Čist-O-les – čisti orienťáku les! A taky si ho vysázej!

od | 2. 10. 2019 | Fenomén, OB v ČR

Víte, co je to Čist-O-les? Ano, je to jednak facebooková stránka, ale je to současně mnohem víc – viz právě dokončené webové stránky. Rada pro podporu inovací ČSOS tento projekt rozepisuje ve svém článku.

U zrodu Čist-O-lesa stálo naštvání z toho, kolik odpadků se válí po lesích a zejména v místech, kde běháme. Následovaly úvahy, jak tyto odpadky z lesů dostat pryč – viz například článek Kam dál s OB v Česku a prezentace toho zmiňujícího už na sklonku roku 2017. Posledním impulsem byl plogging – aktivita, která nás před rokem zaujala a která se velmi rychle stala módou. A už byl na obzoru „čist-o-les“, prostě, běž se proběhnout a když uvidíš v lese odpadek, zvedni ho a umísti ho tam, kam patří – tj. do sběrných nádob na plasty, sklo, kovy či na další odpadky. My orienťáci se totiž většinou dostaneme i do míst, kde ani houbař nezabloudí. A někteří lidé si myslí, že právě tam něco pohodlně a nenápadně schovají před zraky ostatních.
V tomto směru už probíhá v O-komunitě řada spontánních akcí a nejeden orienťácký oddíl v ČR již uspořádal v rámci zahájení či ukončení sezóny nebo jen tak akci, při které uklidil svůj oblíbený tréninkový les. Řadu fotek a zpráv z těchto akcí naleznete na Čist-O- les facebooku. Díky za každou takovou zprávu, ale mohlo by jich být i víc, nemyslíte?

Trénink OOB TJ Turnov. Není co dodat. Zdroj: FB klubu.

 

Třídění nalezeného odpadu je samozřejmě třešničkou na dortu. Více o cílech a záměrech najdete v únorovém článku na O-News.cz.
Čistoles byl původně takový plogging pro orientační sporty – tréninku tato aktivita dává nový rozměr a odpadky se vrací tam, kam patří … od dubna 2019 je aktivní facebooková stránka, ale protože ne každý holduje sociálním sítím tak jsme začali připravovat také webové stránky!

Vznikl nový web Čist-O-les mapující veškeré aktivity a projekty.

Poté přišla kůrovcová kalamita, která nám začala požírat lesy, kde běháme. Rozšířili jsme proto záběr Čist-O- lesa taky o péči o les, dnes zejména pomoc se sázením stromků – ale ne jen to. Řada oddílů už takovéto aktivity provozovala dávno nebo po dohodě se soukromými majiteli lesa, teď se do toho pustíme ve větším měřítku a zveme vás všechny na akci Lesů ČR 19.10. Přijďte tam, vyfoťte se v oddílových dresech a pošlete nám fotky – zveřejníme a nejlepší fotky odměníme! Pomůže nám to v dalších jednáních o vstupu do lesa a při pořádání závodů.

Pozvánka na akci Sázíme lesy nové generace.

Naštěstí v zájmu o les nejsme sami, zvedla se moc pěkná vlna celostátních aktivit a akcí a problém už doputoval i do Parlamentu. Zabývají se jím totiž nejen lesníci a majitelé lesa, ale i vědci a velká část veřejnosti. Parlament už dokonce v prvním čtení hlasoval pro změny v zákonu o lesích, které by snad měly napomoci situaci zvládnout a majitelům umožnit změnit své chování ve prospěch přeměny našich monokulturních lesů na druhově bohaté, silné porosty, které nejen zvládnou měnící se klima, ale poskytnou i lepší vyžití a vyšší orientační kvalitu pro všechny orientační sporty i pro veřejnost. Věříme, že přesně k tomuto chcete i vy přispět.

Samozřejmě také platí i jednoduché primární pravidlo – nezanechávat po sobě žádný odpad! A to jak při tréninku, tak zejména na závodech. To byl cíl Čist-O-lesa hned od počátku a dnes se Eko problematice kolem závodů v ČSOS věnuje poměrně silná skupina velmi schopných lidí (organizační tým MS 2021, Eko-skupina v RPI, lidé v řadě oddílů) a výsledkem je mimo jiné i speciální část na Čist-O-les webu věnovaná této problematice.

Luděk Valík (šéf Eko-teamu v think-tanku RPI, člen vedení AOP, email: ludek.valik@gmail.com)
&
Jiří Hlaváč (člen RPI a garant Eko problematiky v RPI, trenér dorostu v TBM, email: jiri1.hlavac@gmail.com)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.