Dan “Chlebák” Šafka soutěžil v “Kde domov můj?”!

od | 5. 4. 2024 | Co dělají mimo les

Včera v podvečer byl na prvním programu České televize odvysílán další díl soutěže Kde domov můj?, ve které jsou třem soutěžícím pokládány různé otázky o Česku a Evropě. A tohoto dílu se zúčastnil také kamenický orienťák Dan Šafka, známý pod přezdívkou Chlebák. A jak si vedl?

Pokud jste díl ještě neviděli, tak ho můžete zhlédnout zde.

Dan Šafka alias Chlebák v soutěži “Kde domov můj?”, první zleva (Foto: Reprofoto Česká televize)

Chlebáka jsme se zeptali na několik věcí související s touto soutěží:

Jak jsi se k tomuto dostal? “Odjakživa mě hodně bavilo sledovat AZ Kvíz. Impulsy pro odeslání přihlášky do televizní soutěže byly dva: Doslechl jsem se o veleúspěšném vystupování dvou českých orienťáků v AZ Kvízu a v posledních letech jsem býval poměrně úspěšný na různých kvízech v Česku. Kromě přihlášky do AZ Kvízu jsem poslal přihlášku i do Kde domov můj? Z Kde domov můj se ozvali po roce a půl, AZ Kvíz prý trvá déle.”

Kdy se tento díl natáčel? “Datum natáčení mi bylo určeno magické datum 2. 2. 2024, shodou okolností 6 dní po letošním Opět na Kozla a setkání s prezidentem Pavlem. Neměl jsem tedy čas se nervovat dopředu. Ráno nervozita dorazila: Jak se představím, a kam diváky pozvu? Chtěl jsem nějak nenápadně zmínit nejen orienťák, ale třeba i knihu Citlivý člověk.”

Kde se natáčelo? “Natáčelo se v budově České televize na Kavčích Horách, takže jsem vstupoval vrátnicí z Arabely a vzpomněl jsem si i na začátek seriálu Most. Mimochodem, točilo se ve stejném studiu jako Pošta pro tebe v Mostě. Proto jsme museli čekat dva měsíce na vysílání: Během dvou dnů se natočí díly na několik měsíců dopředu a pak se studio přebuduje na něco jiného.”


Danovými soupeři byli dva muži, Mafi a Pavel. V prvním kole bylo 8 otázek, u každé byly 4 možnosti, z nichž jedna byla správná. Ten, kdo klikl jako první, když byla celá otázka přečtená, měl možnost na otázku odpovědět. Pokud byla odpověď správná, získal dotyčný 5 bodů, v případě špatné odpovědi dává 5 bodů soupeřům. Chlebák se jako první přihlásil až na třetí otázku, poté se však přihlásil ještě třikrát a první kolo tak opanoval se ziskem 20 bodů. V prvním kole naopak skončil Mafi, který získal pouze 5 bodů. Ve druhém kole bylo celkem 12 otázek na různá témata, z čehož 4 byly za 5 bodů, 4 byly za 10 bodů a 4 za 15 bodů. Zároveň byla možnost jedno téma podstrčit protivníkovi, a pokud na otázku neodpověděl dobře, tak soutěžící, který otázku podstrčil, získal počet bodů, který byl za danou otázku. V tomto kole již nebyly žádné možnosti, jednalo se tak o otevřené otázky. A i toto kolo Chlebák ovládl, když získal 55 bodů, zatímco jeho soupeř Pavel pouze 30 bodů.

Chlebák se tak dostal do třetího finálového kola, kde bylo možné získat zajímavou finanční částku. V tomto kole se zodpovídalo na otázky spojené s regionem, který byl na mapě, a se vzrůstající obtížností bylo možné získat vyšší částku za správnou odpověď. Celkem těchto otázek bylo 5, nejnižší odměna byla 1000 Kč, nejvyšší pak 10 000 Kč. Chlebák správně odpověděl na otázky za 1000 Kč a 2000 Kč, načež 2 další otázky nevěděl. U poslední otázky na Mostecku bylo vidět, že chvíli váhá, a poté trochu nejistě volí Bílinu, což byla správná odpověď, čímž si přišel celkem na 13 000 Kč. Na závěr mu pak byla nabídnuta varianta “Dvakrát víc nebo nic”, kdy si buďto mohl dosud získanou částku převzít, anebo zariskovat a zkusit ještě jednu otázku, kdy za její správné zodpovězení mohl získat dvojnásobnou částku, v případě špatného zodpovězení by naopak nezískal žádnou částku. Chlebák se rozhodl, že si částku nechá, ovšem zkusil danou otázku mimo soutěž. Byla možnost zvolit si českou nebo evropskou otázku, Chlebák si zvolil českou otázku. A i na mimosoutěžní otázku věděl Chlebák správnou odpověď, což se moc často nestává.

Chlebák ve finálovém kole soutěže (Foto: Reprofoto Česká televize)

Chlebáka jsme se poté zeptali, jaké měl dojmy:

Jak jsi si v soutěži věřil? “Ze zhlédnutých dílů jsem věděl, že je potřeba velká dávka štěstí, ale i kliknout ve správnou chvíli. Před samotným natáčením proběhlo zkušební kolo, jehož účelem bylo vyzkoušet si klikání. V tom jsme s panem Mafim oba klikli 4 otázky a pan Pavel žádnou. Také v prvním kole u druhé otázky (Jedna ruka netleská) pan Mafi klikl o něco rychleji. Mimochodem pan Mafi je přezdívka a klidně jsem tam mohl být jako Chlebák. Tak přístě.

A jak ti pomohl v téhle soutěži orienťák? “Nejvíce při závěrečné otázce “Dvakrát víc nebo nic”. Sleduju totiž na Stravě hodně orienťáků napříč republikou, a taky jednoho z Hluboček. Konečně se ty hodiny na Stravě k něčemu hodí. K orientačnímu běhu mě přivedla moje celoživotní vášeň pro mapy. Když Mapy.cz vydaly 1. 4. 2017 aprílovou mapu, bavil jsem se projížděním celé republiky a hádáním toho, jaká města se skrývají pod srandanázvy. Mimochodem, pouhých 5 kilometrů na sever od Bíliny se nachází elektrárna Ledvice. Já mám rád elektrárny 😀

A jak dlouho natáčení vlastně trvalo? “Před kamerami a s panem Hámou jsme nebyli o moc déle než v televizi. Vystřihly se pouze dvě věci: Zkrátili můj výbuch smíchu po odpovědi z Mostu a moje představení v prvním kole. Soustředil jsem se, abych po “jsem z rozhraní okresů Praha-východ a Benešov (#behejkatastry)” řekl správně název našeho pivovaru. Aleš Háma měl přerušil, protože název firmy se nesmí říkat. V edruhém pokusu jsem z pivovaru zval si zaběhat do našich krásných lesů (#opetnakozla). Zapomněl jsem na slůvko orientační (běh), a aspoň jsem svoje představování ukončil u Sázavy, čímž jsem zavzpomínal na loňský Opět na Kozla s Jáchymem Topolem.”

A jak jsi naložil s výhrou? “Navštívil jsem fanshop České televize, kde jsem si koupil například zlatého bludištáka. A udělal jsem si výlet do Bíliny.


1 komentář

  1. Avatar

    Chlebák jede, Chlebi celebrita! Gratulace!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 16. 5. 2024
a svátek má Přemysl.