ČP sprint Javorník: Stavitelův rozbor H21E

od | 22. 5. 2017 | Reportáže, Závody

V sobotu dopoledne byl na programu závod ve sprintu, který je součástí Českého poháru. V hlavních kategoriích mužů a žen to byl navíc i závod WRE. Nejlepší závodníci běželi s GPSkou, a tak máme podklad pro rozbor sprintových postupů, resp. ukázek toho, kde se lámal chleba. 

H21: Velmi těsný souboj Krále a Petržely

Pár rychlých, nepříliš náročných postupů na úvod mělo prověřit, jak jsou závodníci schopní běžet na relativně krátkých postupech rychle a u toho zároveň chystat delší postup na pátou kontrolu. Hned na postupu na jedničku trošku zaspal Kubát, který ztratil 4 vteřiny, ostatní závodníci s GPSkou běželi o vteřinu až 4 rychleji.

Dvojka byla jednoduchou volbou levá-pravá. Analýza variant ukazuje, že obě možnosti byly rovnocenné. Byť levá byla v konečném důsledku trošku rychlejší, protože ti, kteří ji realizovali, pokračovali ze dvojky dál ve směru běhu.

Trojka byla velmi jednoduchá spojovačka. Ale i na ní se objevily poměrně velké ztráty. Na nejrychlejší mezičas trojice Krále, Valeše a Semíka (0:13) ztratil Rollier 7 vteřin. Následující čtvrtá kontrola opět levá-pravá. Levá varianta byla o 3 vteřiny rychlejší  než pravá.

První delší postup na pátou kontrolu byl pokus o nějakou komplexnější volbu. Snahou bylo, aby se na špatné volbě ztrácelo max 5-10 vteřin, což se povedlo. Nejrychleji šli volbu Král (zleva kina a pak kolem potoka) a Mrázek (úplně zprava). Pouhou vteřinu ale ztratili Petržela (zprava kina, kolem potoka), Nykodým a Hubáček (oba zprava).

Šestka  byla nakonec jednoznačně nejrychlejší zprava hlavním vchodem do školky. Levou variantu zkusili pouze Glonek a Dlabaja a znamenalo to pro ně ztrátu 12, resp. 17 vteřin. Sedmička pak byla jednoduchou propojkou na další volbu.

Ona další volba nabízela více variant. Závodníci nakonec zvládli zrealizovat úctyhodných 6 variant, které se více či méně lišily. Vítězně z postupu vyšel Petržela (přes plot a pak mírně zprava), dvě vteřiny ztratil Vojta Král (přes plot a mírně zleva). O další vteřinu zpět skončil Jonáš Hubáček. Jeho postup zprava od kontroly a pak středem byl překvapivě rychlý. Na postupu ztratil Honza Mrázek, který si chtěl jít přes plot, ale na poslední chvíli znejistil, jestli je překonatelný, a tak šel raději přes branku (+0:14).

Následoval hned další postup s dlouhou volbou. A pokračoval i těsný souboj Král-Petržela. Vojta zvolil jednu z kratších variant obíhaček a s průměrem 3:15 min/km proběhl opačným směrem divácký průběh a pokračoval skrz zahradu základní umělecké školy. V závěru postupu oběhl hustník po pěšině. Honza Petržela šel mírně delší variantu, zato však tempem o 2 sec/km rychleji. Výsledkem byla dvouvteřinová ztráta na Krále. Podobně jako Petržela, ale s druhou části postupu zprava, šel Brlica. Postup nebyl výrazně delší, jenže překonával 4 vrstevnice a v součtu znamenal ztrátu 18 vteřin. Volbu, kterou stavitel považoval za nejrychlejší, šel jen David Procházka, na Krále však ztratil 23 vteřin. Zajímavou volbu pod zámkem vyzkoušel Zimmermann, který ale ztratil ještě o dalších 6 vteřin víc než Procházka.

Desítka byla jednoduchou volbou rovně přes hustník nebo dokola po pěšině. Obě varianty byly dost vyrovnané, na “obíhačce” ztratil Nykodým vteřinu na Petrželu. Král ztratil vteřiny 3, protože na začátku oběhl hustník, ale pak realizoval postup zleva. Docela velkou chybu udělal Wolowczyk, který si nevšiml ideálního průchodu a obíhal dost zleva. To znamenalo ztrátu 16 vteřin.

Postup 11 a 12 byly ryze transportní. Po diváckém průběhu následovala mikrovolba zleva/zprava hřiště, případně zleva hřiště, ale pravým průchodem. S postupem se nejrychleji popasoval Král. Minář a Petržela šli středovou variantu, na Vojtu ztratili 4, resp. 5 vteřin. Úplně zprava šel nejrychleji Mušinský (ztráta 9 vteřin)

Čtrnáctá kontrola byla zase jedna z těch, kde byla téměř vyrovnaná volba zleva i zprava. Bylo potřeba hlavně rychle běžet, případně pajdat Židovskými schody. To byla ta chvíle, kdy závodníci pochopili název mapy… Pravá varianta byla nakonec o chlup rychlejší. Kubelka (0:49) ji šel o 3 vteřiny rychleji než levou Petržela.

Následující “jednoduchý” postup na 15ku byl nakonec taky poměrně rozdílový. Nejrychleji se s kopcem popasoval Rollier (0:16), Král ztratil 5 vteřin. Šestnáctka byla další ryze transportní postup.

17. kontrola byla nakonec záludnější, než se zdálo. Nejrychlejší variantu zleva běžel Král za 34 vteřin. Jonáš Hubáček se zkutálel ze schodů nejrychleji za 45 vteřin (+11). Variantu po pěšině nad 15. kontrolou zkusil Minář se ztrátou 6 vteřin na Krále.

Další (18.) kontrolu šli všichni zleva. Devatenáctou kontrolu (opět levá/pravá) šel nejrychleji zprava Král (Petržela +2sec). Velkou chybu na odběhu udělal Mudrák (+38 sec). Chybovali i Kubelka nebo Hubáček, kteří ještě zkontrolovali cizí kontrolu. Petržela stále vede – o jednu vteřinu.

Poslední volba závodu na 20. kontrolu rozhoduje. Král ji prolítává středem nejrychleji v čase 0:27. Pravou variantu jde nejlépe Valeš (+4 sec), levou Glonek (+8sec). Ale překvapivě ztrácí na přímé variantě Petržela (+5sec), címž se Král dostává do vedení o 2 vteřiny.

V závěrečných dvou kontrolách, které byly hlavně doběhem do cíle, sice Petržela stáhne ještě vteřinu, ale na vítězství mu to už nedá.

MÍSTO
JMÉNO
REG. ČÍSLO
LICENCE
KLUB
ČAS
ZTRÁTA
1. Král Vojtěch SSU8841 E SK Severka Šumperk 12:39
2. Petržela Jan PHK9200 E OK 99 Hradec Králové 12:42 + 0:03
3. Nykodým Miloš ZBM9005 E SK Žabovřesky Brno 12:59 + 0:20
4. Kubát Pavel PHK9101 E OK 99 Hradec Králové 13:30 + 0:51
5. Minář Marek ASU9444 R Magnus Orienteering 13:32 + 0:53
6. Semík Ondřej KAM9401 E OK Kamenice 13:40 + 1:01

Informační rozcestník

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.