ČP Rusava long – Pohled do dámské elity

od | 13. 9. 2022 | Analýzy, Orientační běh, Závody

Minulou sobotu proběhl letošní druhý celostátní závod na klasické trati. V lesích mezi obcí Rusava a hradem Lukov zápolilo necelých tisíc závodníků. 29 nejlepších žen vyrazilo na trať dámské elity, aby se porovnaly a zjistily stav své formy na nadcházející Mistrovství ČR na klasice. Pojďme si ukázat, která místa rozhodovala o pořadí nejen na stupních vítězů, ale i v celé první desítce výsledkové listiny.

A právě pohledem do výsledkové listiny začneme. Jak můžete vidět níže, vyhrála Denisa Kosová (OK 99 Hradec Králové) o více než 3 minuty před druhou Vendulou Horčičkovou (OOB TJ Slovan Luhačovice). O třetí místo pak byl těsný souboj mezi Eliškou Sieglovou a Adélou Finstrlovou.

Holky z bedny – Denča, Vendula a Eliška zároveň pro O-news.cz okomentovaly některé volby postupů a přinesly další postřehy ze svého závodu. Děkujeme!

MÍSTOJMÉNOREG. ČÍSLOLICENCEKLUBČASZTRÁTAPŘEDB. BODY
1.Kosová DenisaPHK9150OK 99 Hradec Králové78:5010733
2.Horčičková VendulaLCE9353OOB TJ Slovan Luhačovice82:15+ 3:2510304
3.Sieglová EliškaPGP9954SK Praga85:13+ 6:239931
4.Finstrlová AdélaZBM9153SK Brno Žabovřesky85:29+ 6:399897
5.Kettner KarolínaSHK9251OK Slavia Hradec Králové86:16+ 7:269799
6.Peterová JanaLPU0057OK Lokomotiva Pardubice87:03+ 8:139700
7.Matějková BarboraTUR0156OOB TJ Turnov87:36+ 8:469631
8.Kozáková ZdenkaTBM7952KOS TJ Tesla Brno88:15+ 9:259549
9.Jirčáková MartinaLCE8951OOB TJ Slovan Luhačovice88:24+ 9:349530
10.Sokolářová ŠárkaTUR9999OOB TJ Turnov91:22+ 12:329157
W21E 9.31 km, 495 m, 20 kontrol, Rank. koef.: 1.06, KS koef.: 0, PB: 9738

Na úvod čekal ženy kratší postup do světle zeleného hustníku. Šlo jen o to si pohlídat přeskočení melioračky a trefit správné výškově údolíčko. Cesta okolo měla být zbytečným lákadlem. Je taky vidět, že nejrychlejší ženy šly postup rovně, na cestě se spíš ztrácelo. Výjimkou byla Denisa Kosová, která na cestu vystoupala a pak do jisté dohledávky.

Po krátkém transportním postupu následovala první volba. Na odběhnutí (téměř) kolmo nahoru na cestu jsem nikoho nenalákal. Holky raději dál traverzovaly svahem a pak vyběhly na hřbítek. Z tama buď mohly jít terénem, nebo to oprášit po cestě. Na postupu ztratila jedna z favoritek Kája Kettner, která zkusila ušetřit výškové metry, ale obíhání kopce se ukázalo jako pomalé.

Po krátkém přeběhnutí hřbítku a dohledání čtvrté kontroly by spíš kratší postup přes hustníky. Tady se měla tentokrát nabízet obíhačka zprava jako výhodná skluzná varianta. To potvrdila i Martina Jirčáková, druhé nejrychlejší Adéle Indrákové ale na postupu nadělila jen 2 vteřinky. Víc než minutu ztratila na postupu Denisa Kosová, která udělala chybu v dohledávce, o něco víc ztratila i Šárka Sokolářová, která šla celý postup hustníkem. Podobně ztratila i Vendula Horčičková, která svou minutovou ztrátu nabrala částečně při realizaci postupu, částečně v dohledávce.

Desetiminutový postup na šestku byl jedním z těch, které promluvily do výsledků nejvíce. Jak je vidět i na obrázku níže, jasně nejrychlejší variantu zvolila zleva Denča Kosová. Naopak výrazně ztratilo do té doby vedoucí Adélka Finstrlová (postup zprava, který byl skoro o kilometr delší). Stejně jako Ádi se červené okénko v ORISu rozsvítilo i Káji Kettner – ta šla úvod stejně jako Zdenča Kozáková, v závěru ale přešla na postup Venduly Horčičkové, ale ještě s chybkou v dohledávce. Velmi podobný osud potkal i další favoritku Janču Peterovou.
Denisa Kosová:”Na šestku jsem zvolila levou variantu, protože mi přišla dobře běhatelná – celá po cestě s velmi jednoduchým příběhem až ke kontrole

Po dvou krátkých postupech a občerstvení se následoval postup převážně z kopce na devítku. Věřil jsem, že někomu z holek nabídnu i pravou variantu, ale zjevně to nebylo tolik lákavé. Všechny dámy se vydaly doleva na asfalt s tím, že se rozdělily až na závěr. Jak vidno, bylo úplně jedno, jestli běžely zleva bílým lesem a hustníkem, nebo zprava po cestě a pak bílým lesem dolů. Na pravé variantě bylo důležité včas odbočit z cesty, jinak to znamenalo ztrátu (Bára Matějková + 1:35).

