Když se řekne Leimausleiri

od | 6. 6. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

Už jste slyšeli slovo Leimausleiri? Že ne? Pokud byste někdy vyrazili do Finska, určitě ho mezi orienťáky uslyšíte. Jedná se o tradiční prázdninovou akci finského svazu, kdy se od pondělního odpoledne do čtvrtka sejde přibližně 1 500 dětí a trenérů a společně trénují. Jak přesně celá akce probíhá? Čtěte dál.

Leimausleiri probíhá vždy červnu (Finové mají prázdniny v červnu a červenci, pozn. red.) od pondělí večer do čtvrtečního oběda pro trenéry a skupiny dětí HDR-HD18 (hlavní gró v kategoriích HD12-14). Celou akci má na starosti vždy několik oddílů, garantem akce je Finský svaz orientačního běhu “Suomen Suunnistusliitto“.

Slavnostní zahájení a 1 500 finských orienťáckých nadějí Foto: Jana Valešová

Každý oddíl může vyslat jakkoliv velkou skupinu, platí ovšem pravidlo, že na 5 dětí musí být alespoň jeden trenér. Na akci se pohybuje okolo 1 500 lidí, takže se možná ptáte, kde složí hlavu? Ve Finsku je několik sportovních areálů, které to umožňují, např. Tanhuvaara ve Východním Finsku nebo Kisakaalio, kde Leimausleiri proběhl o uplynulém víkendu. Účastníci jsou rozděleni do barevných skupin podle, kterých jsou rozepsáni na jednotlivé tréninky, stravování nebo plavání. Žlutá skupina tak třeba dopoledne jede na klasiku a odpoledne na sprint, červená dopoledne na krátkou trať a poté se setká se žlutou na sprintu.

Sprint pod dohledem vodního hradu Savonlinna Foto: Jana Valešová

Trenéři mají po celou dobu k dispozici tzv. trenérskou místnost s čerstvou kávou (ve Finsku nutnost), kde jsou dopředu vyvěšené veškeré tratě tak, aby mohli lépe odhadnout, které svěřence poslat na jakou z nachystaných tratí. Každý trénink nabízí fáborkovou trať pro nejmenší (výjimkou je noční závod) i “elitní” na úrovni HD18. Trenéři mívají večer informační schůzku nebo přednášku se zajímavým hostem. V průběhu akce probíhá i florbalový turnaj odděleně pro kluky a holky, na finále každoročně fandí cca 400 dětí a trenérů…

Zázemí pro trenéry Foto: Jana Valešová

Zajímavým prvkem je i zapojení finských reprezentantů. Každoročně se jeden z nich stane patronem akce – mluví na slavnostním zahájení a s jedním vylosovaným závodníkem HDR probíhá noční závod. Pohled na dospělého reprezentanta, který v lese udílí rady malému špuntovi je nezapomenutelný. Děti se s přítomnou o-hvězdou fotí, starší se ptají na taktiku před závodem i počet naběhaných kilometrů v tréninku…

Tratě sprintů postavené a podepsané hvězdami finského týmu Foto: Jana Valešová

V průběhu čtyř dnů účastníci každý den absolvují minimálně dva tréninky (sprint, krátká trať, kombotech, …). Skvělým zážitkem je hromadný noční závod se spíkrem, který dělá rozhovory s vítězi jednotlivých kategorií. Celý program vrcholí poslední den, kdy se běží štafety- čtyři úseky, které běží celkem 6 závodníků (prostřední krátké úseky jsou zdvojené a předává rychlejší člen). Opět je zde spíkr a vítězný tým dostane sladkou odměnu z rukou pořadatelů nebo patrona.

Tak co, už víte, co to znamená, když se řekne Leimausleiri?

https://www.youtube.com/watch?v=uDOPoOrYQTw&t=709s

Video: Leimausleiri 2016 Tango Team Motorsport Junior

Úvodní foto: Leimausleiri 2018 Kisakalio

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.