,” vyprávěl po doběhu český závodník Josef Nagy, který postup raději nakonec odvisel za Jeronýmem Kamenickým, který sice běžel na jinou kontrolu, ale to v té situaci asi nevadilo. I takové příběhy nabízel IKEA race.

Nevíš kde je kontrola? Dej si chill v posteli…
Mapa IKEA race

Odpoledne na fotbalovém studionu Stendenternas patřilo elitnímu sprintu, kde se představili jak junioři, tak dospělí. Diváckou podívanou doplnil také televizní přenos a GPS analýzy vysílané online i na velkoplošných obrazovkách v aréně. V hlavní kategorii vyhráli Eline Gemperle a Emil Svensk. Eliška Sieglová a Daniel Vandas brali 24., resp. 28. místo. To v juniorkách se 4. místo povedlo urvat Markétě Mulíčkové, 3. mezi dorostenkami byla Ema Černá!

Věděli jste, že i na O-Ringenu je česká pořadatelská stopa?

Letošním pořadatelem je totiž OK Linné a jeho členové tvoří velkou část dobrovolnického týmu – mezi nimi také Miloš Nykodým, Ondřej Hlaváč a Vojtěch Kettner. Na starosti mají roznos, hlídání a sběr kontrol. “Kontrol je v lese opravdu hodně, jsem v jedné z asi 13 roznašečských skupin. Jsme navíc rozděleni na ranní a odpolední směnu. Ráno máme sraz už kolem páté hodiny, rozneseme kontroly, pak je procházíme a hlídáme. Naštěstí jsem zatím byl jen v opolední skupině… ale i ranní směna mě brzy čeká,” přibližuje denní režim Ondra Hlaváč a dodává, že krom jiného s sebou vždy mají pro případ nouze lékárničku.

Zdraví závodníků neberou pořadatelé na lehkou váhu, na každém startu je krabička první pomoci a přenosný defibrilátor. Na druhou stranu by zdravotnický servis v cíli pro 17 tisíc závodníků mohl být o něco větší.

Ukázka části trati elitního sprintu v Uppsale

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.