CEYOC: První zlato pro Česko ve štafetách

od | 6. 4. 2018 | OB ve světě, Orientační běh

První disciplínou letošního Středoevropského utkání mládeže (CEYOC), který se koná v maďarském Csákváru, byly štafety. Českým závodníkům se podařilo zaběhnout několik pěkných výsledků spíše individuálního charakteru.

V prostoru, ve kterém byla poslední mapa pro orientační běh naposledy vydána roku 1979, se běžely 3členné štafety ve čtyřech kategoriích, a sice mladších dorostencích (W16 a M16) a starších dorostencích (W18 a M18). “No tak je tu slunce hodně, fouká mírný západní vítr a jsou tu koně,” komentoval maďarské počasí těsně po doběhu český závodník Josef Nagy. Český tým stavěl spíše vyrovnané než výkonnostní štafety.

https://www.facebook.com/183967298314989/videos/1832273190151050/

Po hromadném startu všech kategorií se na trať vydalo 25 štafet s nejpočetněji zastoupenou kategorií W18 (8 štafet). Nejdříve v cíli byli mladší dorostenci, ve kterých byl tým CZE 2 na všech předávkách první a nejinak tomu bylo i v cíli. Štafeta Šimša – Vitebský – Richtr mohla tedy slavit vítězství o minutu před Maďary, 3. místo patřilo druhé české štafetě (Rücker – Mareček – Chaloupský).

V kategorii D16 se na prvním úseku udržela v kontaktu s vedoucími štafetami Maďarska Jana Pekařová, se ztrátou minuty a půl předávala druhá štafeta. Na druhém úseku obě naše štafety výrazně chybovaly, a boj o první 2 místa byl tak vyloučený. Poslední úsek zaběhla výborně Elin Martanová, která stáhla 5 minut a štafetě CZE 2 (Pekařová – Vandasová – Martanová) patřilo v cíli 3. místo, tým CZE 1 skončil 4.

Mezi staršími dorostenci se během závodu pořadí několikrát měnilo, zatímco po prvním úseku byly v čele štafety HUN 1 a CZE 1 (Josef Nagy), po druhém úseku se na čelo dostala štafeta HUN 3, která měla předtím 6minutovou ztrátu. Nakonec se opět na čelo vyšvihla štafeta HUN 1 zásluhou Jónáse Ference, HUN 2 byli druzí a štafeta CZE 2 (Janovský – Pavlovec – Melichar) nakonec ve finiši udolala CZE 1 a byla 3. se ztrátou přes sedm minut třetí.

Starším dorostenkám se bohužel nepovedl první úsek. Ten ovládla Polka Adrianna Biederman o více než 8 minut HUN 2, další dvě minuty zpět byla štafeta Slovinska. Páté místo patřilo Nikole Thýnové (CZE 2) se ztrátou 11 minut, Martina Opálková doběhla 7. , bohužel s velkou ztrátou 27 minut. Po druhém úseku se na vedoucí pozici nic nezměnilo, stále vedly Polky. Na druhé místo se dostala štafeta HUN 1 (Hanga Szuromi), třetí byla průběžně štafeta CZE 2, kde běžela Kateřina Grycová. Druhá česká štafeta, kde běžela Adéla Rýdlová, byla šestá. Na posledním úseku Veronika Šklíbová neudržela třetí místo, když se před ní dostala druhá maďarská štafeta, která brala bronz. Na prvních dvou místech se nic nezměnilo (1. POL 1, 2. HUN 1), šestá pak dofinišovala Anna Kochová reprezetující štafetu CZE 1.

Mapa jedné varianty trati M18

Důležité odkazy:

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.