Hned následující postup znamenal kus cesty zpět stejnou stopou (to se nepovedlo). Bára Matějková po chybě na předchozí kontrolu vzala pravou cestovku, což sice znamenalo další 4 vrstevnice navíc, ale ztrátu jen 15 vteřin na Denču. Daleko víc (+46”) ztratila Janča Peterová, která dle GPSky daleko víc rubala hustník.
Denisa Kosová:”Ten kdo šel na K9 skrz husníkem měl výhodu, když šel hustníkem i na K10. Už jej znal“.

Kratší postup na 11ku měl hlavně otočnou funkci, rozdíly tam byly minimální, a vytvářel výchoziště pro postup na 12. kontrolu. Na něm dámy vytvořily celou plejádu řešitelných variant. Nejrychlejší obíhačkovou variantu (zleva) odhalila Denisa Kosová. Už z pohledu na kilometrový průměr je vidět její skluznost. Varianta byla sice o zhruba 400 metrů delší než ta nejpřímější (Horčičková – sytě zelená, pravá), ale na minutový náskok to pořád stačilo. Navíc dohledávka zespodu byla výrazně jednodušší. Druhý nejrychlejší postup zaznamenala Bára Matějková (červená – úplně zprava).
Denisa Kosová:”Postup jsem si vybrala opět díky příběhu ke kontrole – super lehká dohledávka a zas skoro celý postup po cestě“.

Následoval opět kratší postup na rozbití tempa a domapování kontroly v hustníku. To se nejrychleji povedlo duu Kettner – Finstrlová. Naopak ORIS se začervenal Elišce Sieglové či Janče Peterové, jímž se pravděpodobně nepovedlo optimálně trefit nevýraznou pěšinku.

Poslední náročný kopcovitý postup, který vyždímal ze závodnic zbytek fyzického fondu – i tak by se dal charakterizovat postup na K14. Nabízel 3 základní možnosti. Trefit sedlo vlevo, lízat asfalt zprava a nebo to vybušit přes kopec. Na takto dlouhém postupu nakonec vyhrála levá varianta Venduly Horčičkové. Po úvodním traverzu se často vozila po pěšinách až do sedla a dál na kontrolu. Jen o půl minuty dýl běžela Denisa Kosová. I ona zvolila úvodní traverz, pak vyjela po pěšině na dvojici občerstvovaček a pak hukot po asfaltu. Podobný postup se závěrem přes kopec zkusila Kamila Gregorová (+1:50) na Denisu. Kája Kettner si dala přímo od kontroly horolezeckou vložku, na které dle GPS analýzy získala cca 10 vteřin, na následném asfaltu ale pak ztratila přes minutu.
Denisa Kosová: (v tu chvíli už doběhla Adélu Finstrlovou a na K13 byly spolu) “obě jsme s Adélkou chtěly jít zleva, ale obě jsme čekaly, než ta druhá zahne, což se nestalo, a proto jsme šly nakonec takovou variantu“.

Závěr trati už neměl ambice nabízet další velké porce nastoupaných metrů, ikdyž no uvidíte dál. Následující dva postupy měly za úkol vyčerpat spíš mentální sílu. 16. kontrola byla vlastně jednoduchý srázek před hustníkem. Nejrychlejší varianta byla od Vendy Horčičkové. Vystoupat trochu nad hustník a valit až na před ten následující. Navíc to byla radiovka, která trochu svítila… Ztrátu tady zaznamenaly jak Šárka Sokolářová (zleva), tak Adéla Finstrlová (zprava přes hustník).

Kameno-skalní dvojboj pokračoval na 17. kontrolu. Nejrychleji si s ním poradila Šárka Sokolářová, která šla pod skalama a jen si seběhla pro kontrolu. Pár vteřin ztráty znamenal postup Venduly víc zespodu.

Poslední kopec, o kterém jsem mluvil, mohl přijít na třetí kontrolu od cíle. Většina nejrychlejších dam šla levou variantu (Finstrlová, Kettner, Sieglová). Naopak Denisa Kosová udělala chybu na odběhu a až se srovnala, tak pokračovala po cestě dolů. I tak zvládla jít velmi rychlý čas.

Poslední náročná kontrola – předsběrka – byla nejrychlejší přímo dolů a pak s dohledávkou od průseku. Kdo seběhl moc dolů a našel se až na velké světlině (či obří louce), ten zákonitě ztratil. Z GPS záznamu bohužel není moc patrné zaváhání Elišky Sieglové, který ji málem stál třetí místo. A i když na 19. kontrole ztrácela na bednu 6 vteřin, v závěru zabrala a nakonec si na Adélu Finstrlovou přinesla náskok 16 vteřin.
Eliška Sieglová:”Já bych dodala k té mé 19 něco. Nebyla to žádná chyba ani zaváhání, ale jenom velká opatrnost 🙂 Věděla jsem, že mám za sebou zatím poměrně povedený závod (šlapalo to a měla jsem jenom pár malých zaváhání, např. na K13, jak jsi psal), takže jsem si zpomalila a dávala jsem si v tom hustníku fakt bacha, abych si to nezkazila takhle na předsběrce. Sama jsem teda v cíli koukala, jak velkou jsem tam měla ztrátu, když jsem měla pocit, že jsem na ní šla čistě 😃“, reakce Venduly Horčičkové:”já na ni též šla čistě, ale opatrně a hned jsem vyfásla půl minuty 😃 takže chápu“.

Na závěr patří vyjádření respektu všem ženám, které do závodu nastoupily a náročnou klasiku doběhly. Gratulace pak patří TOP 6 na bedně!

Vyhlášení TOP 6 dam v závodě na klasické trati (Foto: Jiří Pekárek)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.